Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ MEΡΟΣ V

 Με αυτόν το τίτλο η δημοσιογράφος Φωτεινή Ανουσάκη κατέγραψε σε στυλ ημερολογίου τι συνέβησαν το καλοκαίρι του 1980 με τον αγώνα των δυο επαρχιών για την επιστροφή του μακαριστού Ειρηναίου. Τα γεγονότα τα κατέγραψε και τα παρουσίασε σε ένα 16σέλιδο αφιέρωμα που πρωτοδημοσιεύθηκε στα Χρονικά Κισάμου και Σελίνου. 
Εδώ το πρώτο μέρος! Εδώ το δεύτερο. Εδώ και το τρίτο! Εδώ και το τέταρτο!
ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ
Επίσκεψη Μητσοτάκη
Από το μεσημέρι μετά στην Μητρόπολη παρουσιάζεται μια ιδιαίτερη κίνηση, ο κόσμος έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται έξω απο την μητρόπολη. Από τις 5 και μετά καταφτάνει κόσμος απο τα χωριά και στις 8.30 υπήρχε αδιέξοδο, τα πάντα ήταν γεμάτα, αυλές δρόμοι ταράτσες, πλατείες. Ο κόσμος με αγωνία περιμένει τον υπουργό εξωτερικών Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για να ακούσει κάτι θετικό νέο.
Σε λίγο καταφτάνει και τον υποδέχονται εκ μέρους του λαού ο δήμαρχος Καστελίου κ. Σχετάκης και εκ μέρους του κλήρου ο πάτερ Ευάγγελος Σφακιανάκης. Ακολουθούν οι προσφωνήσεις εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα και το μικρόφωνο παίρνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που απευθύνεται στο πλήθος.
- Αγαπητοί φίλοι η δήλωση που σας κάνω και πάλι είναι κατηγορηματική, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μείνετε σταθεροί όπως είστε στην άποψη σας, να συνεχίσετε πάντοτε μέχρι ότου, ελπίζω να μη βραδύνει πάρα πολύ, πετύχουμε τον σκοπό μας, στην ίδια γραμμή, να αποφύγετε μόνο εκδηλώσεις οι οποίες ή είναι αντίθετες προς τον νόμο ή υπερβαίνουν τα όρια του επιτρεπτού, γιατί ο σκοπός μας είναι ένας!! Να έλθει ο Ειρηναίος στην Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες οι οποίες μπορεί να το παρεμποδίσουν.
Μίλησα αγαπητοί μου φίλοι περισσότερο απο ότι αρμόζει στην ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών, αλλά αυτή την ώρα μιλάω σαν Χανιώτης και λιγότερο σαν υπουργός ή βουλευτής. Όμως ένα πράγμα θέλω να ξέρετε, δεν ανήκω σ' αυτούς που σταματούν ένα αγώνα στην μέση του δρόμου, κι όταν αρχίζω ένα αγώνα τον τελειώνω. Θα τελειώσω με την ίδια δήλωση που έκανα και τον Γενάρη, όταν σας είπα οτι θα τεθώ επικεφαλής αυτού του αγώνα μέχρι το τέλος."
Στην συνέχεια το μικρόφωνο πήρε ο δήμαρχος Κισάμου που ευχαρίστησε τον υπουργό κ Μητσοτάκη και απευθυνόμενος προς αυτόν του υποσχέθηκε οτι ο αγώνας θα είναι μέσα στα πλαίσια των νόμων και της ευπρέπειας, όπως τον κρατάμε ως και σήμερα.
Το μικρόφωνο πήρε στην συνέχεια ο περίφημος Κισαμίτης λαουτιέρης Γιώργης Κουτσουρέλης ο οποίος μίλησε  στον υπουργό με στίχους.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ
Σέλινο και Καστέλι
γιατί πιστεύουμε Υπουργέ 
 κι εσύ Ειρηναίο θέλεις.

Τον εμπαιγμό της Συνοδος
πως θα ανεχτούμε
η Κίσαμος το Σέλινο 
δεν θα ταπεινωθούνε

Ειρηναίε αγωνιζόμαστε
θέλεις δε θέλεις, θάρθεις
ο Μητσοτάκης δίπλα μας
θερμός συμπαραστάτης.
Το χρονικό της εξέγερσης του λαού δεν τελειώνει εδώ Συνεχίζεται και ο αγώνας και οι καταλήψεις και οι προσπάθειες προς πάσα κατεύθυνση και η αποφασιστικότητα του κόσμου να προχωρήσει μέχρι τελικής νίκης.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς  Νενικήκαμεν 
Ο Ειρηναίος στο Καστέλι Φωτεινή Αννουσάκη.

Εδώ τελειώνει το μικρό ιστορικό των πρώτων ημερών απο τον αγώνα όπως το κατέγραψε η αξέχαστη Φωτεινή... θα υπάρχει φυσικά και η συνέχεια του μιας και ο αγώνας κράτησε κάμποσους μήνες ακόμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: