Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

.

.

Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ -ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Σήμερα στις 15.00 στα Περβόλια ένα καθοριστικό ματς για την ομάδα μας. Ας την βοηθήσουμε με την παρουσία μας.
Στις προηγούμενες 22 αγωνιστικές και βάση των στατιστικών στοιχείων που κρατά το αθλητικό σαιτ a-sports, 6 ποδοσφαιριστές του Κισσαμικού έχουν μπει στην κορυφαία εντεκάδα της Β' Εθνικής. Μάλιστα ένας ποδοσφαιριστής του Κισσαμικού έχει επιλεγεί τρεις φορές. 
1η  Αγ. Κίκε Κισσαμικος-ΟΦΗ 1-1
5η Αγ. Μάτζιος Κισσαμικος-Σπάρτη 2-1
6η Αγ. Σελινιωτάκης-Τσερκέζος Κισσαμικος-Αν. Καρδίτσας 0-1
7η Αγ. Τσερκέζος Κισσαμικός-Αιγινιακός 1-0
12η Αγ. Λαζαρίδης Κισσαμικός-Χανιά 0-0
17η Αγ. Τσοντάκης Κισσαμικός-Αχαρναικός 1-0
20η Αγ. Τσερκέζος Άρης-Κισσαμικός 1-0

Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 ΚΙΣΑΜΟΣ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΖΗΤΩ Η 25 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 
1. Ώρα 06:30 π.μ: Η Φιλαρμονική του Δήμου Κισάμου & της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου & Σελίνου και χορωδία από κατοίκους της πόλης, θα τραγουδήσουν το "εωθινόν" στην πόλη της Κισάμου. (*) 
2. Ώρα 07:00 π.μ.: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών. 3. Θεία λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. 4. Ώρα 10:15 π.μ.: Επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό για την Εθνική Εορτή και ομιλία για τη σημασία της επετείου από την κα. Μαζοκοπάκη Αντωνία, Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Κισάμου. 
5. Ώρα 11:30 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης στην πλατεία Τζανακάκη, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, Εθνικός Ύμνος από την Φιλαρμονική Δήμου Κισάμου & της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου & Σελίνου. 
6. Ώρα 12:00 π.μ. Παρέλαση τμημάτων μαθητών, συλλόγων και σωματείων στην οδό Σκαλίδη παρουσία των αρχών της πόλης. Την παρέλαση θα συνοδεύσει η Φιλαρμονική του Δήμου Κισάμου & της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου & Σελίνου. 
7. Θα ακολουθήσουν κρητικοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα, στην πλατεία Τζανακάκη.

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Τόσα μπαλκόνια δίχως σημαία; Ευτυχώς που το "Κορνάρος" έβαλε τόσες ώστε να μας καλύψει... όλους!! Χρόνια πολλά

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ο λόγος του  Κολοκοτρώνη προς τους Νέους
(Επιμέλεια αποσπασμάτων Δεσποτάκη Ευτυχία)
Μια μέρα ο Κολοκοτρώνης ζήτησε και παρακολούθησε μάθημα σε ένα σχολείο της Αθήνας, όπου ο γυμνασιάρχης Γεννάδιος δίδαξε κομμάτι από το Θουκυδίδη. Συγκινήθηκε και ζήτησε από τον Γεννάδιο να συγκεντρώσει τους μαθητές να τους μιλήσει και αυτός.
Ο Γυμνασιάρχης Γεννάδιος με όλο το σεβασμό συγκέντρωσε τα παιδιά στην Πνύκα, περιοχή της Ακρόπολης, όπου όμως συνέρρευσε και άλλο πλήθος. Θεωρώ ότι είναι όποιο, καλύτερο αφιέρωμα σήμερα που η πατρίδα γιορτάζει: 
«Έρχομαι παιδιά μου να σας πω όσα στον καιρό του αγώνος παρατήρησα και να κάνομε συμπερασμούς για τη μέλλουσα ευτυχία σας.
Για τους παλιούς Έλληνες ποια δόξα και τιμή έχαιραν από τα άλλα έθνη σας λέγουν στα σχολειά σας. Σας λέγω μόνο πως ήταν σοφοί και απ΄ αυτούς πήραν και τα άλλα έθνη σοφίαν.
Όμως και οι παλιοί Έλληνες έπεσαν στη διχόνοιαν και τρώγονταν μεταξύ τους κι έτσι έλαβαν καιρό πρώτα οι Ρωμαίοι, έπειτα άλλοι βάρβαροι και τους υπόταξαν. Ύστερα ήρθαν οι μουσουλμάνοι και έκαμαν ό,τι μπορούσαν να αλλάξει ο λαός την πίστη του. Ύστερα ήρθαν οι κοτζαμπάσηδες (οι προεστοί) και έκαναν ό,τι τους έλεγε ο Σουλτάνος. Η τρίτη τάξη, οι έμποροι, οι προκομμένοι, το καλύτερο μέρος των πολιτών, οι γραμματιζούμενοι, έφυγαν σε άλλα μέρη. Κι έτσι ο λαός στερημένος από τα μέσα της προκοπής κατάντησε σε άθλια κατάσταση και αυτή αύξανε κάθε μέρα.
Μερικοί από τους φυγάδες μεταφράζανε και στέλνανε βιβλία, μάθαιναν κάποιοι και διάβαζαν και τα διάβαζαν και στους άλλους, μαθαίνανε ποιοι ήταν οι παλιοί και σιγά-σιγά έγινε η Εταιρεία. Όταν κάμαμε την επανάσταση δε λογαριάσαμε ούτε πόσοι ήμασταν, ούτε πως δεν είχαμε άρματα, αλλά σα μια βροχή έπεσε σε όλους μας η επιθυμία για την ελευθερία.
Τον πρώτο χρόνο πήγαν ούλα καλά, είχαμε ομόνοια, τρόμαξαν οι Τούρκοι. Αλλά δεν εβάσταξε πολύ. Ήρθαν μερικοί να γίνουν μπαρμπέρηδες στου κασίδη το κεφάλι, μας πονούσε το μπαρμπέρισμα μα είχαμε και αυτουνών την ανάγκη.
Από τότε άρχισε η διχόνοια. Κι εχάθη η πρώτη προθυμία, έλεγες στον ένα να δώσει χρήματα για το Έθνος, σε έστελνε στον άλλο και κανείς δεν ήθελε να συνδράμει. Δεν είχαμε κεφαλή, δεν είχαμε αρχηγό. Έμπαινε ένας πρόεδρος έξι μήνες σηκωνόταν οι άλλοι τον έριχναν. Έπεσε η Τουρκιά πάνω μας κόντεψε να χαθούμε. Στους στερνούς επτά χρόνους δεν κατορθώσαμε μεγάλα πράγματα. Κάποια στιγμή ήρθε ο βασιλιάς, είχαμε μια κεφαλή. Μικρός είναι, αλλά προσαρμόζεται σιγά-σιγά. Έφτιαξε και σχολειά να μαθαίνετε.
Παιδιά μου εγώ γράμματα δεν έμαθα. Εσείς όμως να δοθείτε στας σπουδάς σας, να μη μείνετε αγράμματοι. Να φυλάξετε την πίστη σας, όλα τα έθνη έχουν και φυλάττουν θρησκεία. Να μην έχετε πολυτέλεια ούτε να γυρίζετε στα μπιλιάρδα και στους καφενέδες. Καλύτερα να κοπιάσετε για τη μάθηση. Μύρια ήξευρε, χίλια μάθαινε. Η προκοπή και η μόρφωση σας να μη γίνει σκεπάρνι μόνο για τον εαυτό σας, αλλά και για το κοινό καλό και μέσα στο κοινό καλό είναι και το δικό σας.
Σας είπα όσα ο ίδιος είδα, άκουσα και γνώρισα από τον αγώνα για να ωφεληθήτε από τα περασμένα κακά της διχόνοιας. 
Ζήτω το Έθνος, Ζήτω η Ελληνική νεολαία».

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΡΥΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ.. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ

Με πρωτοβουλία του Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης Ενηλίκων, του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων και της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου & Σελίνου, τον Δήμο Κισάμου και την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου σας προσκαλούμε στην καμπάνια συμμετοχικού διαλόγου «Λέμε Όχι σε ό,τι μας ρυπαίνει, σε ό,τι μας πεθαίνει...ΝΑΙ στη ζωή». Η καμπάνια αφιερώνεται στη μνήμη του ιατρού Μπονατάκη Μιχάλη και θα πραγματοποιηθεί στις 22 & 23 Απριλίου, στο Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο, στην Κίσαμο.
Η πρώτη μέρα είναι αφιερωμένη στους Πολιτιστικούς Συλλόγους και στο έργο τους, το οποίο θα παρουσιάσουν μέσα από φωτογραφικό υλικό, από βίντεο, από εκδόσεις, από προγράμματα, από αφίσες, από παραδοσιακά προϊόντα, από το χορό,  το τραγούδι, την μουσική και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με τον εκάστοτε Σύλλογο.
Η δεύτερη μέρα είναι αφιερωμένη στη συμμετοχή και στο διάλογο με τους πολίτες που στόχο έχει την ενημέρωση - ευαισθητοποίηση και αφύπνιση των πολιτών σε ζητήματα – αιχμές (όπως τα τροχαία ατυχήματα, το κάπνισμα, η κακοποίηση ανθρώπων αλλά και ζώων, η ρύπανση της διατροφικής αλυσίδας και άλλα).
Στο πλαίσιο αυτής της ξεχωριστής καμπάνιας συμμετοχικού διαλόγου, η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου καλεί όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους σε μία συνάντηση – συζήτηση για τον προγραμματισμό των δράσεων του διημέρου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κισάμου, την Πέμπτη 30 Μαρτίου και ώρα 19.00.
Σας περιμένουμε ΟΛΟΥΣ και ΟΛΕΣ
Η συμμετοχή όλων κρίνεται απαραίτητη.
Εκ του Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
Κουμής Ελευθέριος                  Τσοντάκης Χρήστος

ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥΣ!!!

Οι κύριοι συνάδελφοι της μείζονος αντιπολίτευσης κρατήθηκαν για κάποιο διάστημα και δεν εκφράστηκαν δημόσια για τα δρώμενα του τόπου μας και ειλικρινά, μας είχαν ανησυχήσει γιατί παρέμεναν, για καιρό, στη σιωπή. Εμείς βέβαια, θεωρήσαμε ότι είχαν αντιληφθεί ότι είχαν εκτεθεί και είχαν σταματήσει τις "άγονες" και άσκοπες αντιδράσεις.
Ευτυχώς όμως που άρχισαν πάλι να ομιλούν και διαπιστώνουμε ότι είναι ορεξάτοι, γιατί έτσι θα τους διαβάζει ο κόσμος (scripta manent, δηλαδή τα γραπτά μένουν ενώ τα λόγια τα παίρνει ο αέρας). Έτσι ο κόσμος, οι συμπολίτες μας θα συνεχίσουν να τους έχουν στη μνήμη τους για το τι έπραξαν στο πρόσφατο παρελθόν και το πώς σκέφτονται και τι θέλουν να κάνουν για τον τόπο μας.
Με αφορμή την ανακοίνωσή σας με τίτλο "Παρεμβάσεις-Δηλώσεις και αποφάσεις χωρίς πρόγραμμα" (με θέματα τη δακοκτονία και την τοποθέτηση κώνων στην πλατεία κοντά στο Μουσείο) δηλώνουμε τα εξής:
Κύριοι, συνεχίζετε και εκτίθεστε! Δεν μιλάμε "στο σπίτι του κρεμασμένου για σχοινί", αφού όλοι γνωρίζουμε τη διαδρομή ευθύνης και την άποψή σας για τη δακοκτονία. Σε ότι αφορά την πλατεία Τζανακάκη αλλά και τις παιδικές χαρές, σας ενοχλεί ότι αυτό που δεν τολμήσατε να κάνετε, όπως παραδεχτήκατε, ότι "είναι δύσκολο", εμείς το τολμήσαμε και το κάνουμε πράξη. Προχωρήσαμε λοιπόν και μελέτη κατασκευής για τις δύο παιδικές χαρές και δημιουργίας μιας άλλης όψης και προοπτικής για την πλατεία Τζανακάκη, με σύμφωνους όλους τους εμπλεκόμενους. Οπότε και μελέτη και κατασκευή θα υπάρξει για την εν λόγω, πλατεία.
Είναι προφανές ότι σας πειράζει που φαίνεται η ανεπάρκειά σας. Τι να σας κάνουμε! Παρόλο που συνεχίζεται ένας απίστευτος οικονομικός "μαρασμός", καθώς επίσης και η "δαιδαλώδης" γραφειοκρατία στην Αυτοδιοίκηση, εμείς προχωρούμε στο πλάνο μας, γιατί δεν είναι πάντα και μόνο τα χρήματα που έχουν σημασία, αλλά να υπάρχει θέληση και αγάπη για αυτό που κάνεις και θέλεις να το κάνεις.
Συν τοις άλλοις και με αφορμή την ανακοίνωσή σας με τίτλο "Για τη Λιμενοδεξαμενή Πλατάνου" έχουμε να τονίσουμε τα εξής:
Κύριοι, αυτός είναι ο πολιτικός "χορός του Ζαλόγγου σας" και ...σας τονίζουμε ότι "όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια". Δεν φτάνει που δεν κάνατε απολύτως τίποτα για το συγκεκριμένο έργο; Δεν φτάνει που δεν πράξατε τίποτα για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή;  Δε σας φτάνει το "ξεμασκάρωμα" που φάγατε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, μπροστά στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής; Τώρα θέλετε να πανηγυρίζετε, δήθεν, γιατί; Για την ανικανότητά σας ότι δεν ακουμπήσατε το θέμα επί 3,5 χρόνια; 'Η μήπως για να εντυπωσιάσετε, κάποιους οπαδούς σας;
Σας δηλώνουμε λοιπόν ότι εμείς δεν έχουμε αλλάξει καμία άποψη ή θέση. Η άποψή μας και η θέση μας, και αυτές υλοποιούμε, είναι η εξεύρεση της απαιτούμενης λύσης του προβλήματος και όχι η δική σας που ήταν "απλώς αναφέρουμε, χωρίς να ακουμπάμε το θέμα".
Ευτυχώς όμως, δεν συγκρατείστε και διατυπώσατε πάλι πρώτοι τις θέσεις σας... Περιμένετε όμως να δείτε τις εξελίξεις και τότε να δούμε τι θα έχετε να πείτε... Υπομονή...
Τελικά, κάποιοι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους και παραμένουν ακόμα, αδιόρθωτοι! Αυτούς να φοβάστε, αγαπητοί Δημότες μας!
Ο Δήμαρχος Κισάμου
Θεόδωρος Σταθάκης

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ....

.... βρίσκονται οι παραιτήσεις τριών συνταξιούχων συμβούλων που είναι σε επιτροπές ή σε άμισθες θέσεις. Ο νόμος που έχει ψηφισθεί πέρυσι, είναι βέβαια ασαφής, με συνέπεια οι συνταξιούχοι δημοτικοί σύμβουλοι να κινδυνεύουν να τους ανασταλεί η καταβολή των συντάξεών τους, παρότι δεν κατέχουν έμμισθες θέσεις, αν παραμείνουν σε αυτές.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι που δεν  μπορούν πλέον να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον Δήμο είναι ο αντιδήμαρχος κ. Εμμ. Ξυπολιτάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος παιδείας κ. Βασ. Γλαμπεδάκης και απο την αντιπολίτευση ο κ. Ιωαν. Σκουλάκης που είναι στην οικονομική επιτροπή του δήμου.
Πάντως κάτι μυρίζει εδώ μιας και η κυβέρνηση εξαίρεσε απο τον νόμο αυτό τους συνταξιούχους που υπάρχουν σε θέσεις των ΔΕΚΟ, των δομών Υγείας και των Ανεξάρτητων Αρχών, και "τιμώρησε" τους αυτοδιοικητικούς που είναι ελάχιστοι και εκλεγμένοι.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ

Πιστό στην παράδοση χρόνων το 1ο Δημοτικό σχολείο της πόλης μας κατάθεσε στεφάνη στο Ηρώο των πεσόντων στην πλατεία Τζανακάκη. 

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ

Γιώργος Γεωργιλάκης
Άμα την θέλεις την σκιά, φτιάχνεις παραθύρι και δεν την ξεπατώνεις την μουρνιά. Λουσακιές 2012

ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Με αφορμή την συνάντηση της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και με θέμα συνάντησης," τα ανασφάλιστα οχήματα", η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, διαμαρτύρεται δημόσια, προς τους εμπλεκόμενους φορείς, αναφέροντας τους λόγους, που αποφεύγει ο καταναλωτής, να ασφαλίζει το όχημα του.
Στην διαμαρτυρία της αναφέρει:
Κύριοι,
Διαμαρτυρόμαστε δημόσια και έντονα, για την πίεση που θέλετε να μας επιβάλλετε, ως καταναλωτές, για να ασφαλίσουμε το όχημα μας, χωρίς ουσίας να μας πείθετε ότι η προσέγγιση του θέματος από εσάς, δεν είναι καθαρά εισπρακτικός και όχι για την προστασία των συμφερόντων του καταναλωτή.
Για την ειλικρινή προσέγγιση του θέματος, αφού από την εν λόγω συνάντηση απουσιάζαμε, δεν εκπροσωπειθήκαμε ως καταναλωτές, αν και εμάς αφορούσε, δεν μας πείθετε.
Θα θέλαμε σ αυτήν την συνάντηση, εκτός από εμάς να είχε κληθεί να συμμετάσχει και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών της Ελλάδος, για να σας απαντήσουμε ειλικρινά σε όλους εσάς, ότι κύριοι, στην υπάρχουσα νομοθεσία, υπάρχει,"έλλειμμα" σε ...

ΚΑΝΤΕ ΚΙ ΕΝΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΛΗΘΙΝΟ!!

Ανάμεσα στο πρώτο ανοιχτό και επισκέψιμο αρχαιολογικό μνημείο της πόλης, που μετά και την φωταγώγηση του φαίνεται και στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, αρκετά απο αυτά μόνιμα και για μήνες ακίνητα, άλλα πάνω στα πεζοδρόμια, στα στενά και στις διαβάσεις.. προτιμάμε τα αυτοκίνητα. 
Κατά τ΄άλλα είμαστε υπέρ της αρχαιολογικής ανακάλυψης, που θα φέρει και κάμποσους ξένους παραπάνω στον τόπο μας. Μάλιστα κατακρίνουν το μνημείο αυτοί που θέλουν να νοικιάσουν το σπίτι τους, να το πουλήσουν, σε ένα τουρίστα, σε ένα ξένο... αδιαφορώντας που θα τον φέρουν κι αν αξίζει η περιοχή.
Ας καταλάβουμε οτι 3 πράγματα φέρνουν τους ξένους τώρα στην Ελλάδα η φτήνια, οι παραλίες και ο πολιτισμός μας...εντάξει και μερικοί έρχονται για να δουν τα παρκαρίσματα μας.