Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

ΠΕΡΙ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΙΝΩΝ

Τους τελευταίους μήνες, πριν από πανδημίες και έκτακτα μέτρα, ανακινήθηκε ένα παλαιό θέμα το οποίο είχε απασχολήσει την κοινωνία στα Εννιά χωριά και όχι μόνο και αναφέρομαι φυσικά στην αδειοδότηση  μιας εταιρείας, για χαρτογράφηση της περιοχής του Στομίου, της κοινότητας Βάθης, της Δημοτικής ενότητας Ινναχωρίου, του Δήμου Κισάμου.
Η χαρτογράφηση της συγκεκριμένης περιοχής, για τους σκοπούς που ζητήθηκε, από την εταιρεία, έχει θορυβήσει όλη την κοινωνία της Κισσάμου, θυμίζουμε ότι εκεί, πριν δεκαετίες, λειτουργούσε λατομείο, εξόρυξης γύψου, μια νέα εταιρεία επανέρχεται τώρα και ζητά να δει αν αξίζει η λατόμηση της περιοχής για την εξόρυξη του γύψου ή υπάρχει και κάτι περισσότερο και πιο μεγάλης αξίας ορυκτό.
Το γεγονός ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλους, το γεγονός ότι σε μικρή απόσταση είναι η περιοχή Natura του Λαφονησιού, για την οποία να σημειώσουμε ότι μετά από τόσα χρόνια ένταξης ακόμα δεν έχουν εκδοθεί τα προεδρικά διατάγματα που ορίζουν τα της προστασίας της, το γεγονός ότι είναι υψηλής παραγωγικότητας σε καλλιέργειες, το γεγονός των επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων,  διόλου δεν απασχολούν, ούτε και απασχόλησαν όλους όσους αδειοδότησαν την συγκεκριμένη εταιρεία τα χρόνια που προηγήθηκαν της τελικής άδειας, λόγω «εθνικής σημασίας» οι άδειες για τις εξορύξεις χορηγούνται από το κράτος χωρίς να έχουν λόγω οι Δήμοι ή οι περιφέρειες.
 Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά μιας και ο σκοπός του αστικού κράτους και των μηχανισμών του δεν είναι τα προαναφερθέντα, παρά αυτά και μόνο τα συμφέροντα των εταιρειών και του κέρδους που, αυτά τα συμφέροντα, συνεπάγονται.
Όταν έχει να διαλέξει, πάντα επιλέγει να εξυπηρετήσει την ολιγαρχία του πλούτου, εκμεταλλευόμενο παραθυράκια νόμων ή ακόμα και  καταπατώντας νόμους που το ίδιο έχει φτιάξει, είναι αδίστακτο και αυτό φαίνεται παντού σε ότι αφορά τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και την προστασία τους σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων και φυσικά την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Εν κατακλείδι, το αν συμφέρει ή όχι η δημιουργία λατομείου στη συγκεκριμένη περιοχή ή όπου αλλού, ο μόνος που έχει λόγο και άποψη για αυτό είναι ο λαός της περιοχής, ο οποίος δυναμώνοντας τους φορείς του, αγροτικούς, πολιτιστικούς και άλλους συλλόγους  πρέπει να σηκώσει το ανάστημα του και να πάρει την τύχη του στα χέρια του. Μόνο ένα μαζικό, δυναμικό κίνημα που θα βάζει σαν στόχο τα συμφέροντα αυτών που παράγουν τον πλούτο και σ’ αυτή τη γωνιά της γης, θα βάλει φραγμό στα σχέδια τους.
ΚΙΣΑΜΟΣ 23-4-2020
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Φραγκιουδάκης Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια: