Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

ΒΟΥΡΓΑΡΩ 1954

 Μια ματιά στο παρελθόν ξεκινώντας απο το χωριό της μάνας μου το Βουλγάρω, και με την ιστορική καταγραφή του χωριού απο τον γιατρό Μιχάλη Αναστασάκη* στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του " Αι αξίαι της Κισάμου" την δεκαετία του 50'.
Το χωριό έχει 700!! κατοίκους και αποτελείται εκ των συνοικισμών Δερμιτζιανά, Σταμάνρου!!!, Χουδαλιανά, Μάκρωνα, Βατοχείλι, Λατζιανά και Μουρί. Πρόεδρος της κοινότητας είναι ο Εμμανουήλ Χαρχαλάκης και σύμβουλοι, Χρήστος Αναγνωστάκης, Ζαχαρίας Ψαράκης, Ευάγγελος Φαντάκης, Παναγιώτης Κορναράκης. Ιερέας στο χωριό είναι ο Δημήτριος Μαζοκοπάκης.

Οι Γερμανοί δεν επέφεραν καταστροφές ούτε λεηλασίας. Οι κάτοικοι υδρεύονται κατά το πλείστον εκ φρεατίων. Στο Μουρί, Μάκρωνα και Δερμιτσιανά υπάρχουν βρύσες. Κοινοτικό γραφείο δεν υπάρχει, ούτε κοινή αποθήκη λιπασμάτων. Ο Γεωργικός πιστωτικός συνεταιρισμός έχει 150 μετόχους. Έχει και δυο σχολεία ένα στο Βουλγάρω και ένα στο Μουρί.

Στα έργα που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια είναι η ανέγερση κοινοτικού γραφείου και η ύδρευσις του χωριού απο το Μουρί. Φοιτούν εις Γυμνάσιον και Πανεπιστήμιο 25 μαθητές. Έχει 5 στρατιωτικούς, ένα Στρατιωτικό γιατρό τον Εμμανουήλ Μπαλαντίνο και ένα Ανθυπίατρο τον Τζανακάκη Εμμανουήλ.
Ο οπλαρχηγός είναι ο Χριστόφορος Σκουλούδης.
*Ο Μιχαήλ Αναστασάκης (1871 - 1967) απο την Σπηλιά Κισάμου, ήταν γιατρός, αγωνιστής και συγγραφέας. Υπηρέτησε ως βουλευτής Χανίων και έγραψε την "Ιστορία της Κισσάμου", "Αι Αξίαι της Κισσάμου" και το "Ημερολόγιο της Κατοχής"

Υ.Σ Φυσικά στο βιβλίο αυτό αναφέρονται κάποιες γειτονιές αλλά όσους κι αν ρώτησα δεν ξέρουν τη Σταμάνρου και το Βατοχείλι, ενώ λείπουν παμπάλαιοι οικισμοί όπως το Πάνω Χωριό, η Καμάρα, το Κατοχώρι, τα Ξηριανά, τα Παπουτσιανά κλπ.

2 σχόλια:

Antonis είπε...

Τα Βακιανά,τα Καστρινιανά,τα Μπαλαντινιανά,τα Πατεριανά,το Κατοχώρι,τα Λατζιανά....
Το βιβλίο υπάρχει να τ αγοράσω Γιάννη;

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Δεν ξέρω αν υπάρχει σε παλαιοπωλεία... στο εμπόριο δύσκολα.