Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

 Εμπνευστής και ψυχή της όλης προσπάθειας ο κ. Παντελής Κατάκης αντιπρόεδρος της “Ενωσης Προβολής του έργου του πρ. Μητροπολίτου Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη” και πρόεδρος του “Συνδέσμου Φίλοι Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου Κισάμου”. Χάρις στις προσπάθειες του κ. Κατάκη δημιουργήθηκε ένας οδηγός μνημείων της πόλης της Κισσάμου και καθιερώθηκαν τους τελευταίους μήνες οι ξεναγήσεις για μαθητές. «Υπήρχαν μαθητές που δεν ήξεραν την ιστορία της Μητρόπολης, τα μνημεία της περιοχής. Για αυτό και είπαμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε και βλέπουμε ότι έχει επιτυχία και οι συντοπίτες μας λένε ότι ήταν που έπρεπε να γίνει. Τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν τον τόπο τους, τον γνωρίζουν καλύτερα, τον αγαπούν. Αυτή είναι η καλύτερη ηλικία για να έλθουν σε επαφή με τα μνημεία γιατί όσο μεγαλώνουν υπάρχουν άλλα προβλήματα και άλλα θέματα» τονίζει ο κ. Κατάκης.
Περίπατος στην ιστορία της Κισάμου
Eναν ιστορικό και πολιτιστικό περίπατο στην ιστορία και στο παρών της Κισάμου απολαμβάνουν οι μαθητές σχολείων που συμμετέχουν στη δράση που οργανώνει η "Ένωση Προβολής του έργου του πρ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη" με τη συνεργασία της Ι.Μ. Κισσάμου και Σελίνου και του Δήμου Κισσάμου.
ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ
Αρχικά τα παιδιά μαζί με τον εκπαιδευτικό κ. Μ. Ψωματάκη βρέθηκαν στον μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου ξεναγήθηκαν από τον αρχιμανδρίτη Ειρηναίο. Ενημερώθηκαν για την κατασκευή (τρίκλιτη βασιλική με τρούλο) και την αγιογράφιση του από το Νίκο Γιαννακάκη, ενώ στη συνέχεια ο αρχαιολόγος κ. Νεκτάριος Πατεράκης έδειξε στα παιδιά τα ρωμαϊκά κτίσματα βόρεια του νομού.
Η ξενάγηση μεταφέρθηκε στο σπίτι του Αννουσάκη το οποίο έχει αγοραστεί από την “Ένωση Προβολής του έργου του πρ. Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη” και θα αξιοποιηθεί στο μέλλον για πολιτιστικές δραστηριότητες, αλλά και στα Ρωμαϊκά λουτρά που βρίσκονται στην περιοχή. Ειδικότερα για αυτά ο αρχαιολόγος επισήμανε ότι οι Ρωμαίοι είχαν φτιάξει δημόσια λουτρά στο συγκεκριμένο σημείο με το νερό να έρχεται με αγωγούς από τις Λουσακιές. Τα λουτρά ήταν με μάρμαρο, ωραία διακόσμηση και μπορούσαν να δεχθούν άνδρες και γυναίκες. Σημείωσε τη μεγάλη ακμή της Ρωμαϊκής Κισάμου κατά τον 2ο και 3ο αιώνα μχ. μέχρι την καταστροφή της Κισάμου και άλλων πόλεων της Κρήτης το 365 μχ. από μεγάλο σεισμό.
Πολύ σημαντική ήταν η επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Κισάμου, στο δυτικό τμήμα του οποίου σώζεται ένα μεγάλο μέρος του σπιτιού του Φειδία μιας αστικής έπαυλης στην οποία οι μαθητές περιηγήθηκαν, και ο κ. Πατεράκης του μίλησε για τα ψηφιδωτά που βρέθηκαν εκεί, τους βοηθητικούς χώρους και την ιστορία της ανασκαφής.
Ακολούθησε η επίσκεψη στον Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ τέλος οι μαθητές συναντήθηκαν με τον Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο που συνομίλησε με τα παιδιά και τους πρόσφερε μια αφίσα της εκκλησίας της Κρήτης ενάντια στην εξάρτηση από τις ουσίες.
Πηγή Χανιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: