Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ MEΡΟΣ ΙΙΙI

 Με αυτόν το τίτλο η δημοσιογράφος Φωτεινή Ανουσάκη κατέγραψε σε στυλ ημερολογίου τι συνέβησαν το καλοκαίρι του 1980 με τον αγώνα των δυο επαρχιών για την επιστροφή του μακαριστού Ειρηναίου. Τα γεγονότα τα κατέγραψε και τα παρουσίασε σε ένα 16σέλιδο αφιέρωμα που πρωτοδημοσιεύθηκε στα Χρονικά Κισάμου και Σελίνου. 
Εδώ το πρώτο μέρος!
Εδώ το δεύτερο.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ
Ο κλήρος και ο λαός των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου συγκεντρώθηκε στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμβάρι και διαδήλωσαν οτι δεν πρόκειται να δεχτούν Ιεράρχη άλλον εκτός του Ειρηναίου, μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Αγώνα. Η ιστορική αυτή συνάντηση τελείωσε ψάλλοντας κλήρος και λαός τη φήμη του Ειρηναίου.
Μετά την απομάκρυνση του κόσμου συνήλθε η Επιτροπή αγώνα διευρυμένη και απο κληρικούς.
ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ
Το βράδυ στις 8.00 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα με σκοπό την αναδιοργάνωση των Επιτροπών και την λήψη νέων μέτρων για την συνέχιση του αγώνα. Κάθε βράδυ στις 10 μεταδίδεται απο τον Δήμαρχο (κ. Σχετάκη) το καθιερωμένο τοπικό δελτίο ειδήσεων απο τα μεγάφωνα της Μητρόπολης.
ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ
Σήμερα Κυριακή πραγματοποιείται λειτουργία μόνο στο παρεκκλήσι του Αγίου Οικουμένιου αφού σ' όλες τις εκκλησίες της πόλης έχουν σφραγιστεί. Στις 11 το πρωί φτάνει στο Καστέλι ο βουλευτής Χανίων Νικήτας Βενιζέλος και αφού πρώτα ενημερώθηκε απο την επιτροπή τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ του αγώνα και υποσχέθηκε την πλήρη υποστήριξη του αλλά και την μεσολάβηση του προς κάθε κατεύθυνση. Για τον λόγο αυτό φεύγει αμέσως για Κωνσταντινούπολη ώστε να δει προσωπικά τον Πατριάρχη για τον σκοπό αυτό.
ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ
Στις 8 το πρωί ο δήμαρχος Κισάμου κ. Σχετάκης δέχτηκε τηλεφώνημα απο τον υπουργό εξωτερικών κ.Μητσοτάκη και τον ενημέρωσε για την επαφή του που είχε με τον σεβασμιότατο στην Αθήνα. Μάλιστα ενημέρωσε οτι έστειλε τον διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου στην Κωνσταντινούπολη για να μιλήσει με τον Πατριάρχη.
Το βράδυ γράφτηκε μια επιστολή, απο την Επιτροπή αγώνα, η οποία θα σταλεί στον Πατριάρχη, μάλιστα για πρώτη φορά η επιστολή διαβάζεται στο πλήθος, που έχει μαζευτεί στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης, πριν ακόμα σταλεί.
ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ
Στις 6 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μεγάλη συνάντηση στην Κάνδανο για την ενημέρωση του κόσμου. Στην συγκέντρωση παρευρέθηκε και ο παπά Γιώργης Χιωτάκης από τα Σφακιά και ο οποίος δήλωσε για ακόμη μια φορά οτι είναι στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού των δυο επαρχιών.
Στις 8 το βράδυ στην Αθήνα οι Σελινιώτες, Κισαμίτες, Αποκορωνιώτες, Χανιώτες, απ όλη την Κρήτη καθώς και πολλοί φίλοι του Σεβασμιώτατου Ειρηναίου συγκεντρώθηκαν στο θέατρο "Ακροπόλ" εις ένδειξη διαμαρτυρίας.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ανακοινώνεται οτι αύριο Σάββατο 5 Ιουλίου θα βρίσκεται στο Καστέλι ο υπουργός εξωτερικών κ.Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος θα επισκεφτεί την Μητρόπολη και θα έχει συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα.
**Την περίοδο αυτή οι μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες δεν κυκλοφορούσαν, καθώς είχαν κατέβει σε απεργία διαρκείας οι τυπογράφοι, και η μόνη κάλυψη των γεγονότων γινόταν απο τις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης. 
Η Εκτελεστική Επιτροπή Αγώνα για την επαναφορά του Ειρηναίου την απαρτίζουν οι:
Αντώνης Σχετάκης, Ιωάννης Κουφάκης, Εμμανουήλ Σκουλάκης, Νίκος Κατζουράκης, Εμμανουήλ Σημαντηράκης.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: