Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

ΑΙ ΓΙΩΡΓΗΣ Ο ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ

Διαβάζοντας τον Pashley στο οδοιπορικό του το 1834 στην Κίσαμο είναι απο τις πιο λεπτομερείς περιγραφές για την περιοχή μας, βλέπω μια αναφορά για τα χωριά των Μεσογειών και σταματώ στο όνομα ενός χωριού, Άι Γιώργης ο Καλλέργης........ Φυσικά εννοούν τον Αι Γιώργη αλλά για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στο δεύτερο όνομα "Καλλέργης". Αν και ρώτησα αρκετούς κατοίκους εκεί το όνομα δεν τους θυμίζει τίποτα. (υπάρχει μόνο μια τοποθεσία στα ψηλά του ακρωτηρίου της Γραμβούσας που την ονομάζουν Καλλέργη)
Η οικογένεια των Καλλέργηδων είναι Μυλοποταμιανή και ο προπάτορας τους, ο Αλέξιος Καλλέργης τον συναντάμε για πρώτη φορά στα 1262. Άλλοτε φίλος και άλλοτε πολέμιος των Ενετών που κατάφερε να αποκτήσει μια τεράστια περιουσία και να γίνει σεβαστός και στους Βενετούς και στους κρητικούς. Τον αποκαλούσαν Μέγα Άρχοντα και από την βιογραφία φαίνεται ότι είχε 6 γιους και μια κόρη. Τον Μάρκο, τον Ιωάννη, τον Γεώργιο, τον Λέων, τον Ματθαίο και τον Ανδρέα και την Αγνή, της οποίας μάλιστα η διαθήκη σώζεται. Μια εκδοχή λοιπόν είναι ένας από τους γιους του να πέρασε ένα ζαμάνι ζωής εδώ και να έκτισε την εκκλησία κατά αρχάς εκεί και μετά το χωριό να πήρε τ όνομα του, με πολλές πιθανότητες μιας και στους βενετσιάνικους χάρτες φαίνεται να υπήρχε κάποια έπαυλη στην περιοχή. Η Νεκταρία Λαινάκη ειδική ερευνήτρια και λάτρης της Βενετσιάνικης ιστορίας θα μας πει περισσότερα. 
Φυσικά υπάρχει και η δεύτερη εκδοχή που είναι και η νεώτερη κατόπιν της έρευνα μου για το παράξενο όνομα που έδωσε ο περιηγητής για τον Άγιο Γεώργιο Μεσογείων.
Ο Δημήτριος Καλλέργης 1803 -1867 ήταν αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, υποστράτηγος, πολιτικός και ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου. Το καλοκαίρι του 1825 ανέλαβε μαζί με τον συμπατριώτη του, Εμμανουήλ Αντωνιάδη την ηγεσία εκστρατείας στην Κρήτη. Στις 2 Αυγούστου του 1825, με 200 επαναστάτες κατέλαβαν το κάστρο της Γραμβούσας, το οποίο τους επόμενους μήνες εξελίχτηκε σε άνδρο πειρατείας. Η εκστρατεία τελικά απέτυχε, ενώ σύμφωνα με τον Αμερικανό φιλέλληνα Σάμιουελ Χάου, ο Καλλέργης ήταν ακατάλληλος για την θέση του αρχηγού οπότε έφυγε για την Κίσαμο. Ενδεχομένως λοιπόν σαν τάμα να έκτισε πριν ή μετά την επίθεση στην Γραμβούσα την εκκλησία εκεί το 1825, και λίγα χρόνια μετά που πέρασε ο Pashley (1834) του είπαν οτι βρίσκεται στον Αι Γιώργη που τον έκτισε ο Καλλέργης.
Πάντως όπως και να έχει λάθος δεν έκανε με τα ονόματα των χωριών όταν πέρασε από δω το 1834 μάλιστα στην αναφορά του για τα χωριά των Μεσογειών τα ονομάζει όπως είναι και σήμερα με μικρές διαφορές Άγιοι Πάντες- ο Καμόρτσος αντί για Καμάρτσος, Αι Γιώργης ο Καλλέργης, το Νιό Χωριό, η Καλυβιανή, τα Πιπεριανά, οι Αζογυρές αντί για ο Αζογυράς, ο Τέλιφος αντί για Τύλιφο, και το Κούτρι.

Y.Σ Αυτά τα μικρά κειμενάκια είναι δύσκολο να μην συμπληρωθούν απο πληροφορίες, έτσι πριν λίγο με πληροφόρησαν οτι ως και αρχές του 1900 πράγματι υπήρχε στην θέση της εκκλησίας του Αι Γιώργη μικρό μοναστήρι με την ονομασία Αι Γιώργης ο Καλλέργης. Από τις πληροφορίες των παλαιότερων καταστράφηκε (ενδεχομένως απο τους Τούρκους) και στην θέση του κτίστηκε ο σημερινός Αι Γιώργης που λένε οτι η Αγία Τράπεζα είναι η ίδια. (της παλιάς εκκλησίας)  

Δεν υπάρχουν σχόλια: