Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

ΓΙΝΑΜΕ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΝΑΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Σημαντικά αυξάνεται το δίκτυο των περιοχών Natura 2000 στην Ελλάδα, μετά την ΚΥΑ που υπέγραψαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού χαρακτηρίζονται προστατευόμενες 32 νέες περιοχές, ενώ επεκτείνονται άλλες 63 υφιστάμενες. Η αύξηση αυτή αφορά κατά κύριο λόγο τη θαλάσσια έκταση του δικτύου, που από 6,12%, ποσοστό όπου βρισκόταν μέχρι πρότινος, διευρύνεται στο 22% περίπου.
Στον νέο εθνικό κατάλογο περιοχών του δικτύου, ορισμένες περιοχές αποτελούν επεκτάσεις υφιστάμενων, ορισμένες είναι νέες περιοχές και κάποιες συγχωνεύονται. Σε αρκετές περιοχές, με την προστασία ενός είδους – στόχου, προστατεύονται, παράλληλα, και άλλα είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος.
- Στην Δυτική Κρήτη τώρα που μας ενδιαφέρει στις νέες Νatura συμπεριλαμβάνεται όλη μα όλη η θαλάσσια περιοχή από το λιμάνι Κισάμου γύρω το ακρωτήρι Γραμβούσας ως και το ακρωτήρι Κριός στο Λαφονήσι. Είναι έκτασης 164.200 εκταρίων είναι η μεγαλύτερη προστατευόμενη περιοχή του νομού μας και 3πλάσια από την ως τώρα μεγαλύτερη των Λευκών Ορέων. Συνολικά η Δυτική Κρήτη που είναι μόνο ο Δήμος Κισάμου έχει 190.000 εκτάρια προστατευόμενης περιοχής... με τον νέο κωδικό GR43400024 (σελίδα 10)
Μετά απ όλα αυτά καλό είναι να ξανασκεφτούμε καλύτερα την δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης που θα μας ανήκει, δίχως να αποφασίζουν άλλοι για μας. Αν το καταλάβετε καλά αυτό σας το λέω με απλό παράδειγμα δεν μπορεί δηλαδή ο κάθε διορισμένος ή δήμαρχος μιας άλλης περιοχής να κάνει κουμάντο στα εδάφη τα δικά μας... όσο καλοί οικολόγοι κι αν είναι οι άλλοι. 
Άμεσα δημιουργία φορέα λοιπόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: