Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 28 Απριλίου 2020

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ Α.Ο ΚΙΣΑΜΟΥ

COVID-19 και Αθλητική Ψυχολογία 
Ο Αθλητικός Όμιλος Κισάμου παραμένει στο πλευρό των αθλητών κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε λόγω της υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι αλλά και της αναστολής όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων εξαιτίας της επιδημίας του νέου  κορωνοϊού. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές “επιβίωσης” για τους αθλητές του ομίλου από την σκοπιά της Αθλητικής Ψυχολογίας. Γράφει η Ελεάνα Κοκκίνη – Επιστημονικός συνεργάτης ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ (Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc Sport & Exercise Psychology).
Μιλήστε ανοιχτά
Συνήθως, οι περίοδοι κρίσεων μας δημιουργούν δυσάρεστα συναισθήματα και οι καταστάσεις, τις οποίες βιώνουμε, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως αρνητικά φορτισμένες. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι στιγμές αυτές μπορούν να μας δώσουν την ευκαιρία να εκφράσουμε ανοιχτά κι ελεύθερα όσα αισθανόμαστε. Διαλέξτε, λοιπόν, ανάμεσα στους υπόλοιπους, εκείνους τους ανθρώπους που εσείς αισθάνεστε πως μπορείτε να εμπιστευτείτε αυτόν τον καιρό. Ζητήστε τους υποστήριξη και καθοδήγηση. Κρατήστε επαφή με τους προπονητές και τους συναθλητές σας μέσα από το τηλέφωνο και τα social media. 
Αναζητείστε τα «θέλω» σας
Ακολουθείτε τις οδηγίες των υπευθύνων καθώς και τους κανόνες που ορίζονται από το κράτος, όμως μην παραμελείτε τον –αθλητικό- εαυτό σας. Παραμείνετε δραστήριοι και προπονηθείτε στο σπίτι ή και έξω από αυτό ανάλογα με τα μέσα που διαθέτετε. Μπορείτε να εξερευνήσετε καινούρια χόμπυ και ταλέντα. Είστε άνθρωποι που είχαν μια ιδιαίτερα ενεργητική ρουτίνα και είναι απαραίτητο να τη διατηρήσετε με όποιον τρόπο μπορείτε. Είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείτε τι είναι το καλύτερο για εσάς αυτήν την περίοδο. Με τη βοήθεια του προπονητή σας μπορείτε να συζητήσετε θέματα που αφορούν την αθλητική σας βελτίωση από εδώ και πέρα και να αναθεωρήσετε τους στόχους και τις προσδοκίες σας. 
Θυμηθείτε τα «γιατί» σας
Ακόμα και χωρίς την αναμονή κάποιας διοργάνωσης, ακόμα και τώρα που ο ανταγωνισμός δεν αποτελεί προτεραιότητα είναι σημαντικό να παραμείνετε σε επαφή με τα κίνητρα σας. Αναλογιστείτε το «γιατί». Ποιος είναι ο λόγος που προπονείστε; Ποιος είναι ο λόγος που αγαπάτε το άθλημα σας; Οι απαντήσεις θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια θετική στάση απέναντι στις καταστάσεις και θα σας δώσει το κίνητρο έτσι ώστε να προσαρμοστείτε σε ότι συμβαίνει εδώ και τώρα.  
Δώστε προσοχή στη σωματική και πνευματική σας υγεία
Μετά την αποδοχή έρχεται η δράση. Συνεχίστε να αθλείστε και δώστε ίσως λίγη περισσότερη σημασία στη βελτίωση της ευλυγισίας, της δύναμης αλλά και της νοοτροπίας σας. Οι προπονητές σας θα σας παρέχουν την κατάλληλη καθοδήγηση σχετικά με το κομμάτι της σωματικής άσκησης. Όσον αφορά τις πνευματικές και ψυχολογικές ικανότητες, θυμηθείτε πως και αυτές θέλουν εξάσκηση. Μπορείτε μόνοι να εξασκήσετε την αυτοπεποίθηση, τη συγκέντρωση και τη χαλάρωση σας είτε ζητώντας συμβουλές από την ειδικό ψυχικής υγείας του ομίλου είτε χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως τα Headspace, Calm, WellU, woop ή Fit Brains.
Δημιουργήστε τη δική σας ρουτίνα
Ο μόνος έλεγχος που μπορούμε προς το παρόν να έχουμε επάνω στις καταστάσεις αφορά τις αποφάσεις που εμείς παίρνουμε σχετικά με το πώς θα ξεκινά και θα τελειώνει η μέρα μας. Βάλτε προτεραιότητες στην καθημερινότητα σας. Κοιμηθείτε καλά, ασχοληθείτε με πράγματα που σας κάνουν να αισθάνεστε χαρούμενοι και φάτε σωστά. Με λίγα λόγια φροντίστε τον εαυτό σας έτσι ώστε να καταφέρετε έστω και εν μέρει να αποκτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας ενώ παράλληλα παραμένετε υγιείς. 
Καλή δύναμη και υπομονή σε όλες και όλους.  
Ο Αθλητικός Όμιλος Κισάμου βρίσκεται πάντα δίπλα στου; Αθλητές του.
Ελεάνα Κοκκίνη
Ψυχολόγος ΑΠΘ
MSc Sport and Exercise Psychology

Δεν υπάρχουν σχόλια: