Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΤΑΘΜΟ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΣΑΜΟΥ


Το άρθρο 4 εκπρόθεσμης Τροπολογίας της Κυβέρνησης, που ψηφίζεται χθες, 4 Δεκεμβρίου στο Ν/Σ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ορίζει την προσωρινή χωροθέτηση Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στους εξής Δήμους:
1) Αγίου Δημητρίου,
2) Γαλατσίου,
3) Κισσάμου,
4) Χανίων
5) Μαραθώνος,
6) Πειραιά,
7) Πεντέλης,
8) Χαϊδαρίου,
9) Χαλανδρίου.
Συγκεκριμένα, με την Τροπολογία εγκρίνονται οι θέσεις για την προσωρινή λειτουργία εγκαταστάσεων ΣΜΑ, στα σημεία όπου ήδη λειτουργούν, όπως αυτά περιγράφονται στην Τροπολογία και όπως εμφαίνονται στα τοπογραφικά διαγράμματα του Παραρτήματός της.
Η προσωρινή λειτουργία θα επιτρέπεται έως τον καθορισμό χώρου προοριζόμενου για τη χρήση αυτή είτε με έγκριση ή τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου, είτε με τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ή με έγκριση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, και όχι περισσότερο από 3 χρόνια από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου. Μετά τη λήξη της προθεσμίας ή την με οποιονδήποτε τρόπο παύση της λειτουργίας του ΣΜΑ, ο Δήμος οφείλει εντός 1 έτους να αποκαταστήσει το χώρο στην αρχική του μορφή.
Οι προσωρινοί ΣΜΑ θα λειτουργούν με ευθύνη των οικείων Δήμων, οι οποίοι λαμβάνουν άμεσα όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης ηχητικής και ατμοσφαιρικής ρύπανσης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, για την οπτική απομόνωση με προστατευτική περίφραξη και περιμετρική προκάλυψη του χώρου με πυκνή υψηλή δενδροφύτευση και για τη μη πρόκληση δυσμενών επιδράσεων σε βάρος της υγείας, ησυχίας και ασφάλειας των περιοίκων και των εργαζομένων.
 Οι σταθμοί αυτοί πρέπει να χωροθετούνται σε κεντροβαρικά σημεία ως προς τις πηγές δημιουργίας των απορριμμάτων, ώστε τα απορριμματοφόρα οχήματα μετά την συμπλήρωση του φορτίου τους να διανύουν την ελάχιστη δυνατή απόσταση μέχρι τον ΣΜΑ, όπου ξεφορτώνουν και επιστρέφουν και πάλι στο έργο της αποκομιδής. Στη συνέχεια, τα οχήματα από τον ΣΜΑ μεταφέρουν τα απορρίμματα σε μονάδα/ες επεξεργασίας ή/και τελικής διάθεσης, έχοντας πολλαπλάσιο ωφέλιμο φορτίο από εκείνο των απορριμματοφόρων.
ΠΗΓΗ

Να θυμίσω εδώ οτι ήταν αγώνας ετών η δημιουργία σταθμού μιας και η Κίσαμος είναι μακρυά απο το Ακρωτήρι και την περισσότερη ώρα τους τα απορριμματοφόρα την "έτρωγαν" στην διαδρομή, φορτωμένα βασική αιτία πολλών ζημιών. Ο χώρος έχει βρεθεί όπως είχε ανακοινώσει ο Δήμος στο τελευταίο ανοικτό συμβούλιο του και δεν απομένει η δημιουργία του σταθμού. Θέμα αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση ως προς τον σταθμό δεν υπάρχει πλην τον τρόπο φόρτωσης των απορριμμάτων, και και αυτό θα λυθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: