Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

ΤΑ ΑΣΒΕΣΤΟΚΑΜΙΝΑ

 Στην παραπάνω φωτο βλέπουμε ένα αναστηλωμένο ασβεστοκάμινο Βυζαντινό που βρέθηκε στο Ηράκλειο και με την επίβλεψη της αρχαιολογική υπηρεσίας αναστηλώθηκε μιας και υπήρχε σε χάρτη του Bacilikata το 1618.
Μιχάλης Ανδριανάκης 
Στην δυτική πλευρά της πόλης μας τώρα, στο λόφο πάνω από την Λίμνη (ψαρολίμανο) υπάρχει ασβεστοκάμινο (με κόκκινο κύκλο) στο πουθενά.. στην κυριολεξία στο πουθενά αφού δρόμος δεν υπάρχει είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση διαμέτρου πάνω από 4 μέτρα το οποίο φαίνεται ότι διέκοψε απότομα τις εργασίες του αν και υπάρχει πολύ υλικό απ έξω.. Φυσικά υπάρχει άλλο ένα χαμηλότερα, ακριβώς απέναντι από την ψαροταβέρνα Στημαδώρης.... και αυτό άγνωστης ηλικίας. Συνήθως τα περισσότερα ήταν τούρκικα και φτιάχτηκαν μετά το 1866 για να βγάλουν ασβέστη για τους Κουλέδες. Πάντως το συγκεκριμένο είναι πολύ μακρυά από τον κουλέ του Μοναστηρακιού (πάνω Πύργο).
Μια ιδέα για αναστήλωση ειδικά του κάτω θα ήταν ιδανική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: