Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

ΝΤΟΠΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Με την κάθοδο των Δωριέων έρχονται στην Κρήτη και αρκετοί Αχαιοί της Πελοποννήσου, από το Άργος τις Μυκήνες και την Κόρινθο Μάλλον σε αυτούς πρέπει να οφείλονται και η ίδρυση των πόλεων Μυκήναι, Πέργαμος, Πολυρρήνια και άλλων στην περιοχή μας, γιατί μόνον αυτοί νοιάζονται να δώσουν στις καινούργιες πόλεις τα ονόματα των πόλεων απ' όπου κατάγονται.

Δεξιά και αριστερά των Λευκών Ορέων είχαν κτιστεί οι έδρες της δωρικής λατρείας, η Έλυρος και η Τάρρα. Αυτές οι δυο πόλεις φαίνεται να ενώθηκαν υπό κοινή διοίκηση παίρνοντας μαζί τους και τις μικρότερες Υρτακος ή Υρτακίνη Λισσό ή Λίσσα, Συία, Καινοί, Αράδην, κάνοντας μια μεγάλη δωρική συμμαχία στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού.

Ο Λυκούργος γνωστός Λακεδαίμονας νομοθέτης λέει η παράδοση ότι πέθανε στην πόλη Πέργαμος της Δυτικής Κρήτης. Έφυγε από τη Σπάρτη για πάντα, ώστε να μην αλλάζουν τη νομοθεσία του οι συμπολίτες του, που είχαν ορκιστεί να μην το κάνουν παρά μόνο αν κάποτε επέστρεφε. (Αριστόξενος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: