Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 1912-1989

Ο Λεβεντοχρήστος στην εποχή του σφράγισε το χώρο του Σέλινου κι ένα μέρος της Κισάμου.
Αναφορικά με τα καλλιτεχνικά δρώμενα στο Ανατολικό Σέλινο το μυαλό σου πήγαινε σ’ αυτόν. Ήταν αυθεντικός καλλιτέχνης.
Δυο στοιχεία τον χαρακτήριζαν. Αυθόρμητος και πηγαίος. Ήταν γελαστός, είχε λαμπερό μάτι και ήταν πολύ χουβαρντάς, μάλλον σπάταλος. Ακούραστος, κοινωνικός και αγαπητός στον κόσμο. Έπινε χωρίς να μεθά. Ήξερε το μέτρο. Κράτησε πανηγύρια στη Μονή (8 Σεπτεμβρίου), στη Λισσό (Αγ. Κήρυκος), στον Προφήτη Ηλία (σύνορα Σέλινου Σφακίων). Ο ναΐσκος αυτός είναι κτισμένος σ’ ένα πανύψηλο βράχο κι εορτάζεται κάθε χρόνο εναλλάξ από τις δύο επαρχίες. Την ταβέρνα έκανε ο Μυριζογιώργης. Ο Λεβεντοχρήστος κρατούσε τον παλμό του γλεντιού. Στον εσπερινό κανόνιζε με επιτυχία τη σειρά των χορευτών στο στενό χώρο του περιβόλου. Στο βιολί συνήθως ήταν ο Αντώνης Θεοδωράκης από τη Μάζα”. 
ΜΑΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ*
 Ο Μιχάλης Κουνέλης έλεγε γι αυτόν "Τον θυμούμαι με τα σαλβάρια να κυριαρχεί καλλιτεχνικά στο Λειβαδά μέχρι τη δεκαετία του ‘50. Σαν χαρακτήρας καλός και απλοχέρης. Οπλοφορούσε και αντιστάθηκε στους Γερμανούς. Είχε κάνει πολλές κουμπαριές.
* η τελευταία φωτο απο το blog "ΚΙΣΑΜΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: