Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ MEΡΟΣ ΙΙ

 Με αυτόν το τίτλο η δημοσιογράφος Φωτεινή Ανουσάκη κατέγραψε σε στυλ ημερολογίου τι συνέβησαν το καλοκαίρι του 1980 με τον αγώνα των δυο επαρχιών για την επιστροφή του μακαριστού Ειρηναίου. Τα γεγονότα τα κατέγραψε και τα παρουσίασε σε ένα 16σέλιδο αφιέρωμα που πρωτοδημοσιεύθηκε στα Χρονικά Κισάμου και Σελίνου. 
ΤΡΙΤΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ
-Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει η πόλη του Καστελλιού. Τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, ο κόσμος έχει αφήσει τις δουλειές του και όσοι δεν βρίσκονται στην κατειλημμένη Μητρόπολη είναι στους δρόμους ή στα σπίτια τους και κουβεντιάζουν το γεγονός που αναστάτωσε τις δυο επαρχίες. Στις 10 το πρωί η επιτροπή αγώνα συνήλθε και συζητά για την μεγάλη αυριανή μεγάλη συγκέντρωση που ετοιμάζεται. Θα μιλήσει ο Θεολόγος Κοινωνιολόγος καθηγητής κ. Γιώργος Μουστάκης που έρχεται αποκλειστικά απο την Αθήνα για τον σκοπό αυτό.
Από τα μεγάφωνα που έχουν εγκατασταθεί στο μπαλκόνι του Επισκοπικού μεγάρου γίνονται συνεχώς ανακοινώσεις για να ενημερώνεται ο κόσμος που συρρέει, όχι μόνο απο το Καστέλι, αλλά και απο τα χωριά, το Σέλινο και τα Χανιά, με την ελπίδα να ακούσουν κάποιο ευχάριστο νέο που θα απαλύνει τον πόνο τους, για την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απο την ασυνέπεια της Ιεραρχίας της Κρήτης. 
Είναι τέτοια η απογοήτευση τους για τον εμπαιγμό αυτό, που η συμπεριφορά τους δεν ελέγχεται απο την λογική και σαν μικρό δείγμα της κατάστασης που επικρατεί ειναι και αυτό:   Αρνήθηκαν να δεχτούν στο Μητροπολιτικό κτίριο τον τοποτηρητή Δεσπότη τους, ούτε έβαλαν στο επισκοπείο τον απεσταλμένο συντάκτη των εφημερίδων "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη" κ. Μιχάλη Στρατάκη, αν και ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος παρακολουθούσε και κάλυπτε τα γεγονότα τις προηγούμενες μέρες. (Μάλλον κάτι δεν θα άρεσε στην επιτροπή απο αυτά που έγραψε ο δημοσιογράφος στις μακεδονίτικες εφημερίδες)
Λίγο αργότερα κατελήφθη και το ιστορικό μοναστήρι της Γωνιάς, απο δυο Κισσαμίτες μαζί με κάποιους Σελινιώτες (δεν αναφέρει ονόματα). Μετά την κατάληψη του Μοναστηριού ο Ηγούμενος της Μονής Παρθένιος Αναγνωστάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
- Δηλώ υπευθύνως οτι συμμερίζομαι τον αγώνα του λαού και των δυο επαρχιών και δεν είναι δυνατόν να δεχτώ υπό τοιαύτας συνθήκας εγκατάστασιν του νέου μητροπολίτη εις το ιστορικόν μοναστήρι της Γωνιάς, ως Ηγούμενος. (Φαίνεται ξεκάθαρα οτι η πόλη της Κισάμου ήταν απαγορευμένη και στράφηκαν προς την Γωνιά ώστε να φιλοξενήσουν τον νέο Δεσπότη).
Το απόγευμα της επομένης καταλήφθηκε και η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης απο ομάδα 15 Σελινιωτών με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Τζατζάνη νομαρχιακού συμβούλου Σελίνου και μέλος της Κεντρικής επιτροπής Αγώνα. Αμέσως μετά την κατάληψη ο Γενικός διευθυντής της Ακαδημίας κ. Αλέξανδρος Παπαδερός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
- Η πρόσφατη κατά πλειοψηφία απόφαση της Ιεράς συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης βρίσκεται σε απόλυτη διάσταση προς την βούληση και την προσδοκία ολοκλήρου του πληρώματος της επαρχίας αυτής. Το αίσθημα του λαού ήταν έγκαιρα και αδιαμφισβήτητα δεδηλωμένο. Γι αυτό μπορεί δικαίως να θεωρηθεί πως η απόφαση της Ιεράς Συνόδου αντιμάχεται πάγια εκκλησιολογική αρχή και παράδοση. Και επειδή αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά κατά τα τελευταία χρόνια στην περιοχή αυτή φρονούμε οτι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επανεξετάσει η Ιεραρχία τα θεολογικά και εκκλησιολογικά της κριτήρια. Αλλά και εψηφσμένος επίσκοπος δεν θα παραβλέψει ασφαλώς το θεμελιώδες αυτό πρόβλημα. 
Είναι φανερό οτι η Εκκλησία της Κρήτης έχει περιέλθει σε σοβαρότατη κρίση. την ώρα τούτη δεν έχουμε ευχή άλλη απο την ένθερμη ικεσία προς τον παράκλητο να παρηγορήσει τον όντως "εσκυλημένον και ερριμμένον" λαό και να φωτίσει τους Ιεράρχες -συντελεστές της κρίσης να βρουν διέξοδο αντάξια στην Ιστορία της Εκκλησίας της Κρήτης και την ευπρέπεια του τόπου.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: