Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 30 Απριλίου 2019

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

Ένα από τα καλά του Κλεισθένη είναι η ανεξαρτοποίηση των τοπικών συμβουλίων, που μπορεί να να μην είναι και πολύ πιστευτό, εντούτοις έχει καποια καλά μιας και είναι πλέον στο χέρι μας να ψηφίσουμε αυτό που θεωρούμε ικανότερο, καλύτερο, σωστότερο κλπ.
Είναι γνωστά τα φαινόμενα  παλαιότερα, όπου την πλειοψηφία στο κοινοτικό συμβούλιο την είχαν συνδυασμοί που ήρθαν ακόμα και τρίτοι, μόνο και μόνο γιατί ανήκαν στον συνδυασμό του εκλεγμένου δημάρχου. Αυτό πλέον δεν θα συμβεί και κάθε κοινότητα άνω των 300 θα έχει τους δικούς της συνδυασμούς όπου δεν θα έχουν καμία σχέση με το κεντρικό ψηφοδέλτιο και όλοι οι υποψήφιοι θα είναι ίσοι (δεν θα υπάρχει πρόεδρος)
Μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής ήταν ότι το  υπουργείο Εσωτερικών τροποποίησε την παράγραφο για την εκλογή του προέδρου στις κοινότητες άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων, αποφασίζοντας ότι ο πρόεδρος εκλέγεται με ψηφοφορία από το σύνολο των μελών του συμβουλίου και για το σύνολο της δημοτικής περιόδου, ο σύμβουλος ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμούς, που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του.
 Στην γειτονιά μας δεν βλέπω εύκολο να φτιαχτούν πολλοί συνδυασμοί στις κοινότητες που θα υπάρχει 5μελές ή 7μελές συμβούλιο (Πλάτανος-Γραμβούσα-Κίσαμος 7μελες, Καλλεργιανά, Βουλγάρω, Καλουδιανά, Δραπανιάς) μιας και δεν υπάρχει προθυμία έτσι θα έχουμε πρόεδρο τον πρώτο σε ψήφους. Βέβαια μια προσπάθεια γίνεται για δεύτερο συνδυασμό στην Κίσαμο αλλά και πάλι εδώ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.
Τέλος ξαναγυρίζουμε στο πολύ παλιό καθεστώς όπου κάθε κοινότητα θα έχει τον δικό της προϋπολογισμό, θα ξέρει δηλαδή από την προηγούμενη χρονιά τους πόρους που θα είναι στη διάθεση της για την επόμενη χρονιά, και αυτοί θα κατανέμονται κεντρικά από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Έτσι ευελπιστούμε τα χωριά να αποκτήσουν την αίγλη τους να γίνουν εστίες ανάπτυξης και να μην εξαρτιόνται πλέον από τις αποφάσεις των Δημάρχων, αρκεί βέβαια να καταρτίζουν το ετήσιο πρόγραμμά τους και να το υλοποιούν!
- Άρα είναι μια καλή περίπτωση ειδικά σε νέα άτομα που αγαπούν τα χωριά τους να δηλώσουν "παρόν" και ενεργοί προσφέροντας τοπικά και που ξέρεις κάπου ανάμεσα τους ίσως να βρεθεί και ο επόμενος δήμαρχος του Δήμου μας. Ίσως βρεθούν άνθρωποι που θα κάνουν την διαφορά και το κάτι παραπάνω τα επόμενα χρόνια και μας σώσουν από αυτήν επαναλαμβανόμενη κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: