Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

ΡΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ

                                      ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ
                      Έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου
                       ΑΡΧΕΙΟ  ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΚΑΚΗΣ
   Είναι αείζωος ο λόγος του αοίδιμου Ειρηναίου, είναι ταύτιση ορθοδοξίας και ορθοπραξίας. Νοιώθομε παντού την πνευματική του ύπαρξη, ως παρουσία του Θεού, που εν ταπεινώσει και μόνο «Φαίνεται» -Στη φάτνη του σπηλαίου - στην έρημο όπου ο Ιωάννης, ο Ιορδάνης εστράφη προς τα οπίσω, εκεί στην έρημο ακούγεται η φωνή του Θεού. Ύστερα στο λόγο και στα θαύματα του Χριστού, στο Σταυρό ως φόβος και στην Ανάσταση Φως, στους μαθητές των θυρών κεκλεισμένων, στη Λίμνη, και στο δρόμο προς Εμμαούς.
Στην επί γης παρουσία του ο Κύριος και την  τρίχρονη διδασκαλία του, δεν αγωνιούσε να εξασφαλίσει  υστεροφημία. Βρήκε αγράμματους μαθητές, όχι γραμματείς λογογράφους, που θα διάσωζαν του λόγους, τους προφορικούς σε επίσημα βαρυσήμαντα κείμενα. Πέντε αιώνες πριν και ο μεγάλος Σωκράτης έμενε διδάσκων και ευτύχησε να έχει τον Πλάτωνα που μας διέσωσε τον φιλόσοφο σε αθάνατα βιβλία.
     Οι αγράμματοι μαθητές του Ιησού γίνονται  Απόστολοι μάρτυρες και άλλοι, οι Ευαγγελιστές διασώζουν τους λόγους και τα έργα του Κυρίου. Απόστολος του Κυρίου και ο Ειρηναίος, άγιος πια στη συνείδηση των ανθρώπων
    Ο Ειρηναίος δεν είχε τον χρόνο, βιώνοντας τις ανάγκες και τον πόνο των ανθρώπων, εργαζόμενος νυχθημερόν να μας αφήσει κάποια σημαντική θεολογική μελέτη. Δεν τον ενδιέφερε άλλωστε αφού δεν λείπουν από τις βιβλιοθήκες ανάλογα βιβλία. Γράφει βέβαια στο περιοδικό Χριστός και Κόσμος. Κάποια  μικρά βιβλία των σκέψεων του, ξεχασμένα επανεκδίδονται σήμερα, παντού, προφορικά και γραπτά δεν χρησιμοποιεί το εγώ «η Εκκλησία μας παιδιά μου» κηρύττει, μας λέγει, διδάσκει. 
    Ομιλεί και απευθύνεται απλά παραινετικά, δεν τον ενδιαφέρει ο εντυπωσιασμός ούτε η στομφώδης σοβαροφάνεια, από ψυχής ο λόγος βγαίνει παρηγορητικά τα λόγια του βιωματικά αλλά και οραματικά εναγώνια.
    Γύρω στον σεβάσμιο επίσκοπο και διδάσκαλο έργων και λόγων « ως Σχολή» υπάρχουν ιερείς. Δάσκαλοι επαγγελματίες γεωργοί και βοσκοί πολλοί που συνέδραμαν το έργο του , θα συνεχίσουν και στο μέλλον το παράδειγμά του. 
    Νέος βρέθηκε δίπλα στον Ειρηναίο, ο Αντώνης Βακάκης θεολόγος και λογιώτατος στη βυζαντινή μουσική- χαρισματικός ιεροψάλτης. Ο Ειρηναίος επένδυσε προφητικά πολλά στον νέο θεολόγο και γραμματέα  και τρείς δεκαετίες τώρα στηρίζει το πολυσήμαντο έργο της Μητροπόλεως, όπως επάξια συνεχίζεται από τον διαδεχθέντα τον Ειρηναίο σημερινό Μητροπολίτη Σεβασμιότατο Αμφιλόχιο.
    Έργο εκλεκτού μαθητού, η συγγραφή του βιβλίου «Ρήματα Ζωής» Ειρηναίου Γαλανάκη. Είναι μια διασωστική μακρά προσπάθεια, πράξη ζωής, καταγραφής των λόγων του Ειρηναίου των ύστερων χρόνων της διακονίας του. Οι ηχογραφημένες ομιλίες των κηρυγμάτων γίνονται με την επιμέλεια του συγγραφέα βιβλίο, προσφορά σε όλους μας και η ύπαρξη ενός τέτοιου βιβλίου διαιωνίζει το πνεύμα της εκκλησίας δια του προφορικού και αυθεντικού λόγου του Ειρηναίου. Εργασία για την οποία μπορεί να σεμνύνεται ο συγγραφέας Αντώνης Βακάκης, πνευματικό του αντίδωρο στο μεγάλο δάσκαλο αλλά και σαν έκδοση της Μητροπόλεως μας τιμά την Εκκλησία, την εκκλησία με την οποία ο Χριστός πορεύεται στους αιώνες. 
Πολύ θα χαίρεται εν ουρανοίς ο άγιος αοίδιμος πατέρας και επίσκοπός μας  Ειρηναίος, δια τον αγαπημένο μαθητή τον Ευαγγελιστή των λόγων του. Προσφορά ανεκτίμητη.
Γ. Πευκιανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: