Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΝΤΟΠΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η αρχαία πόλη Κίσαμος άκμασε κυρίως κατά την Ρωμαϊκή 1ος -3ος μ.Χ αιώνας και Υστερορωμαϊκή περίοδο 4ος μ.Χ, ενώ κατά τις προγενέστερες ιστορικές μορφές υπήρξε επίνειο της ισχυρότατης Πολυρρήνιας στην οποία υπαγόταν διοικητικά. Η πολιτιστική αυτή ακμή φαίνεται κυρίως μέσω της ανακάλυψης από την αρχαιολογική σκαπάνη πολυτελών επαύλεων που κοσμούνται με υψηλής τέχνης ψηφιδωτά δάπεδα. Σωστικές ανασκαφές στην Κίσαμο διενεργούνται τα τελευταία 40 χρόνια.
Ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά για την ιστορία και την μορφή της πολίχνης Κισάμου κατά την κλασική-ελληνιστική εποχή. Το μόνο κλειστό σύνολο ευρημάτων που δίνει ασφαλείς πληροφορίες για την ανθρώπινη δραστηριότητα στην προ Ρωμαϊκή Κίσαμο είναι ένας κιβωτιόσχημος τάφος ύστερης κλασικής περιόδου (4ου αιώνα π. Χ). Πρόκειται για
γυναικεία ταφή, καθώς ήταν κτερισμένη με πλήθος ερυθρόμορφων μυροδοχείων (1ος όροφος βορειοδυτική γωνία του μουσείου Κισάμου). Ως χαρώνειος οβολός είχε τοποθετηθεί στο στόμα της νεκρής ένα ασημένιο νόμισμα της Πολυρρήνιας. (Ούτε εδώ νόμισμα της Κισάμου)
Δεν είναι σίγουρο κατά πόσο η Κίσαμος είχε κόψει δικό της νόμισμα και για ποια περίοδο. Ένας τύπος που αποδίδεται στην Κίσαμο από τον Ι. Σβορώνο με κεφαλή Ερμή και δελφίνι και τα αρχικά ΚΙΣΩ αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια, λόγω οτι δεν έχει εντοπιστεί (ούτε ένα) ακόμα στις ανασκαφές των 40 χρόνων.
Κατά τον Β. Θεοφανίδη η Ελληνιστική Κίσαμος βρίσκεται δυτικότερα στην θέση Σελλί και όχι εντός των γνωστών ορίων της σημερινής πόλης, κάτι που ίσως φωτιστεί καλύτερα στο μέλλον από την αρχαιολογική έρευνα.
Μαρινάκης Εμμανουήλ
Ιστορικός -αρχαιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: