Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 9 Μαΐου 2017

ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ........

Σε εκλογή δημοτικού συμβουλίου από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική καταλήγει όπως φαίνεται η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών μετά το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής που παραδόθηκε και στους δημοσιογράφους.
Η εκλογή του Δημάρχου θα γίνεται και την δεύτερη Κυριακή με το 50%+1 και όπως είπε ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης η τοπική κοινωνία θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν ποιος από τους δύο υποψηφίους θα μπορεί να συγκεντρώσει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι για να εκλεγεί ένας δήμαρχος, θα πρέπει να εξασφαλίσει ένα είδος δεδηλωμένης ευρύτερων συνεργασιών μεταξύ των δύο Κυριακών αφού σε αντίθετη περίπτωση ο δήμος θα έχει πρόβλημα διοίκησης. 
Νέο στοιχείο προβληματισμού που βάζει η Επιτροπή είναι η δυνατότητα υποβολής μεμονωμένων υποψηφιοτήτων για την θέση του Δημάρχου. Δεν θα απαιτείται δηλαδή ένας ελάχιστος αριθμός υποψήφιων δημοτικών συμβούλων στο ψηφοδέλτιο για να κατέβει κάποιος στις εκλογές. Θα μπορεί και μόνος του να είναι υποψήφιος δήμαρχος.
Επίσης νέο στοιχείο της Επιτροπής είναι ότι καταργείται η διαφορετική σταυροδοσία σε διαφορετικά ψηφοδέλτια μεταξύ των δημοτικών κοινοτήτων 
Τέλος θα εξεταστεί η θητεία των δημοτικών αρχών η οποία προτείνεται να είναι τετραετής. Η Επιτροπή θεωρεί ότι ένας Δήμαρχος ή ένας Περιφερειάρχης μπορεί να ολοκληρώσει τον προγραμματισμό του σε διάστημα μιας τετραετίας όπως συμβαίνει και σε κυβερνητικό επίπεδο. 
 Ενδεχομένως οι επόμενες δημοτικές εκλογές να γίνουν και μέσα στο 2018.

- Για να σας το κάνω λιανά. Ο καθένας μας μπορεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος, και όσο περισσότεροι είναι τόσο η δυσκολία για την νίκη που θα γίνει την δεύτερη Κυριακή μεταξύ των δυο πρώτων με το 50+1, Φυσικά θα μετράει μόνο το ποσοστό του πρώτου γύρου για τους υποψηφίους συμβούλους οπότε αυτόματα θα χρειάζεται υποστήριξη και συμμαχία απο τους υπόλοιπους για την δημιουργία ενός καλού συμβουλίου, 
 Πχ... στον δήμος μας που έχουμε δημοτικό συμβούλιο 27 θέσεων αν θα κατέβουν 5 συνδυασμοί και ο πρωτος πάρει 35%, ο δεύτερος 34%, ο τρίτος 15%, ο τέταρτος 10% και ο πέμπτος 6% θα ισχύσει: 1ος 35/100Χ27= 9 συμβούλους, 2ος 34/100Χ27=9 συμβούλους, ο 3ος 4 συμβούλους, ο 4ος 3 συμβούλους και ο 5ος 2 συμβούλους, οπότε καταλαβαίνεται οτι μπορεί να βγει δήμαρχος δίχως να έχει απαιτούμενη πλειοψηφία ΚΑΙ τι θα χρειαστεί μετά για να φτιαχτεί ένα καλό δημοτικό συμβούλιο. Μας γλυτώνει μόνο (αν γίνει πράξη της κυβέρνησης η απλή αναλογική) να κατέβουν δυο συνδυασμοί (που δεν το βλέπω μιας και όπως έμαθα και η Χρυσή Αυγή θα κατεβάσει) οπότε θα έχουμε απο την 1η Κυριακή το 50+1 και δημοτικό συμβούλιο και συμβούλους ανάλογα με το ποσοστό που θα πάρουν. 
Να υπενθυμίσω οτι τις τελευταίες δημοτικές εκλογές ψήφισαν μόλις 9.500 δημότες απο τους 13.500 εγγεγραμμένους, οπότε καταλαβαίνεται οτι για να βγει κάποιος σύμβουλος αν κατέβει μόνος του, δεν θα χρειαστούν και πολλοί ψήφοι.... και φυσικά ούτε πολλά χρήματα για προεκλογική καμπάνια... λίγο δημοφιλής να είναι και η θέση τον περιμένει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: