Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

ΤΟ 1975 ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΚΙΣΑΜΟΥ

Οδός Ομογενών Αμερικής Αύγουστος 1948 το νοσοκομείο Καστελίου Κισάμου (σημερινό Κέντρο Υγείας Κισάμου) δωρεά των Ομογενών ολοκληρώνεται μέσα σε δυο χρόνια .. εξοπλίζεται με υπερσύγχρονα μηχανήματα, στελεχώνεται με προσωπικό και γιατρούς και λειτουργεί μόλις για 2 χρόνια ...ως και το 1950.
Διαβάζοντας τα αρχεία του Εμπορικού συλλόγου βρήκα μια επιστολή προς τον κ Χρυσανθόπουλο υπουργός Κοινωνικών υπηρεσιών του 1975 που έστειλε ο σύλλογος ζητώντας την επαναλειτουργία του υγειονομικού σταθμού, όπως τον ονόμαζαν τότε, μιας και τα τελευταία χρόνια δεν έχει κανένα γιατρό, αν και στα χαρτιά φαίνονται οτι υπηρετούν δυο..
Μάλιστα έκπληξη και πρώτη φορά το ακούω οτι τα μηχανήματα που αγοράστηκαν απο τους δωρητές μάλλον και υπήρχαν στον Υγειονομικό σταθμό έκαναν φτερά.... (ο συλλογος το λέει ποιο σικ) τα μηχανήματα απομακρύνθηκαν!!
Αλήθεια που πήγαν; Ποιος άραγε θυμάται το μακρινό 1950 που πήγαν ή σε ποιο άλλο νοσοκομείο τοποθετήθηκαν; 
-Πάντως τα αρχεία του εμπορικού συλλόγου, είναι θησαυρός γνώσης για την μικρή αλλά πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία της πόλης της Κισάμου. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1958 και τα πρώτα χρόνια ήταν ισοδύναμος με το Δήμο, καταθέτοντας προτάσεις αλλά και απαιτώντας έργα για την ανάπτυξη της περιοχής μας. 
Για την ιστορία το Δ.Σ του Εμπορικού συλλόγου το 1975 το αποτελούσαν
Πρόεδρος         Μουντάκης Κώστας 
Γ.Γραμματέας   Τζουγανάκης Αλέξανδρος
Μέλη                 Ξηρουχάκης Εμμανουήλ
                         Κουνελάκης Γιώργος
                         Τερεζάκης Γιώργος
                         Πατερομιχελάκης Επανεινώνδας
                         Αννουσάκης Γιώργος   

Δεν υπάρχουν σχόλια: