Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

 Τελευταία έχει παρατηρηθεί ένα σπάνιο φαινόμενο στην πόλη μας και κατ' επέκταση στο Δήμο μας. Είναι το φαινόμενο "μην ξύνεις πληγές, γιατί μπορεί να μπλέξουμε" μια αοριστολογία που δεν έχω καταλάβει, ούτε γιατί λέγεται, αλλά ούτε και τον σκοπό που συντηρείται απο τους εκλεγμένους και μη, όταν κάποιος προσπαθεί να μάθει κάτι. Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη- δημότη, εφόσον θέλει βέβαια, να μαθαίνει αυτά που συμβαίνουν ή συνέβησαν γύρω του, στην πόλη του, στο χωριό του. Το να προσπαθούν κάποιοι να κρύψουν την ανεπάρκεια των λέγοντας, μην το ψάχνεις γιατί θα μπλέξουμε, δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα, απο την μια ξεκάθαρη απάντηση. Δεν θα επεκταθώ σε λεπτομέρειες αλλά κάποτε θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους όλοι αυτοί που με παραλήψεις και προχειροδουλειές, έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση τον τόπο. Ο πολίτης δημότης πρέπει να ξέρει, είναι υποχρέωση αυτών που ήταν και είναι στα πράγματα να τον ενημερώνουν για ότι κάνουν και ότι πρόκειται να κάνουν. 

Δυστυχώς αυτές οι πληγές που επικαλούνται οι "ξέροντες" και οι οποίοι προσπαθούν να μας δώσουν να καταλάβουμε οτι η κάθε παράληψη τους, ανεπάρκεια τους, αδιαφορίας τους, έγινε λόγω  κακιάς στιγμής, είναι λάθος. Έτσι το μόνο που καταφέρνουν είναι να βαθαίνουν τις πληγές που όπως φαίνεται μόνοι μας τις κάναμε στο κορμί μας!!
Χρόνια τώρα συντηρείται η έκφραση, οτι μόνο αυτοί που είναι στα πράγματα πρέπει να μιλάνε, οι υπόλοιποι χρειάζονται καλή ενημέρωση, εγκυκλοπαιδική γνώση απο τους παλιούς, κι αν θέλεις να προσφέρεις αλλά και κατ' επέκταση να μαθαίνεις αυτά που συμβαίνουν στον τόπο σου πρέπει να συστρατευθείς σε ένα ψηφοδέλτιο, να εκλεγείς δεν πιστεύω να έχει σημασία, ενδεχομένως, και μετά θα μπορείς να εκφράζεις άποψη. Αλλιώς ξύνεις πληγές....
Τώρα βέβαια γεννάται και ένα ερώτημα, οι πολίτες ψηφίζουν για ένα πρόγραμμα, για μια νέα ιδέα, για μια νέα αρχή, και εκλέγουν τους άριστους.... πόσοι άραγε απο τους εκλεγμένους μας ξέρουν ή θέλουν να μάθουν όλα όσα συνέβησαν και δεν έγιναν, για μια αβλεψία, για μια παράληψη; Πόσοι απο αυτούς που ο λαός τους ψήφισε ξέρουν στο κάτω κάτω της γραφής αυτές τις πληγές;  
Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε γιατί δεν υπάρχει νέο αίμα στα πολιτικά δρώμενα της πόλης μας, και αν υπάρχει αυτές οι μυστικές πληγές το κάνουν να σιωπήσει, να φύγει, στο τέλος να μην ανακατευτεί; Τελικά μήπως όλοι αυτοί που σε κάθε ερώτηση απαντούν με το "μην ξύνεις πληγές" έχουν και την κύρια ευθύνη όλης αυτής της παλιοκατάστασης μας; Μπορεί!!! 
Εγώ όπως και αρκετοί άλλοι θέλουμε να δούμε αυτόν τον τόπο να πηγαίνει μπροστά, είτε είναι ο άλφα ή ο βήτα στην ψηλή καρέκλα, το ίδιο μας κάνει... και πιστεύω οτι αυτοί που είναι απ' "έξω" μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα απ όλους τους "μέσα" γιατί δεν παίρνουν καμιά γραμμή, δεν εφαρμόζουν τα στερεότυπα των εκλεγμένων και κάλλιστα μπορούν να πουν την γνώμη τους, την σκέψη τους, να ρωτήσουν, να μάθουν, δίχως να σκέφτονται αν θα ξύσουν μια παλιά πληγή. 
Φυσικά βαριά κουβέντα που δεν έχει και λογική οτι άμα πεις την γνώμη σου, άμα εξωτερικεύσεις την σκέψη σου, άμα ρωτήσεις για κάτι παλιό που μας πονά, είναι σαν να κάνεις κουμάντο και να επιδιώκεις υποταγή των εκλεγμένων. Λάθος τεράστιο, μάλιστα προσβάλει τους πολίτες αυτής της πόλης, γιατί είναι αρχή, καθήκον και υποχρέωση μας, να ρωτάμε και να μαθαίνουμε, να εξωτερικεύουμε τις σκέψεις μας και βοηθάμε με προτάσεις τον Δήμος μας να πάει καλύτερα. Ο πόλεμος είναι λοιπόν κοινός... και ο εχθρός γνωστός. Και όπως λέει και ο Παπακωνσταντίνου "Βαθιά πληγή, παλιά πληγή μονάκριβη δική μου...." 

Δεν υπάρχουν σχόλια: