Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

ΕΓΙΝΕ Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Όπως επισημάνθηκε στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, τεράστιες είναι φέτος οι ζημιές που έχουν προκαλέσει οι εκτεταμένες δακοπροσβολές στα ελαιόδεντρα της Κρήτης οδηγώντας εκατοντάδες αγρότες σε αδιέξοδο. Η ελαιοκομική περίοδος εξελίσσεται αρνητικά για την πλειοψηφία των παραγώγων που έρχονται αντιμέτωποι με χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδο, διαπιστώνοντας με απογοήτευση ότι το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με την χαμηλή τιμή πώλησης του λαδιού υποβαθμίζουν το κατά τα λεγόμενα «χρυσάφι» της Κρήτης. Η ανησυχία και ο προβληματισμός των ελαιοπαραγωγών είναι διάχυτος, ενώ και ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης κρούει το καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας στο νησί επαναλαμβάνοντας με έμφαση την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του προϊόντος.
Η περιφερειοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας, ώστε αυτό να υλοποιείται σε τοπικό επίπεδο έγκαιρα και αποτελεσματικά, χωρίς να υπάρχουν τα γνωστά προσκόμματα της γραφειοκρατίας που συνεπάγονται πληθώρα αγκυλώσεων και καθυστερήσεων σε βάρος των ελαιοδέντρων και των παραγωγών, θεωρείται πλέον μονόδρομος. Ο ΣΕΔΗΚ επισημαίνει ότι οι ψεκασμοί πρέπει να ξεκινούν προ της πήξης του ελαιοκάρπου, δηλαδή τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου και όχι αργότερα, τονίζοντας ότι οι συνέπειες μετά θα είναι αρνητικές.
Η πλημμελής και αναποτελεσματική δακοκτονία έχει σαν συνέπεια σοβαρές περιβαλλοντικές, διατροφικές και οικονομικές και επιπτώσεις κυριότερες από τις οποίες είναι η υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου, η οποία εκτός των άλλων επηρεάζει την τιμή του, γεγονός που πλήττει τη συνολική οικονομία του νησιού και οδηγεί τους παραγωγούς στην εφαρμογή ατομικών ψεκασμών των δέντρων με ισχυρά εντομοκτόνα, με συνέπεια σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία των καταναλωτών και τη δυσφήμιση του προϊόντος.
Επανεξελέγη πρόεδρος στον ΣΕΔΗΚ ο Γιώργος Μαρινάκης
Μετά την εκλογοαπολιγιστική συνέλευση η σύσταση του νέου Δ.Σ. είναι:
Πρόεδρος: Μαρινάκης Γεώργιος - Δήμαρχος Δήμου Ρεθύμνου
Γενικός Γραμματέας: Πωλιουδάκης Ανδρέας- Αντιδήμαρχος Δήμου Φαιστού
Ταμίας: Σταυρουλάκης Σταύρος - Αντιδήμαρχος Δήμου Αποκορώνου
Μέλος του συνδέσμου είναι και οι Κελαΐδής Ιωάννης - Αντιδήμαρχος Δήμου Κισάμου, και Τουλουπάκης Θοδωρής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: