Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ το 1929

Γράφει στην εφημερίδα "Παρατηρητής" των Χανίων το 1929 ο καθηγητής Γεώργιος Λελεδάκης για τα ψηφιδωτά της πόλης μας...
- Τα ψηφιδωτά ειρίσκονται εις τας οδούς, άνευ ουδεμίας προστασίας, διότι λέγεις δεν έχουν αξία. 
Αξία εκείνα τα χρόνια είχαν ότι μπορούσε να πουληθεί αγάλματα αγγεία κοσμήματα, τα υπόλοιπα στο ασβεστοκάμινο.
-Εν τη οικία των Τζώρζη Δαρμάρου και Τωμαζινάκι προς ανατολάς του Καστελλιού το έδαφος των δωματίων καλύπτεται υπό ψηφιδωτών, τα οποία φθάνουν μέχρι τας δημοσίας οδού. 
Κοντά στο Δημαρχείο οι κατοικίες του Μπερτίου.
Δυτικώς του Καστελίου και προς μεσημβρίας του κατεδαφιζόμενου φρουρίου επί της οδού Καστελίου -Μεσογείων και πλησίον Πυργιανού ποταμού προς ον καταλήγει ρύαξ ανεκαλύφθησαν ψηφιδωτά εις μεγάλην έκτασιν και πλησίον αυτών πίθοι ημικατεστραμμένοι. Τα ψηφιδωτά ταύτα παρουσιάζουν μεγαλυτέραν τέχνην διότι οι ψηφίδες είναι έγχρωμοι και τοποθετημέναι ούτως ώστε σχηματίζουσι παράστασιν διαφόρων ως π.χ Χελιδόνος ήτις διατηρείται τελείως.
Αυτά δεν βρέθηκαν μάλλον τα πήρε το ρυάκι
Δυστυχώς βλέπουμε ότι από τότε για να μην πω από ανέκαθεν τα ψηφιδωτά δάπεδα βρισκόταν παντού στην πόλη της Κισάμου, αδιαφορώντας για την τύχη τους. 
Ας ελπίσουμε ότι στα επόμενα χρόνια θα αναδείξουμε τουλάχιστον αυτά που έχουμε βρει ως τώρα σχεδόν ανέπαφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: