Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Ο ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Συνεχίζει να ρέει ο μαύρος "χρυσός" στον Μέγα ποταμό των Μεσογείων, δίχως να συγκινείται κανένας. Είναι απο τις περιπτώσεις που δεν μας ενδιαφέρουν, άσχετο αν ο Δήμος Κισάμου θέλει να λέγεται τουριστικός δήμος, με πολλές προστατευόμενες περιοχές. Παρά τις πολλές καταγγελίες διαδικτυακά αλλά και τηλεφωνικά στις αρμόδιες υπηρεσίες, το "πετρέλαιο" χύνεται "άδικα" στην θάλασσα. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί είναι η απάντηση των Κατωμεσογειανών, δεν πειράζει το περιβάλλον λένε οι Πανωμεσογειανοί.... τώρα ποιος έχει δίκιο, εκτός του οτι έχει μικρή σημασία, δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε, αλλά αφού το λένε αυτοί και αφού δεν τους ακουμπά και τίποτα μάλλον θα έχουν .. δίκιο. Οι υπηρεσίες δεν δέχονται τηλεφωνικές καταγγελίες θέλουν γραπτές, ο δήμος μας έχει άλλες προτεραιότητες για να ψάξει και να βρει τι συμβαίνει... αφού το γεγονός συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο .. και αφού οι άλλοι δεν έκαναν τίποτα, γιατί εμείς; 
 Είμαστε ένας δήμος που θα έπρεπε να είχαμε σαν προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και να επιδιώκουμε να υπάρχει η καλή λειτουργία όλων αυτών που επηρεάζουν τις περιοχές που "τρυγούμε'. Γιατί η αλήθεια είναι οτι για αυτό τον λόγο υπάρχουμε και μόνο...να τρυγούμε όσο μπορούμε κι όσο αντέξουν, τις περιοχές αυτές το καλοκαίρι.
- "Έχει ο Θεός, οι επόμενοι ας είναι καλά για να κάνουν κάτι γι αυτό" είναι το σλόγκαν που έχουμε υιοθετήσει!!
 Χθες διάβασα, ευτυχώς που υπάρχει και διαύγεια και μαθαίνεις κάτι, οτι 24 Δεκεμβρίου ο δήμος Κισάμου προμηθεύτηκε 200 νέες ξαπλώστρες για την παραλία του Λαφονησιού. Λίγο πριν φύγει ο χρόνος πήραμε 200 ξαπλώστρες (άραγε με ομπρέλα μαζί) για την επόμενη χρονιά, μιας και τις βρήκαμε μάλλον σε καλή τιμή και φτηνές. 10.000 Ε απο τα ανταποδοτικά για να έχουμε καλύτερη είσπραξη του χρόνου και πάει λέγοντας, δίχως όμως να υπάρχει στην πραγματικότητα αυτό το ανταποδοτικό σε αυτές τις περιοχές, ούτε μια προσπάθεια προστασίας για τα μάτια του κόσμου. 
  Τουριστική προβολή, τουριστικό σήμα, νέα τουριστική ταυτότητα, πράγματα απαραίτητα και αναγκαία, αλλά για ποιο λόγο ξοδεύουμε τόσα λεφτά, αφού απο την άλλη δεν κάνουμε αυτό του πρέπει για να προστατεύσουμε αυτές τις περιοχές που θέλουμε να αναδείξουμε; Πως θα τις κάνουμε άραγε και ταυτότητα μας; Τέτοιο μπέρδεμα δεν υπάρχει αλλού, απλά εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε οτι "κακό" κληρονομήσαμε, νομίζοντας οτι έτσι κάνουμε κάτι σωστό αφού το ίδιο έκαναν και οι προηγούμενοι. Ωραία.. κάνουμε οτι και οι προηγούμενοι.   
 Αλλά για να επανέλθω και να κλείσω ....τα λύματα σύμφωνα με όλα τα στοιχεία καταλήγουν στη θάλασσα και υπάρχει παροδική ρύπανση, που αυτοδιαλύεται στη θάλασσα. Μικρό κακό λοιπόν..που δεν χρειάζεται να το ξαγλούμε, εξάλλου τόσο "πετρέλαιο" έχουμε, πως θα πάει και λίγο στην θάλασσα σιγά τα λάχανα. 

Υ.Σ Για τα λύματα που κατεβάζει ο Πυργιανός ποταμός δεν χρειάζεται να φωνάζουν κάποιοι, είναι για να ταΐζουμε τις πάπιες και τ' άλλα οικόσιτα που υπάρχουν εκεί.
Σε λίγο φεύγει το 2020 αλλά εμείς έχουμε μείνει στο 1980 ακόμα.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: