Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

 Σαν σήμερα έγινε το καταστροφικό τσουνάμι της Ινδονησίας το 2004, που άφησε πίσω του 250.00 νεκρούς!
Ας θυμηθούμε όμως και το παλαιότερο καταγεγραμμένο τσουνάμι της Μεσογείου!
- Στις 21 Ιουλίου του 365 μ.Χ. ένας ισχυρός σεισμός έξω από το δυτικό άκρο της Κρήτης προκάλεσε τσουνάμι που κατέστρεψε το λιμάνι της Αλεξάνδρειας και προκάλεσε θανάτους ακόμα και στην Κροατία. Βρετανοί ερευνητές προειδοποιούν τώρα ότι η καταστροφή θα μπορούσε κάποτε να επαναληφθεί.
Ο Ρωμαίος ιστορικός Αμμιανός Μαρκελλίνος περιέγραψε πώς το αναπάντεχο γιγάντιο κύμα έστειλε μεγάλα πλοία σε βάθος τριών χιλιομέτρων από τις ακτές, ακόμα και πάνω στις στέγες σπιτιών.
Σύμφωνα και με άλλες μαρτυρίες, το τσουνάμι του 365 μ.Χ. έπνιξε χιλιάδες ανθρώπους στην Αίγυπτο, την Ελλάδα, τη Σικελία, ακόμα και στο σημερινό Ντουμπρόβνικ στην Αδριατική. Οι καλλιέργειες στο δέλτα του Νείλου καταστράφηκαν από το θαλασσινό νερό και οι πόλεις της περιοχής ερημώθηκαν.
Μέχρι σήμερα, οι γεωλόγοι πίστευαν ότι ο υποθαλάσσιος σεισμός που προκάλεσε το τσουνάμι εκδηλώθηκε στο ελληνικό τόξο (ελληνική ζώνη υποβύθισης), που εκτείνεται σε ένα ημικύκλιο 500 χλμ από νοτιοδυτική Τουρκία μέχρι τη δυτική Ελλάδα. Κατά μήκος του τόξου αυτού η αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα βυθίζεται κάτω από την ευρασιατική πλάκα.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στη Βρετανία αναφέρουν τώρα στο περιοδικό Nature Geoscience ότι ο σεισμός δεν εκδηλώθηκε μέσα στη ζώνη υποβύθισης, αλλά σε ένα άγνωστο ως σήμερα ρήγμα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη ζώνη αυτή.
Βασισμένοι σε έρευνες πεδίου, που δείχνουν ότι ο σεισμός ανύψωσε τη δυτική τη κατά 10 μέτρα και την μετακίνησε κατά 20 μέτρα, οι ερευνητές προσομοίωσαν τη δόνηση στον υπολογιστή.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ομάδα της Δρ Μπεθ Σο εκτιμά ότι η ολίσθηση ανάμεσα στις δύο πλευρές του ρήγματος συνέβη σε μήκος 100 χλμ και σε εστιακό βάθος 45 χιλιομέτρων, 30 χιλιόμετρα πιο κοντά στην επιφάνεια απ' ό,τι η ζώνη υποβύθισης.
Μετά τον σεισμό του 365 μ.Χ., που εκτιμάται ότι είχε ένταση 8,3-8,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, το ρήγμα πιθανότατα θα παραμείνει ήσυχο για περίπου 5.000 χρόνια, υπολογίζουν οι Βρετανοί γεωλόγοι.
Προειδοποιούν όμως ότι, εάν η τεκτονική δομή κατά μήκος του υπόλοιπου ελληνικού τόξου είναι παρόμοια, ένας υποθαλάσσιος σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι στην Ανατολική Μεσόγειο σε περίπου 800 χρόνια.
Το τελευταίο τσουνάμι που σάρωσε την ανατολική Μεσόγειο συνέβη στις 8 Αυγούστου 1303. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2006, το κύμα των εννέα μέτρων που χτύπησε πάλι την Αλεξάνδρεια προκλήθηκε από σεισμό περίπου 7,8 βαθμών που είχε εκδηλωθεί 40 λεπτά νωρίτερα έξω από την Κρήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: