Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

ΚΙΣΣΑΜΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Ένας φίλος του blog, καταξιωμένος Κισαμίτης, που κρατάει σημειώσεις για τις διεθνείς αξιολογήσεις των τριών ονομαστών παραλιών της Κισάμου, μου έστειλε το παρακάτω κείμενο με όλα αυτά που μας κάνουν ..δακτυλοδεικτούμενους.
Αγαπητέ Γιάννη
Όλα τα στοιχεία λοιπόν δείχνουν ότι διατηρούμε την πρωτοπορία και το 2017 πανευρωπαϊκά αλλά και παγκοσμίως για τους επίγειους παραδείσους μας.
Από την αρχή του εφετινού χρόνου, διάφορα σοβαρά και πολύ γνωστά Ευρωπαϊκά έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά, αλλά και ο αμερικανικός
Τηλεοπτικός Οργανισμός CNN, επιθυμώντας να ενημερώσουν τους αναγνώστες και τηλεθεατές τους για τούς ιδανικούς τόπους των εφετινών τους διακοπών, δημοσιεύουν λίστες με τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης και του Κόσμου για το 2017. Η αξιολόγηση γίνεται είτε με βάση την γνώμη των ίδιων των επισκεπτών- τουριστών, όπως την διατυπώνουν σε πολύ γνωστές ταξιδιωτικές ιστοσελίδες, είτε με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών συντακτών της συγκεκριμένης εφημερίδας ή του περιοδικού. Όπως και  τις προηγούμενες χρονιές, παρατηρούμε ότι σε όλες τις λίστες αυτές, περιλαμβάνονται και πάλι κάποια ή κάποιες από τις τρεις διάσημες πλέον Κισαμίτικες παραλίες, κυρίως δε η παραλία του Λαφονησιού.
Όλες οι περιγραφές πού συνοδεύουν τις αξιολογήσεις αυτές, είτε από τους ίδιους τους επισκέπτες, ή τα έντυπα πού τις δημοσιεύουν, εξυμνούν το περιβάλλον, την ομορφιά του τοπίου, τα χρώματα και την καθαρότητα των νερών και της άμμου των τριών πασίγνωστων πλέον Κισαμίτικων παραλιών.
 *Έτσι, στις 19-2-2017 η καθημερινή Βρεταννική εφημερίδα ΙNDEPENDENT δημοσιεύει τα ονόματα των παραλιών πού έλαβαν την διάκριση ως "Οι καλύτερες 25 παραλίες στον Κόσμο για το 2017," με βάση τις προτιμήσεις των συνδρομητών τής πιο έγκυρης τουριστικής ιστοσελίδας TRIP ADVISOR, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται μόνο η παραλία του Ελαφονησιού από την Ελλάδα.
*Ύστερα από λίγες μέρες (22-2-2017), η ίδια εφημερίδα  THE INDEPENDENT δημοσιεύει από την ίδια λίστα,με τίτλο "ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΟΙ ΔΕΚΑ ΠΡΩΤΕΣ (TOP) ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ." στις οποίες περιλαμβάνει και πάλι την παραλία του Ελαφονησιού μέσα στις πρώτες 10 παγκοσμίως.
 *Η βρεταννική επίσης LONDON TIMES δημοσιεύει νεώτερη λίστα
(22-6-2017) με διακρίσεις του TRIP ADVISOR για τις καλύτερες 25 παραλίες της Ευρώπης για το 2017, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνει το Ελαφονήσι στην δεύτερη θέση, τον Μπάλο στην έβδομη καθώς και το Κλέφτικο από την Μήλο, (8ο) τον Άγιο Παύλο από την Λίνδο Ρόδου στην 13η και την παραλία Σίμος από την Ελαφόνησο Λακωνίας. (20η)
 *Tην ίδια λίστα είχε δημοσιεύσει ενωρίτερα (23-2-2017) το γαλλικό περιοδικό PARIS MATCH. Η Γαλλική επίσης LIBERATION δημοσιεύει στις 3-3-2017 την λίστα τού TRIP ADVISOR  με το Ελαφονήσι στις 10 καλύτερες παραλίες του κόσμου.
 *Στις 12-5-2017 εξάλλου, ομάδα εμπειρογνωμόνων της βρετανικής
εφημερίδας THE TELEGRAPH ανακηρύσσει τις 29 καλύτερες παραλίες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων την 13η θέση καταλαμβάνει μόνη η παραλία του Ελαφονησιού από την Ελλάδα. H  ίδια εφημερίδα είχε δημοσιεύσει και στις 23-2-2017 την λίστα του TRIP ADVISOR με το Λαφονήσι στις 10 ωραιότερες παραλίες στον Κόσμο.
 *Το αμερικανικό CΝΝ από πλευράς του προτείνει (11-5-2017) στους
συνδρομητές του επιλογές από τις 100 ωραιότερες παραλίες τού Κόσμου για το 2017 μεταξύ των οποίων περιλαμβάνει από την Ελλάδα τούς Γρεμνούς Λευκάδας (24η θέση) το ναυάγιο Ζακύνθου (32η) τον Μπάλο, Κίσαμος Κρήτη (35η) και Φαλάσαρνα, Κίσαμος, Κρήτη, στην 100η θέση.
* Από τις ιταλικές εφημερίδες στην συνέχεια η CORRIERE DELLA SERA με τίτλο "Από την Βραζιλία στην Κρήτη. Οι ωραιότερες παραλίες στον Κόσμο" δημοσιεύει στις 22-2-2017 τον κατάλογο με το Λαφονήσι, μόνο από την Ελλάδα, στις 25 ωραιότερες παραλίες στον Κόσμο.
*H REPUBBLICA με την σειρά της ανακηρύσσει στις 30-3-2017 τις "25 πιο λευκές παραλίες στον Κόσμο" περιλαμβάνοντας από την Ελλάδα το Λαφονήσι στην 6η θέση και την παραλία και λιμνοθάλασσα του Μπάλου στην 11η θέση.
*H STAMPA του Τορίνου τέλος,στις 22-2-2017 ανακηρύσσει τις " Οι 10 καλύτερες παραλίες της Ευρώπης" για το 2017, μεταξύ των οποίων, από την Ελλάδα μόνο το Λαφονήσι στην 3η θέση και τους Γρεμνούς Λευκάδας στην 9η.
Είναι γνωστό ότι οι ονομαστές πλέον Κισαμίτικες παραλίες κατατάσσονταν και τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών αλλά και παγκόσμιων αξιολογήσεων. Είναι σημαντικό ότι διατηρούν κάθε χρόνο και ενισχυμένη μάλιστα την πρωτιά, Για να συντηρηθεί όμως η πρωτοπορία και στο μέλλον, δεν αρκεί μόνο το φυσικό κάλλος, αλλά και η άγρυπνη τοπική ανθρώπινη οργανωτική προσπάθεια, χωρίς εφησυχασμό και χωρίς επανάπαυση. Οι διεθνείς ή ευρωπαϊκοί αξιολογητές συνεκτιμούν και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, καθώς και των παράλληλων δημόσιων υποδομών, δεν συγχωρούν δε την παραμέληση η κακοποίηση περιβάλλοντος.
Και με την ίδια διάθεση πού εκφράζουν σήμερα τον θαυμασμό τους χωρίς επιφυλάξεις, μπορούν να αρχίσουν αύριο τα ναι μεν αλλά, αν διαπιστώσουν κάτι δυσάρεστο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ήδη, μία από τις παραπάνω περιγραφές των 100 ωραιότερων παραλιών στον Κόσμο, εκείνη του Αμερικανικού CΝΝ (11-5-2017) πού τοποθετεί τον Μπάλο στην 35η θέση παγκοσμίως, δεν παύει μεν να εκθειάζει τον χώρο με τα "στροβιλιζόμενα χρώματα" , αλλά προειδοποιεί και για "μικροοργανισμούς" στα αβαθή όταν έχει πολλούς επισκέπτες. Ακριβώς γράφει :"Παραλία Μπάλου. Ελλάδα. Υποχρεωτική φωτογραφική μηχανή.Κοντά στην Κίσαμο στην Κρήτη, η παραλία Μπάλος είναι μια Λιμνοθάλασσα στροβιλιζομένων χρωμάτων-παστέλ, ροζ, γαλάζιου και τυρκουάζ. Μπορεί να  έχει κοσμοσυρροή και μικροοργανισμοί στα λασπώδη αβαθή να προκαλούν δυσάρεστες οσμές, ("unpleasant smells") αλλά για καρτποσταλικές φωτογραφίες είναι μια από τις ωραιότερες της Ελλάδας..." 
Ας το συγκρατήσουμε αυτό ως πρώτο καμπανάκι από έγκυρους
και καλά ενημερωμένους θα έλεγα, ξένους.
Κυριάκος Ροδουσάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: