Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΓΥΨΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Ίσως πολλοί διερωτόμαστε: άραγε ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για το περιβόητο αυτό θέμα;
Όμως για ποια επόμενη μέρα λέμε;
Για αυτήν που δεν έπρεπε καν να ασχολούμαστε; 
Με κάτι το οποίο θα έπρεπε να είχε κλείσει προ πολλού ;
Χρόνια εκκρεμεί αυτό το θέμα. Λίγο πολλοί όλοι θυμόμαστε τον αγώνα που δόθηκε επί δήμου Ινναχωρίου. Χιλιάδες ώρες ασχολήθηκε ο τότε δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκουράκης, και με τους συνεργάτες του, με υπηρεσίες και κατοίκους της περιοχής, τεκμηρίωσαν και απέδειξαν ότι: Η δημιουργία λατομικής ζώνης στην περιοχή (στόμιο-Χρυσοσκαλίτισσας) δεν βοηθά ούτε την τοπική ούτε την εθνική οικονομία. Αντίθετα ακυρώνει άλλους σημαντικούς τομείς ανάπτυξης, αγροτικής και τουριστικής, για τους οποίους έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτό διαπιστώνεται και από την απόφαση πολλών νέων οικογενειών να μείνουν μόνιμα στον τόπο, αλλά και από την σημαντική αύξηση του τοπικού πληθυσμού. Για τους λόγους αυτούς αλλά και για το ότι η δημιουργία λατομείου, δημιουργεί σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα  η τοπική κοινωνία στην συντριπτική της πλειοψηφία είναι αντίθετη στην δημιουργία της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
Αυτό έχει αποδειχτεί και εκφραστεί απόλυτα. Απαράδεχτα λοιπόν, το θέμα αυτό όχι μόνο εκκρεμεί αλλά και εξελίσσεται αρνητικά και αντίθετα στο συμφέρον του τόπου. Αυτό αποδεικνύεται και από την πρόσφατη υπογραφή του αρμόδιου υπουργού για (έγκριση άδειας διερευνητικών εργασιών), έρευνα η οποία έχει κατά το παρελθόν υλοποιηθεί από το Ι.Γ.Μ.Ε. και που το αποτέλεσμα αναφέρει για μια ασύμφορη επένδυση. Βεβαια αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο των Εννιά Χωριών αλλά και πρόβλημα της Κισσάμου, του νόμου, της Κρήτης και του τουρισμού γενικότερα. Γιατί λατομεία και ανάπτυξη, λατομεία και τουρισμός δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Ή το ένα ή το άλλο. Ή το συμφέρον των λίγων (λατομεία), ή το συμφέρων του τόπου και των πολλών. Ελπίζω και πιστεύω όλοι οι φορείς που έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, και πόσο καταστροφικό είναι, να πράξουν αυτό που πρέπει για το συμφέρον του τόπου, το δικό μας συμφέρον. Να σταθούμε αντίθετα σε αυτούς που προσπαθούν να παραπλανήσουν για να εξυπηρετήσουν αλλά δικά τους συμφέροντα.
Μακράκης Γιώργος
Δημοτικός σύμβουλος Κισάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: