Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

ΕΠΕΙΔΗ Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΛΛΑΧΘΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΪΟ

Για όσους δεν το έχουν διαβάσει...
Διευκρινίζω ότι η μετάδοση τέτοιων λοιμωδών νοσημάτων όπως αυτό που προκαλεί ο Covid-19 γίνεται με μικροσταγονίδια τα οποία εκπέμπονται με τον βήχα ή το φτέρνισμα και η διάρκεια παραμονής τους στον αέρα είναι μικρή. Ακόμη ο σπουδαιότερος ίσως παράγοντας μεταξύ άλλων για την δημιουργία λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι ο ικανός αριθμός μικροβίων που θα δημιουργήσουν την λοίμωξη και μιλάμε για πολλές χιλιάδες. 
Ο ατμοσφαιρικός αέρας λοιπόν δεν είναι και τόσο επικίνδυνος όσο τον παρουσιάζουν επίσημοι και μη επίσημοι (λοιμωξιολόγοι) του καιρού μας.
Τα μεγάλα σταγονίδια που φέρουν και το μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο πέφτουν και δεν αιωρούνται για ικανό χρονικό διάστημα ώστε να διεισδύσουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν πάθηση. Δεν είναι ανάγκη λοιπόν να αλλάζετε πεζοδρόμιο όταν συναντάται συνανθρώπους σας στον δρόμο, ούτε να φοράτε μάσκα στο αυτοκίνητο επειδή τα παράθυρα είναι ανοιχτά ή όταν οδηγείται μηχανή. Πολύ περισσότερο όταν βγαίνετε για γυμναστική στην ύπαιθρο. 
ΔΙΟΤΙ ΝΑΙ ΜΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΨΥΧΙΚΗ ΝΟΣΟ.
Μανώλης Αλιφιεράκης
Ιατρός καρδιολόγος
π. πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: