Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

Πριν κάμποσες μέρες συμπολίτης μας που είχε επισκεφτεί την Πάφο είδε τα ψηφιδωτά της Κύπρου και έμεινε με το στόμα ανοικτό, εκτός από την ομορφιά τους και για την αξιοποίηση τους. Μάλιστα έκανε ένα σχόλιο γιατί όχι και μεις...
Φυσικό μιας και η τέχνη του ψηφιδωτού είναι συναρπαστική και αν ο ψηφοθέτης δεν έχει γνώσεις και υπομονή έργο δεν μπορεί να βγει. Τα ψηφιδωτά της Κισάμου είναι αρχές του 2ου και 3ου αιώνα μ Χ και φτάνουν ως και τα Βυζαντινά χρόνια που βρέθηκαν σε κάτι χώρους που υπολογίζεται ότι ήταν ναοί. Τα πρώτα ψηφιδωτά στην πόλη μας ανασκάφτηκαν αρχές του 1968 όταν αποφασίσαμε να κάνουμε νέο δρόμο, την λεωφόρο και φτάνοντας στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου αποκαλύφτηκαν τρομερά και φοβερά σε ομορφιά δάπεδα ρωμαϊκών οικιών. Από αυτά μερικά αποκολλήθηκαν βρίσκονται στο Μουσείο σε αποθήκες και ένα από αυτά θα μπει για να μας διαφημίζει στο νέο Μουσείο Χανίων, τα υπόλοιπα καταχώθηκαν για τις ανάγκες του δρόμου.
Από το 1968 ως και σήμερα έχουν βρεθεί αρκετά τετραγωνικά υπέροχων ψηφιδωτών, ειδικά της έπαυλης Φειδίας (πίσω από το Κέντρο Υγείας) που σώθηκαν την τελευταία στιγμή από τις μπουλντόζες βρίσκονται στην θέση τους και περιμένουν την αξιοποίηση τους που δεν είναι άλλη από ένα στέγαστρο. 
Όλη η Ρωμαϊκή Κίσαμος είχε ψηφιδωτά δείχνοντας έτσι την ανάπτυξη της πόλης, από τα πρώτα χρόνια ίδρυση της. 
-H αλματώδης ανάπτυξη του λιμανιού της Κισάμου, στο σταυροδρόμι των θαλάσσιων δρόμων της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και η αυξανόμενη ζήτηση του κρητικού κρασιού στη Ρώμη (το λεγόμενο passum), δημιούργησαν οικοδομική έκρηξη σε δημόσια και ιδιωτικά οικοδομήματα.
Η εικόνα που έχουμε σχηματίσει πλέον από τις ανασκαφές της αρχαίας Κισάμου είναι μιας πόλης εφάμιλλης της Πομπηίας. Η Πομπηία σκεπάστηκε από την έκρηξη του Βεζουβίου και ξεσκεπάστηκε αιώνες μετά από την αρχαιολογική σκαπάνη, σχεδόν ανέπαφη. Η αρχαία Κίσαμος καταστράφηκε συθέμελα από τον τρομακτικό σεισμό του 365 μ.Χ. και πάνω στα ισοπεδωμένα ερείπια συνέχισε να κατοικείται αδιάλειπτα.... λέει κάθε τόσο στις αναφορές της για την Κίσαμο, η αρχαιολόγος Σταυρούλα Μαρκουλάκη, που έχει ανασκάψει τα περισσότερα ψηφιδωτά στην Κίσαμο.
Στον πρόχειρο χάρτη που σίγουρα ξεχνάω και πολλά σημεία που έχουν βρεθεί οικίες με ψηφιδωτά δάπεδα (με κόκκινο) και λουτρά που επίσης έχουν ή είχαν ψηφιδωτά (κίτρινο). Με ροζ η ακτογραμμή πριν το σεισμό του 365μ Χ. και με άσπρο τα φρούρια της πόλης.  
Θεωρώ ότι στο χέρι της δημοτικής αρχής είναι να σπρώξει και την περίπτωση του Κέντρου Υγείας Κισάμου με τα ψηφιδωτά... που σίγουρα θα αλλάξει τον χάρτη της πόλης ειδικά άμα θέλουμε να γίνουμε προορισμός και όχι ένα απλό πέρασμα χιλιάδων τουριστών ..στο χέρι μας είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: