Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΙΣΑΜΟΥ

Αυτή η φώτο είναι το 1968-69 στο λιμάνι Κισάμου με τους Καλύμνιους σφουγγαράδες να έχουν απλώσει τα σφουγγάρια τους στην μικρή προβλήτα που είχε κατασκευαστεί τότε για να λιαστούν.
Την ίδια εποχή βρήκα και ένα έγγραφο του Εμπορικού συλλόγου Καστελίου Κισάμου* με τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Δ.Σ του προς τον Γενικό Διοικητή Κρήτης κ. Γεωργιλά για την συνέχιση των έργων, στο Λιμάνι Καβονησίου, μιας και ο Διευθυντής Δημοσίων έργων της Κρήτης και ο πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής Χανίων δεν ενέκριναν την προβλεπόμενη πίστωση.
Μάλιστα εξηγούν οτι μια ακόμα καθυστέρηση του έργου θα αποβεί μοιραία για όλο το Λιμάνι.
Στο δια ταύτα τώρα, και τότε και τώρα κουμάντο πάντα έκαναν άνθρωποι που δεν ήταν απο δω, απλά εμείς τους παρακαλούσαμε και φυσικά τους παρακαλούμε εδώ και 50 χρόνια να τελειώσουν το λιμάνι μας. 
Λιμενική επιτροπή Χανίων, Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων, μάλιστα χωρίς ουσιαστική ντόπια εκπροσώπηση ποτέ, με πολλά ερωτήματα να πλανώνται πάνω απο αυτό το θέμα, και τελευταία το σοβαρότερο. 
- Μήπως είναι ώρα να φτιάξει ο Δήμος μας ένα Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο; 
Υποστηριχτές υπάρχουν και ο πρώην δήμαρχος κ. Σταθάκης το είχε βάλει στην προεκλογική του κουβέντα, αλλά και η νυν δημοτική αρχή με τον κ. Μαυροδημητράκη, πριν απο 7 χρόνια το είχε φέρει στην επιφάνεια βλέποντας την αδιαφορία που υπάρχει στο δεύτερο στην τάξη λιμάνι του νομού. Φυσικά υπάρχουν και οι αντίθετοι της ίδρυσης δικού μας Ταμείου, που σκέφτονται οτι αν δημιουργηθεί θα αποκοπούμε παντελώς, θα χάσουμε και αυτά τα λίγα που εισπράττουμε, θα έχουμε υπό την εποπτεία μας όχι μόνο αυτό αλλά και τους άλλους λιμενίσκους του Δήμου (ψαρολίμανο Λίμνης -Πλατάνου-Σφηναρίου-Χρυσοσκαλίτισσας κλπ). Φυσικά αυτόματα τίθεται και το ερώτημα που και πως θα βρίσκονται οι πόροι που θα κρατούσαν αυτό το λιμάνι ζωντανό και σε διαρκεί ανάπτυξη;
Την άποψη μου την έχω γράψει επανειλημμένες φορές δημόσια αν και δεν υπολογίζεται, υπολογίζεται όμως όλων αυτών που πέρασαν είναι και έλθουν στα πράγματα, γιατί εκτός των άλλων θα μάθουμε και τι σκέπτονται για την ανάπτυξη μας.... 
Κάποτε μας σαμπόταραν να μην φτιάξουμε μεγάλο λιμάνι γιατί φοβόντουσαν οτι θα "αρπάξουμε" την μπουκιά του εμπορικού λιμανιού των Χανίων, ευτυχώς, όμως γίναμε τουριστικό λιμάνι αλλά δίχως υποδομές και έργα....περιμένοντας πότε θα φιλοτιμηθούν οι υπεύθυνοι να μας "πετάξουν" κανένα κομμάτι άσφαλτο... εως εκεί είμαστε μετά απο 50 χρόνια.
-Τι λένε λοιπόν οι υπεύθυνοι για αυτό; Έχουν άποψη ή δεν είναι των ημερών;

Υ.Σ Τελευταίες πληροφορίες λένε οτι ο νυν πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου του Νομού πρώην δήμαρχος Σφακίων κ Ζερβός, είναι υπό ατμόν, μιας και ο νόμος θέλει ο πρόεδρος να είναι πολιτικός μηχανικός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: