Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΕΣΑ

Γράφει η ηλεκτρονική καθημερινή χθες πρώτη του Απρίλη το εξής σχόλιο....
-Στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι πιο ευκατάστατοι πολίτες να εγκαταλείπουν τις πόλεις με προορισμό τα εξοχικά τους, ώστε να περάσουν εκεί τις εβδομάδες του περιορισμού των μετακινήσεων, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times. Η μετακίνηση πολλών ανθρώπων στην επαρχία αυξάνει τον κίνδυνο επέκτασης της επιδημίας σε περιοχές με λιγοστά νοσοκομεία και ηλικιωμένο πληθυσμό κατά το πλείστον και αναδεικνύει περισσότερο το ήδη υπάρχον κοινωνικό χάσμα.
Κάτι τέτοιο πάθαμε και μεις οι Καστελιανοί που ως και χθες το παίζαμε ηρωικός αδιάφοροι... με το πρώτο κρούσμα πάθαμε τραλαλά και βαλθήκαμε να μάθουμε όλοι ανεξαιρέτως, όχι αν είναι καλά ο άνθρωπος, αλλά μήπως εν αγνοία του κουτουληθήκαμε στο σούπερ μάρκετ, στην τράπεζα ή στο ορθάδικο.
-Κανονικά θα έπρεπε να μοιράσουν φωτογραφίες του ή να τοιχοκολληθούν αφίσες του σε κεντρικά σημεία της πόλης ... για να μας φύγει πρώτα το άγχος και μετά η περιέργεια. Φυσικά δεν έλειψαν και οι υποθέσεις, αν είναι αυτός τον είδα στο s/m, μάλλον είναι απο εκείνο το χωριό που έχει πολλούς ξένους, 100% είναι αυτός που γύρισε απο Αγγλία προχθές και ούτω κάθε εξής. 
- Τον ιό είναι δύσκολο θα τον αποφύγουμε, οπότε καλό είναι μιας και εμείς είμαστε μερικώς αδιάφοροι να ρίξουμε το βλέμμα χαμηλά και να κάνουμε όλα αυτά που λέει η πολιτεία. Μια πολιτεία που μπορεί να τα έχει πάει καλά, αλλά στην διασπορά των κρουσμάτων έβαλε το χεράκι της, όταν όλοι αυτοί της τελευταίας στιγμής "τουρίστες" πέρασαν απο δυο και τρία αεροδρόμια δίχως να ελεγχθούν για να έλθουν σε περιοχές που δεν υπάρχει έλεγχος.
Μακάρι να είναι ο πρωτος και ο τελευταίος τέτοιος που εγκατέλειψε την πόλη για να σωθεί στην εξοχή...σκορπώντας όμως στο πέρασμα του αμφιβολίες και υπόνοιες οτι κάτι δεν κάναμε καλά.
Και όλοι αυτοί που ήρθαν και βρίσκονται σε καραντίνα καλό είναι να καταλάβουν οτι αν δεν τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους τα χωριά μας θα αφανιστούν. Καλή πίστη και τίποτα άλλο δεν μας μένει πάρα να (παρα)μείνουμε στο σπίτι για όσο χρειαστεί.

2 σχόλια:

Voula Soukara είπε...

Αγαπητέ Γιάννη θεωρώ ότι οι περισσότεροι Καστελιανοί κάθε άλλο παρά αδιάφορα αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση μιας και απ' ότι βλέπω και στα μέτρα συμμορφωθήκαμε και οι περισσότεροι μένουμε σπίτι μας... Σχετικά με τις φήμες ύποπτου κρούσματος στον τόπο μας η αλήθεια είναι ότι πολλά ακούστηκαν όμως επέτρεψε μου να σου πω ότι κανείς από τους οποίους μίλησα τουλάχιστον εγώ δεν μου φάνηκε να έχει πάθει ''τραλαλά'', ίσα ίσα και για την υγεία του ανθρώπου ενδιαφέρθηκαν και καθόλα ενημερωμένοι ήταν σχετικά με τα μέτρα υγείας , η μια και μόνη ανησυχία πολλών από μας ήταν αν από τον συγκεκριμένο άνθρωπο είχαν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην έχουμε και εδώ μια πιθανή εξάπλωση της νόσου.
Θεωρώ επίσης ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών μας σίγουρα δεν ήθελε να στοχοποιήσει τον συγκεκριμένο άνθρωπο άλλα μιλώντας για μένα τουλάχιστον , ναι θα ήθελα να ξέρω αν διασταυρώθηκαν - και όχι κουτουλήθηκαν (τα βούγια κουτουλιούντε)- οι δρόμοι μας.... Καλή δύναμη σε όλους μας!!!

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Την επόμενη φορά θα σου δώσω το τηλέφωνο μου και θα μου δώσεις το δικό σου για να σου αποδείξω το τραλαλά... το οτι δεν κουτουλήθηκαν κυρία Σουκαρα (το αφήνω δίχως τόνο για να μην παρεξηγηθώ) είναι τρόπος έκφρασης..και δυστυχώς κουτουλάνε και άνθρωποι εκτός απο τα βούγια. Το ότι ο συγκεκριμένος κύριος έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα δεν αναιρεί το σκεπτικό της υπόθεσης οτι την διασπορά την κάνουν οι επισκέπτες. Αν υπήρχε διασπορά βέβαια δεν θα σχολιάζαμε όλα αυτά. Καλό σας βράδυ και καλή δύναμη και σε σας