Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ

Η φωτογραφία απο το νέο ψηφιδωτό* της Κισάμου που έδωσε στην δημοσιότητα η κα Σταυρούλα Μαρκουλάκη κατά την ομιλία της στο Β' Κρητολογικό συνέδριο που έγινε στο Ηράκλειο το 2016 σχετικά με τα ενυπόγραφα ψηφιδωτά της Κισάμου. Το ψηφιδωτό που είναι απο τα καλύτερα που έχουν βρεθεί στην Κίσαμο και περιμένει ακόμα εκεί στο οικόπεδο που βρέθηκε, δυστυχώς, αν και έχει φωτογραφηθεί, οι εργασίες στο συγκεκριμένο οικόπεδο δεν έχουν τελειώσει ακόμα και δεν μπορούν να  δημοσιευτούν. 
Πάντως τον τελευταίο καιρό έχω πάρει στα σοβαρά την υπόθεση ψηφιδωτά Κισάμου και καλό είναι να την πάρουν και όλοι οι κάτοικοι και να απαιτήσουμε να ανοίξουν τα επόμενα χρόνια τα ψηφιδωτά του Κέντρου Υγείας. Η πόλη χρειάζεται να αποκτήσει πρόσωπο και σκοπό επίσκεψης... δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια έπεσε στην χιλιοειπωμένη ιδέα της αποκατάστασης του ιστορικού κέντρου, πότε με προγράμματα, πότε με ιδίους πόρους, πότε με την δημιουργία Mall και άλλων πολλών φαϊνών ιδεών, που δεν πρόκειται να δούμε ποτέ, αν και την χρειάζεται. Αντίθετα τα ψηφιδωτά Κισάμου είναι έτοιμα ή σχεδόν έτοιμα και σίγουρα δεν χρειάζονται τόσα όσα να ξαναστίσουμε ένα κομμάτι της πόλης που ρημάζει με την αδιαφορία μας.
Στο συμπέρασμα της ομιλίας της η κα Σταυρούλα Μαρκουλάκη λέει.. 
......η αποκάλυψη ψηφιδωτών σε ανασκαφές μας της αρχαίας Κυδωνίας και κυρίως της Κισάμου, καθώς και η έρευνα πάνω σ’ αυτά, έχει εμπλουτίσει σημαντικά τον χάρτη που μέχρι πρότινος εμφάνιζε ένα μεγάλο κενό. Η Κίσαμος αποτέλεσε πραγματικά τη μεγάλη έκπληξη. Η αλματώδης ανάπτυξη του λιμανιού της, στο σταυροδρόμι των θαλάσσιων δρόμων της αυτοκρατορίας και η αυξανόμενη ζήτηση του κρασιού, του κρητικού passum, στη Ρώμη και αλλού, δημιούργησαν οικοδομική έκρηξη όχι μόνο στα δημόσια οικοδομήματα ‒στην πλειονότητά τους θέρμες‒, αλλά κυρίως σε πολυτελείς κατοικίες, για να μην μιλήσουμε εδώ για τον τέλειο πολεοδομικό σχεδιασμό, την πλακόστρωτη οδοποιία, την ύδρευση και την αποχέτευση.  Η μεγάλη ανοικοδόμηση και η δημιουργία τοπικής ελίτ διαμόρφωσαν τις συνθήκες για την προσέλκυση περιοδευόντων καλλιτεχνών ή την ίδρυση συντεχνιών από μόνιμους τεχνίτες (ψηφοθέτες) και λόγω αυτού αρχίζουν πλέον να δημιουργούνται τοπικά εργαστήρια, με κοινά χαρακτηριστικά κάποιες φορές για την Κίσαμο και την Κυδωνία.
*το νέο ψηφιδωτό έχει την υπογραφή του Σεραπίωνα του Αλεξανδρινού (Σεραπίων/ Ἀλεξανδρεὺς/ ἐψηφοθέτησεν!  Ενώ τα άλλο στο Κέντρο Υγείας του Μερόπα, (Μερόπας ἐψη/ φοθέτησα).

Αυτά πρέπει να αναδείξουμε και όσο μπορούμε συντομότερα. Η Κίσαμος πρέπει να σταματήσει να είναι ένας αδιάφορο πέρασμα χιλιάδων τουριστών. Μάλιστα αν αυτά που έχουμε τα είχαν άλλα μέρη της Κρήτης θα ήταν δακτυλοδεικτούμενα και σίγουρα σε καλύτερη μοίρα απ ότι εμείς, αντίθετα με μας η προσπάθεια μας καταναλώνεται σε πράγματα που δεν έχουν καμιά σχέση με την ανάπτυξη. Δρομαλάκια και ρουσφετάκια της στιγμής. Βέβαια για να κάνεις όλα αυτά θα πρέπει να αγαπάς τον τόπο σου περισσότερο και απο τον εαυτό σου..

Δεν υπάρχουν σχόλια: