Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020

ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΦΟΝΗΣΙΟΥ

Στη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης συμφώνησαν οι δήμοι Καντάνου- Σελίνου και Κισάμου για την διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής του Λαφονησίου.
Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δήμων: «Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Λαφονήσι με θέμα τη «Διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής του Λαφονησίου».
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς Δυτικής Κρήτης κ. Πέτρος Λυμπεράκης, ο Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου κ. Αντώνιος Περράκης, ο Δήμαρχος Κισσάμου κ. Γεώργιος Μυλωνάκης και στελέχη των εν λόγω φορέων.
Οι Δήμαρχοι από την πλευρά τους, αφού δεσμεύτηκαν και επισφράγισαν την επικείμενη καλή τους συνεργασία φέτος το καλοκαίρι, έθεσαν τα διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση της περιοχής. Δήλωσαν ότι συμφωνούν με τη σταδιακή εφαρμογή της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) και εξέφρασαν την επιθυμία τους για συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης ως θεσμικό όργανο που εμπλέκεται στη διαχείριση της περιοχής.
Κατόπιν ανταλλαγής απόψεων αποφασίστηκαν από κοινού τα κάτωθι:
• Οι Δήμαρχοι Καντάνου-Σελίνου και Κισσάμου να θέσουν από κοινού στις αρμόδιες αρχές το θέμα απαλλοτρίωσης της έκτασης εντός του πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής του Λαφονησίου από την Βουλισμένη μέχρι το Κεδρόδασος, συνολικής έκτασης 1000 στρεμμάτων, με σκοπό να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα για τη δημιουργία ενός «Πρότυπου Φυσικού Πάρκου».
• Να συντάξουν πρόταση σχετικά με την τοποθέτηση των ομπρελοκαθισμάτων, τους όρους λειτουργίας των αντίστοιχων καντινών καθώς και τα θέματα καθαριότητας, φύλαξης και αναβάθμισης της περιοχής, η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση προκειμένου να ληφθεί από κοινού μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς Δυτικής Κρήτης και των Δήμων Καντάνου-Σελίνου και Κισσάμου μία απόφαση αποδεκτή από όλες τις πλευρές, με γνώμονα την προστασία των οικοσυστημάτων της περιοχής.
• Να συμβάλλουν με όλα τα νόμιμα μέσα στην προώθηση δημιουργίας ιδιωτικών χώρων στάθμευσης κοντά στην περιοχή Βουλισμένη και παράλληλα στον κατάλληλο χρόνο, στην τοποθέτηση μπάρας ελέγχου κυκλοφορίας στην είσοδο της Βουλισμένης με στόχο την αποφυγή λειτουργίας της εν λόγω περιοχής ως χώρος στάθμευσης και να προστατεύεται αποτελεσματικά σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της εγκεκριμένης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ). Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης ιδιωτών οι Δήμοι θα αναλάβουν τη δημιουργία και εκμετάλλευση χώρων στάθμευσης.
• Την εξαίρεση της παραλίας Λαφονησίου από το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» καθώς ήδη υπάγεται στο Δίκτυο Natura 2000, έχει ανακηρυχθεί από το 2002 ως καταφύγιο άγριας ζωής, ισχύουν νομοθετικοί περιορισμοί για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής, αναδεικνύοντας με όλα τα παραπάνω την ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα του φυσικού κάλους της. Επιπλέον, η ποιότητα των νερών κολύμβησης παρακολουθείται και διασφαλίζεται, καθώς η παραλία είναι ενταγμένη στο Πρόγραμμα Παρακολούθησης Νερών Κολύμβησης της Δ/νσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης”.
ΠΗΓΗ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: