Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

 «Δημοκρατία-Λευτεριά/ στον τόπο που γεννιέται,/
που μ’ αίμα την ποτίσανε/ Φίλοι μου δεν πουλιέται!».
     Την ιστορική επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου (17 Νοεμβρίου 1973) τίμησε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019, σε συνεργασία με το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο Κολυμπαρίου.
     Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση, αλλά και η ευαισθητοποίηση των μαθητών για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, ώστε να αποκτήσουν αξίες, όπως ο σεβασμός προς τη Δημοκρατία, αλλά και να εμπνευστούν ως αυριανοί πολίτες.
     Χαιρετισμό απηύθυναν, η κα Μαρία Φρονιμάκη, Υποδιευθύντρια του ΓΕΛ Κολυμβαρίου, η οποία απευθύνθηκε στους μαθητές, τονίζοντας πως «περιμένουμε νέα Πολυτεχνεία» από εκείνους και ο κ. Στυλιανός Παπαδάκης, Διευθυντής Γυμνασίου Κολυμβαρίου, ο οποίος προέτρεψε τους μαθητές να αναζητήσουν και να ανακαλύψουν το Πολυτεχνείο μέσα στην καρδιά τους και πως η ζωή κατακτάται με αγώνες. Ακολούθως, ο Δρ Αλέξανδρος Παπαδερός, πρώην Διευθυντής και συνιδρυτής της ΟΑΚ, μετέφερε τους παρευρισκομένους στο κλίμα της εποχής, αναφέροντας πως κατά τους αρχαίους Έλληνες, η λήθη είναι αδελφή του θανάτου, αλλά και πως όποιος δεν ρισκάρει, έχει ήδη χάσει, ενώ ο κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά ευχαρίστησε την ΟΑΚ για την πρόσκληση και τόνισε πως το Πολυτεχνείο δεν είναι απλώς Ιστορία, αλλά πραγματικότητα καθώς, «η τήρηση του παρόντος Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων», θυμίζοντας με τον τρόπο αυτό το Άρθρο 114 του Συντάγματος, που ενέπνευσε τους αγώνες μίας ολόκληρης γενιάς.
     Ακολούθησε η προβολή της animation ταινίας «12.410 και 1 τριαντάφυλλα», του σκηνοθέτη Ιορδάνη Ανανιάδη (Παραγωγή ΕΤ1. Α΄ προβολή: 17 Νοεμβρίου 2010). Πρόκειται για μία πρωτότυπη προσέγγιση, καθώς ο δημιουργός του φιλμ αξιοποίησε πραγματικές λήψεις από τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973 και τα παρουσιάζει μέσα από τα μάτια μιας γάτας που ήταν στο Πολυτεχνείο τη μοιραία νύχτα.
     Αμέσως μετά το βήμα δόθηκε στους μαθητές και συγκεκριμένα στην Ευτυχία Φιωτοδημητράκη, Εκπρόσωπο του 15/μελούς ΓΕΛ Κολυμβαρίου, η οποία αναρωτήθηκε για το πως θα νιώθαμε αν η εξέγερση του Πολυτεχνείου είχε συμβεί σήμερα, αλλά και προβληματίστηκε για την αμφιλεγόμενη στάση των ΜΜΕ και την άκριτη αποδοχή αυτών, εκ μέρους μας.
     Στη συνέχεια, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, στην Ομιλία του προέτρεψε μαθητές και εκπαιδευτικούς «να μετασχηματίσουν το βίωμα σε συνείδηση». Ο κ. Ζορμπάς τόνισε πως «η Δημοκρατία χρειάζεται πνευματική υποδομή κι όχι κράνη και κουκουλοφόρους ή μάσκες, με τις οποίες σερβίρουμε καθημερινά στο λαό πότε ως αναρχία και πότε ως ολιγαρχία, ενώ την ίδια στιγμή ωθούμε την ίδια τη Δημοκρατία προς την αυτοκτονία!». Στη συνέχεια, ο κ. Ζορμπάς πληροφόρησε τους παρευρισκομένους για την Έκθεση «Αλληλεγγύη και Αντίσταση, που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης. Το Ίδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung και το Παράρτημά του στην Αθήνα ευχαρίστησε θερμά την ΟΑΚ για το ενδιαφέρον και για τη φιλοξενία της Έκθεσης στο χώρο της.
     Ακολούθησε ηχογραφημένη ομιλία του Μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Γερμανίας κυρού Ειρηναίου Γαλανάκη (Πηγή: Deutsche Welle 23-3-1973), για τον εορτασμό της Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, ο Ιεράρχης της Κρήτης, καταγγέλλει τη Χούντα των Συνταγματαρχών.
     Ακολούθησε το Προσκλητήριο νεκρών και η τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους πεσόντες του Πολυτεχνείου, ενώ παράλληλα ακούστηκαν ποιήματα σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη, Μιχάλη Κατσαρού και Αλέξανδρου Παναγούλη, καθώς και Μουσικό Αφιέρωμα με τραγούδια της εποχής, που ανήκουν σε μεγάλους συνθέτες (π.χ. Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μάνος Λοΐζος, Άκης Πάνου), τα οποία απέδωσε η Χορωδία του Γυμνασίου Κολυμβαρίου, υπό την καθοδήγηση της Υπεύθυνης Καθηγήτριας Μουσικής και Χορωδίας, κ. Λουκίας Καρακώστα.
     Αξίζει δε να σημειωθεί πως υπό τους ήχους του Ριζίτικου της Κρήτης, «Πότε θα κάνει ξαστεριά», ακούστηκε από μαθητή η μαντινάδα: «Δημοκρατία-Λευτεριά/ στον τόπο που γεννιέται,/ που μ’ αίμα την ποτίσανε/ Φίλοι μου δεν πουλιέται!».
     Η Εκδήλωση Μνήμης «έκλεισε» με την απόδοση του Εθνικού Ύμνου, από όλους τους παρευρισκομένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: