Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMEA – European Medicines Agency) ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε δύο εμβόλια για τη νέα γρίπη Η1Ν1ν. Η απόφαση αυτή δεν είναι οριστική, και αποτελεί γνωμοδότηση προς την Κομισιόν, η οποία είναι που θα δώσει και το τελικό ΟΚ. Επιπλέον το δελτίο τύπου τονίζει ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες, η θετική γνωμοδότηση βασίζεται στα δεδομένα από τα mock-up εμβόλια* που είχαν φτιάξει αυτές οι δύο εταιρίες, και οτι κατά τον Οκτώβρη που θα έχουν προκύψει περισσότερα αποτελέσματα ο EMEA θα ξανα-εξετάσει τα δεδομένα για να επιβεβαιώσει ότι όλα πάνε καλά.
Επομένως πρόκειται για ένα “κατ’αρχήν” πράσινο φως, όχι για οριστική και τελεσίδικη απόφαση. Ούτε να θεωρήσει κανείς οτι την επόμενη ημέρα αρχίζει ο εμβολιασμός. Πρέπει να ωριμάσει πρώτα η κατάσταση, και -το κυριότερο- να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την οργάνωση του εμβολιασμού. Και επειδή αυτό εύκολα το λες αλλά δύσκολα το κάνεις, εγώ εξακολουθώ να πιστεύω (όπως έχω πει από την αρχή) ότι δε θα γίνει εμβολιασμός…
* Mock-up εμβόλια (το εξηγώ πολύ απλουστευμένα): εμβόλιο-”καλούπι” το οποίο φτιάχνεται αρκετό καιρό πριν από την πανδημία, με την ίδια σύσταση αλλά με άλλο στέλεχος του ιού. Έτσι μπορεί να μελετηθεί με άνεση χρόνου η αντιγονικότητα, η ασφάλεια και οι λοιπές ιδιότητές του. Όταν προκύψει πανδημία, οι επιστήμονες βάζουν το στέλεχος του πανδημικού ιού (του H1N1ν στην περίπτωσή μας) μέσα στο mock-up εμβόλιο και έχουν έτοιμο το κανονικό πανδημικό εμβόλιο, το οποίο οφείλει έτσι να έχει τις ίδιες ιδιότητες με το mock-up εμβόλιο. Για περισσότερες πληροφορίες από επίσημη πηγή (τον EMEA) κλικ εδώ. Για το απ ευθείας κείμενο του ΕΜΕΑ.
• Καθώς και την επίσημη Κυβερνητική θέση 27.09.09 από το www.1135.gr
Εμβόλια και φάρμακα Βασικές Πληροφορίες - Πώς να προφυλαχθείτε
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο ασθενής να λάβει φάρμακα χωρίς την εντολή του ιατρού του.
Παρότι υπάρχει εμβόλιο που προστατεύει τους χοίρους από τη γρίπη των χοίρων, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εμβόλιο που να προστατεύει τους ανθρώπους από το νέο ιό γρίπης Α(Η1Ν1).
Παρότι ο νέος ιός έχει κάποιες ομοιότητες με την κοινή εποχική γρίπη, δεν φαίνεται ότι το εμβόλιο της εποχικής γρίπης προστατεύει από το νέο ιό Α(Η1Ν1). Ενδεχομένως να προσφέρει μόνο μερική προστασία, και γίνονται έρευνες για να εξακριβωθεί αυτό.
Από τα διαθέσιμα φάρμακα, ο νέος ιός γρίπης A(H1N1) είναι ευαίσθητος στους αναστολείς νευραμινιδάσης (οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη) αλλά ανθεκτικός στην αμανταδίνη και ριμανταδίνη. Πάντως η θεραπεία για τη γρίπη είναι κυρίως συμπτωματική.
• Τον πρώτο λόγο για κάθε φαρμακευτική αγωγή πρέπει να τον έχει ο ιατρός σας!
Η 3η μήνυση της Δημοσιογράφου κας Jane Burgermeister κατά 16 ως υπευθύνων της διάδοσης εδώ: http://www.inkakritis.gr/downloads/download.html?id=3 του Η1Ν1 σε 44 σελίδες στην Ελληνική γλώσσα.
ΙΝΚΑ ΚΡΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: