Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΩΡΕΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΑΝΥΦΑΝΤΗ

Κάποιοι αναρτούν μια φωτογραφία και λένε, αυτή η φώτο είναι η πρώτη του καλλιτέχνη με αυτό το θέμα. Λάθος ο καλλιτέχνης αυτές που βγάζει για πρώτη φορά τις κρατά για "πάρτη του" και τις σημειώνει. Π.Χ ο Ανυφαντής έχει βγάλει χιλιάδες φώτο καλλιτεχνικές και μη. Έχει βγάλει σειρές, έχει δέσει βιβλιαράκι με ένα θέμα, έχει βγάλει αριθμημένες, έχει βγάλει επιχρωματισμένες, αλλά και για να πουλήσει.
Πάνω βλέπουμε μια αριθμημένη κάρτα με αριθμό 113. ΚΑΣΤΕΛΛΙ -ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ, αυτή η σειρά έχει τις πρώτες και μοναδικές. Σίγουρα τα πρώτα νούμερα θα έχουν και την πρωτότυπη με τον Νταγκουνόγιαννη. 
 Η δεύτερη που ανήκει στην συλλογή του Αντρέα Χατζηπολάκη είναι από την σειρά των επιχρωματισμένων, υπολογίζω ότι είναι περίπου 100. Είναι υπέροχες απλά τους έβαζε χρώμα μετά.
Αυτό είναι το βιβλιαράκι που το έφτιαχνε για ένα θέμα πχ αυτό το βιβλιαράκι με σπιράλ έχει 33 φωτογραφίες και είναι του 1959 αριθμισμένες όλες από πίσω. Στην συλλογή μου έχω τρία -τέσσερα τέτοια υπολογίζω ότι ήταν πάνω από 20. (το ένα με λουλούδια, ένα με τον Μπάλο το 1960, και ένα με πρόσωπα)
Τέλος έχει βγάλει και τις σειρές... μιας και ήταν από τους
πρωτοπόρους στο καρτ-ποστάλ και τις πουλούσε το καλοκαίρι στους τουρίστες.... έχει το ίδιο πρόσωπο σε διαφορετικές πόζες. Εδώ ο αξέχαστος Γιάννης Ψωματάκης σαν βοσκάκι στο Κούτρι, υπάρχει ακόμα μια σειρά με τον Νταγκουνόγιαννη σε 3 πόζες στον Προφήτη Ηλία και ο Κουρτάκης Γιάννης πάλι σε 2-3 πόζες ντυμένος κρητικός.
Αυτά για να λυθεί η κάθε παρεξήγηση με το ποιος έχει την πιο παλιά φώτο ή το πρωτότυπο. Όλες είναι του Ανυφαντή, όλες έχουν αξία, αλλά τα αρνητικά όσα σώθηκαν έχουν την μεγαλύτερη αξία, γιατί έχουν την υπογραφή αλλά και την τέχνη του μεγάλου καλλιτέχνη, όπως αυτό που βλέπετε δεξιά.

Υ.Σ Οι πρώτες 100 καλλιτεχνικές φώτο του Ανυφαντή που παρουσιάστηκαν σε μια έκθεση το 1998-1999 στο Δημαρχείο Κισάμου, μοιράστηκαν σε τρία σχολεία της περιοχής. Το 2ο το 3ο και του Πλατάνου. 
Γιατί αποτελούν ένα κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: