Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΑΣ

Θα διαβάσατε οτι στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς θα γίνει μια προσπάθεια να γίνει προσβάσιμος σε όλους τους ανθρώπους, και σ'αυτούς που έχουν στερηθεί την δυνατότητα φυσικής κίνησης δηλαδή ΑμεΑ. Η ιδέα όπως γράφει στην σελίδα του ο υπεύθυνος του Δρυμού, ο Κισαμίτης Γιάννης Φωτάκης, γεννήθηκε όταν ένας πατέρας το 2017, κατέβασε την κόρη του σε όλο το μήκος του Δρυμού στην πλάτη του. 13 χλμ. για να δει το ανάπηρο παιδί του αυτό το θαύμα της φύσης!!! (άσχετο αν εμείς οι γεροί και ντόπιοι δεν το έχουμε περάσει ακόμα).
Αυτό έδωσε την ιδέα να γίνει ο Εθνικός Δρυμός προσβάσιμος, τουλάχιστον μέχρι το εμβληματικό σημείο του, τις Πόρτες, για όλο τον κόσμο. Χωρίς εξαιρέσεις, δίχως απαγορεύεται, δίχως περιορισμούς. 
Βέβαια αυτό το σχέδιο απαιτεί και πολλές παράλληλες δράσεις εκτός Δρυμού, Δημοτικής αλλά και επιχειρηματικής λογικής. Προοπτικές ενός ιδιαίτερου τουριστικού κοινού που δεν λογαριάζει τα έξοδα, απαιτούν επενδύσεις και κατάλληλες διαμορφώσεις. ...συμπληρώνει ο Γιάννης.

Τα βήματα λοιπόν είναι γνωστά σε ένα μέρος που πριν κάμποσα χρόνια πρωταγωνιστούσε στην επισκεψιμότητα του Νομού ίσως και της Κρήτης (η Κνωσός έχει τα πρωτεία όπως και να το κάνουμε), τα οποία βέβαια τα έχασε με την ραγδαία επισκεψιμότητα του Μπάλου και του Λαφονησιού. 
Μια ακατάστατη επισκεψιμότητα ειδικά στον Μπάλο, δίχως αρχή με ορίζοντα καταστροφής, που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα ειδικά στον Δήμο μας που δεν μπορεί  χρόνια τώρα να κάνει μια ουσιαστική προσπάθεια προστασίας του, αλλά συνεχίζει ανήξερος το έργο του "τρυγητού", δεχόμενος σκληρή κριτική για τις επιλογές του από παντού.
Ως και τώρα είχαμε αφήσει το μεγάλο μερίδιο εκμετάλλευση και προβολή του, στην ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία έκανε πολλά περισσότερα απ ότι έκανε ο δήμος (αυτό να λέγεται). Τα τελευταία χρόνια θέλετε οι πιέσεις, θέλετε η καλή θέληση και της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ξεκίνησε η υλοποίηση μιας ιδέας που σας την παραθέτω όπως την είπε ο πρώην Δήμαρχος κ. Σταθακης.  
"Πρέπει να πιέσουμε την νυν δημοτική αρχή και να υλοποιήσουμε το σχέδιο μεταφοράς των επισκεπτών στον Μπάλο από την αρχή της προστατευόμενης περιοχής. Παραδώσαμε αδειοδοτημένο χώρο πάρκινγκ ( Γαλανού κάμπο) και οικονομοτεχνική μελέτη για την μεταφορά των επισκεπτών." 
Με απλά λόγια κλείνουμε τον ακρωτήρι απο τα χιλιάδες αυτοκίνητα και δημιουργούμε μια νέα συγκοινωνιακή διαδρομή προς όφελος του Δήμου.
Χθες στην κουβέντα για την Σαμαριά ακούστηκε για πρώτη φορά και μια άλλη πρόταση εξ ίσου σοβαρή και ενδιαφέρουσα απο τον Γιάννη Φωτάκη. 
"Με βάση του Γαλανού τον Κάμπο, μια κυκλική σιδηροδρομική γραμμή που θα λειτουργεί όλο τον χρόνο θα φέρνει κόσμο σε μία κατασκευή που θα έχει την υπέρτατη θέαση προς τον Μπαλο.. σαφώς ακριβότερη προσπάθεια αλλά σίγουρα δακτυλοδεικτούμενη σε ολάκερο τον κόσμο.
Δεν ξέρω αν είναι όνειρα θερινής νυκτός ίσως κάποτε να καταλάβουμε τι χάνουμε που δεν κάνουμε αυτό που πρέπει, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δίνοντας τροφή για κάθε λογής σχόλια σε όσους επισκέπτονται τον Μπάλο και το Λαφονήσι. Κάτι πρέπει να κάνουμε πριν είναι αργά... γιατί αν δεν κάνουμε τώρα κάποτε ή θα τον φάνε τα μεγάλα συμφέροντα, θα τον κλείσουμε (τον Μπάλο) απο μόνοι μας μιας και θα έχει καταστραφεί.
Η δημοτική αρχή είναι να βρίσκει λύσεις στα διάφορα προβλήματα και όχι να τα συντηρεί, αυτό δυστυχώς δεν το έχουμε καταλάβει, και χρόνια τώρα προσπαθούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα χρόνων, αφήνοντας τα για ..τους επόμενους. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: