Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΤΟ

 Το 1993 στις Λουσακιές έγινε το πρώτο διεθνές συνέδριο με τίτλο "Στις ρίζες του Κισαμίτικου συρτού", στο συνέδριο αυτό μίλησαν εκτός του συλλόγου Λουσακιών, και οι εξέχοντες μουσικολόγοι κ. Leudi Roberto καθηγητής εθνομουσικολογίας πανεπιστημίου της Μπολόνιας, ο μουσικολόγος κ. Ταρραίος Βασίλειος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών μουσικολόγος κ. Αμαριανάκης Γιώργος. Το παρακολούθησαν, μιας και έχω τα πρακτικά αλλά και τις απομαγνητοφωνημένες ομιλίες όλων, γύρω στους 300 συνέδρους, ανάμεσα τους ο μουσικολόγος κ. Διονυσόπουλος, ο δάσκαλος και λαογράφος κ. Χαρωνίτης Βασίλης, η σκηνοθέτης Καποκάκη Ελευθερία, βουλευτές του νομού, και φυσικά όλοι οι παραδοσιακοί οργανοπαίκτες της Κισάμου Κουνελάκης Μιχάλης, Καρτσώνης Μανώλης και Βασίλης, Μαθιουδάκης Γρηγόρης, Πολυχρονάκης Μιχάλης, Πολυχρονάκης Βαγγέλης, Λαινάκης Στέλιος, Χαρτζουλάκης, Βλαστάκης, Παπαδάκης Γιώργος, με τον Ναύτη, Παπαδάκη Κωστή, να κλέβει την παράσταση ..και στις ερωτήσεις αλλά και στις απαντήσεις.
Μιας και στο τέλος κάθε εισήγησης υπήρχαν ερωτήσεις προς τους ομιλητές μουσικολόγους οι περισσότερες προς τον κ. Αμαργιανάκη*, σχετικά με τα συρτά....  ιδιαίτερα που και πότε γράφτηκαν τα Κισσαμίτικα συρτά, αλλά και κάποιες ερωτήσεις για τα κλεμμένα συρτά της Κισάμου. 
Αναρτώ και μια ερώτηση του Ναύτη (Κωστή Παπαδάκη) προς τον Αμαριανάκη ....
 
 -Ναύτης: Κατ' αρχάς καλωσορίζω τον κ. Αμαργιανάκη, τον κύριο Λέιντι, είναι μεγάλοι μουσικολόγοι και του τόπου μας και του εξωτερικού. 
Κύριε Αμαργιανάκη έχετε την απορία πως που και με τι τρόπο δημιουργήθηκαν οι συρτοί. Εμείς έχουμε στοιχεία απόλυτα και μπορούμε να σας δώσουμε με ονόματα και χρονολογίες, πότε και ποιοι έβγαλαν τα συρτά. Εννοώ τα πρώτα, οι πρωταρχικές μουσικές και οι μελωδίες που βγήκαν πριν 100, 150 χρόνια όχι παραπάνω, ίσως 200 χρόνια που άρχισαν οι μουσικές να βγαίνουν. Αυτό είναι ένα θέμα εμείς μπορούμε να σας δώσουμε χρονολογίες και τα ονόματα των δημιουργών. Ήδη ορισμένα κομμάτια, σε όλη την Κρήτη και όχι μόνο, τα ονοματίζει με τ' όνομα του καλλιτέχνη.
Λέμε ο συρτός του Καραγκιουλέ. Γιατί τον λέμε Καραγκιουλέ, και ποιος ο λόγος που τον είπαμε (συρτό του Καραγκιουλέ); Να σας δώσουμε την απάντηση. 
Οι Καραγκιουλέδες ήταν δυο αδέλφια, ζούσαν στα Καλλεργιανά, ήταν βιολιστές και οι δυο Μουσουλμάνοι. Έπαιζαν τα βιολιά και έβγαζαν μουσικές με το δικό τους τρόπο στηριζόμενες στην παράδοση, αυτοί έβγαλαν τον Α' και τον Β' συρτό του Καραγκιουλέ..... κάθε καλλιτέχνης που έβγαλε μουσική, τις έδινε και και μια ονομασία, Καλλεργιανός, Καστελιανός, ο Αζωγυριανός, του Τζέγκα ο συρτός, ο Κερεφυλλιανός, ο Σελινιώτικος συρτός κλπ...
Τα πρακτικά του πρώτου συνεδρίου για τις "Ρίζες του Κισαμίτικου συρτού" έχουν δημοσιευθεί σε βιβλίο, κρίμα βέβαια που δεν είναι ευρέως γνωστό αυτό, μιας και εκεί μέσα υπάρχουν αρκετές ερωτήσεις που δυστυχώς δεν απαντήθηκαν τόσα χρόνια απο κανένα. Ερωτήσεις που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες. 
Άλλο ένα συνέδριο έγινε το 2000 με θέμα, "Μουσική και χορός της Κρήτης" από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λουσακιών, και οι ομιλητές τότε ήταν ο Αμαργιανάκης Γεώργιος, Leydi Roberto, Παπαδάκης Γεώργιος, Χαρμαντά Νάνση, Κόρος Μαρίς, Λουτζάκη Ρένα, και οι υποψήφιοι διδάκτορες στον τομέα Εθνομουσικολογία: Γιαννακοδήμου Άννα-Μαρία, Θεοδοσοπούλου Ειρήνη και Δαλιανούδη Ειρήνη.
  
*Ο Γεώργιος Αμαργιανάκης γεννήθηκε το 1938 στην Ανατολή Ιεράπετρας Κρήτης. Σπούδασε βυζαντινή μουσική στο Ωδείο Αθηνών, Αρμονία στο Ωδείο Πειραιώς. Πέθανε το 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια: