Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

ΤΟΠΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙΔΑ 1954

 Μια ματιά στο παρελθόν με τα χωριά Τοπόλια και Ποταμίδα, με την ιστορική καταγραφή του χωριού απο τον γιατρό Μιχάλη Αναστασάκη* στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του "Αι αξίαι της Κισάμου" την δεκαετία του 50'.
ΤΟΠΟΛΙΑ
Πρόεδρος της κοινότητας Τοπολίων είναι ο Εμμανουήλ Περιστεράκης και σύμβουλοι του οι Πέτρος Βερναδάκης, Βασίλης Φιλτικάκης, Αντώνης Λιαπάκης, και Γιώργος Μαρκαντωνάκης. Η κοινότητα έχει 50.000 ρίζες ελιές και παράγει 160.000 οκάδες λάδι και 100.000 οκάδες κρασί. Το Δημοτικό σχολείο είναι σε πολύ καλή κατάσταση αλλά δεν έχει ιδιόκτητο κοινοτικό γραφείο. Έχει 20 μαθητές στο γυμνάσιο και 5 στο πανεπιστήμιο. Έχει 3 πηγές, ενώ δεν διαθέτει μνημείο Άγνωστου στρατιώτη. Αρχηγό είχε τον Εμμανουήλ Μαρκαντώνη και οπλαρχηγούς τον Περιστεράκη και τον Περίδη απο τα Τσουρουνιανά. Ο Επίσκοπος Ιεροσητείας είναι Ειρηναίος Τσουρουνάκης, λαμπρός και πολύ μορφωμένος θεολόγος που τιμά την Εκκλησία αλλά και την επαρχία Κισσάμου.  Φώτο Φοίβος
ΠΟΤΑΜΙΔΑ
Η κοινότητα έχει 450 κατοίκους και δυο οικισμούς την Ποταμίδα και τα Παπαδιανά (περιμένω να βάλουν οι Ποταμιδιανοί και τις άλλες). Προεδρος είναι ο Βασίλης Μοστράκης με δημοτικούς συμβούλους τους Τζαγκαράκη, Τσουρουδιακάκη και Σεγρεντάκη. Η κοινότητα έχει 20.000 ελαιόδεντρα και παράγει 60.000 οκάδες λάδι και 120.000 οκάδες κρασί. Δεν έχει πηγές, αλλά ποτίζει 30 στρέμματα γης απο το ποτάμι ως και 30 Ιουνίου. Στο συνεταιρισμό είναι γραμμένοι 50 κάτοικοι δεν έχει μνημείο άγνωστου στρατιώτη, ούτε και κοινοτικό γραφείο. Έχει έναν καθηγητή Γεώργιο Κωνσταντουλάκη και δυο δασκάλους (δεν αναφέρει ονόματα) έχει μαθητές μόνο στο Γυμνάσιο. 
(Αυτό αξίζει)... Ουδείς μένει εις την έδρα της κοινότητας πλην του γραμματέα. 
Οπλαρχηγό είχε τον Γεώργιο Φωτάκη που έκανε και Δήμαρχος. Δεν έχει αρχαιότητες ούτε μεταλλεύματα (οι πυραμίδες μάλλον ήταν εν χρήση ακόμα)

2 σχόλια:

Old School Ultra είπε...

Στη Ποταμίδα υπάρχουν επίσης και οι γειτονιές Κατερμάδος, Μπαμπαμέτης, Μαζοκοπιανά, Μπρεδιανά και Μπατουδιανά.

. είπε...

Σεργεντακης κ όχι Σεγρεντακης, επίσης κ δάσκαλος του χωριού. Ευχαριστώ.