Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΑΠΑΓΙΑ

Η παπάγια ανήκει στα λεγόμενα "εξωτικά" φρούτα για την Ελλάδα (μαζί με τον ανανά, το μάνγκο, κλπ). Έχει γλυκιά και όξινη γεύση και θερμαίνει τον οργανισμό, ηρεμώντας και τις τρεις Ενέργειες.Ανακουφίζει από τον βήχα και το άσθμα και καθαρίζει το ήπαρ και τον σπλήνα. Τα ένζυμα που περιέχει βοηθούν την πέψη των τροφών (ειδικά των λιπαρών), ενώ ο χυμός της παπάγιας "αραιώνει" λίγο το αίμα και έτσι συνιστάται πολύ συχνά σε άτομα τα οποία υποφέρουν από θρομβώσεις των αγγείων, μετά από εμφράγματα, κλπ.
Έχει ισχυρή λιποδιαλυτική δράση στον οργανισμό και έτσι βοηθάει στην απώλεια βάρους. Όπως ήδη αναφέρθηκε, υπάρχουν και ταμπλέτες (στα φαρμακεία και στα καταστήματα με υγιεινές τροφές), που περιέχουν ένζυμα από παπάγια (παπαΐνη) και ανανά (βρωμελίνη) οι οποίες βοηθούν στην προσπάθεια αδυνατίσματος. Θα πρέπει να αποφεύγεται στην περίοδο της εγκυμοσύνης.
Ένα δάσος από παπάγιες υπάρχει και στο Καστέλλι και σύντομα ο ντόπιος καλλιεργητής του θα μπει στην παραγωγή. Πιστεύω να είμαστε από τους πρώτους που θα δοκιμάσουν την ελληνοκαλλιεργημένη παπάγια.

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλημέρα που μπορώ να βρω τον καλλιεργήτη?

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Όπως βλέπεις είναι παλιά η δημοσίευση και δεν υπάρχουν πια τα ξερίζωσε... ήταν ναυτικός και τα είχε φέρει απ΄έξω. Αν τον συναντήσω θα του το πω και θα σε ενημερώσω

Unknown είπε...

Ευχαριστώ... Αν θες επικοινωνησε μαζί μου