Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΙΑ ΦΩΤΟ ΤΟΥ 1900-04

Πως βάζεις ημερομηνία σε μια φωτο αλλά και πως υπολογίζεις πότε έχει κτιστεί το κάθε οικοδόμημα. Αυτή η φωτογραφία που τραβήχτηκε εντός του τούρκικου φρουρίου της πόλης της Κισάμου (Καστέλλι) και φαίνονται Ιταλοί χωροφύλακες (άρα μετά το 1899). Πίσω αριστερά διακρίνεται ο Άγιος Σπυρίδωνας χωρίς καμπαναριό και βάση της περιγραφής του Γερμανού περιηγητής Λίχερ που πέρασε από την Κίσαμο τον Μάιο του 1865 "συνάντησα στην Κίσαμο Χανίων την οικοδομή περικαλέστατου Ορθόδοξου Χριστιανικού Ναού, αλλά και τη μεγάλη προθυμία των κατοίκων για την οικοδόμησή του. Ο Ναός περατώθηκε σε τρία χρόνια και έγιναν τα εγκαίνιά του. Είναι κατασκευασμένος από πέτρα, ασβέστη και ειδικό κοκκινόχωμα, τα οποία αντέχουν στην φθορά του χρόνου, και διατηρούν το οικοδόμημα άφθαρτο και αιώνιο."
Στο βιβλίο της επισκοπής αναφέρετε οτι ...Το έτος 1911 επί επισκόπου Λελεδάκη Άνθιμου κατασκευάσθηκε στο ναό ο γυναικωνίτης καθώς και το ωραίο πέτρινο κωδωνοστάσιο. Άρα η φωτογραφία είναι μεταξύ 1899 και 1910.
Ας μικρύνουμε και την απόσταση των χρόνων η Μονή Παρθενώνα δεν φαίνεται στην φωτογραφία η οποία που κτίστηκε και αυτή επί Επισκόπου Λελεδάκη το 1905, άρα με σιγουριά λέμε οτι η φώτο τραβήχτηκε μεταξύ 1900- 1904!!
Είναι δε από την ίδια σειρά φωτογραφιών και εδώ βλέπουμε αυτό που δεν έχει δει κανένας μας την ανατολική πύλη του φρουρίου με τους Θυρεούς το οικόσημο και μια επιγραφή. Άρα το 1904 η πύλη υπήρχε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: