Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΣKΙΝΑΚΑ

Το 1985 διανοίχτηκε δρόμος μήκους 2.5 χλμ. προς την κορυφή του Σκίνακα και κατασκευάστηκε το πρώτο κτήριο - Αστεροσκοπείο, το οποίο από το 1986 στεγάζει τηλεσκόπιο κατόπτρου 30 εκ. και εστιακού λόγου F 3.2. Το 1988 αποπερατώθηκε ξενώνας 200 τ.μ. . Και τα δύο κτήρια, όπως και μικρό κτήριο για τις γεννήτριες, είναι πετρόχτιστα - προσαρμοσμένα στο βραχώδες περιβάλλον. Η ουσιαστική λειτουργία του Αστεροσκοπείου άρχισε το 1987 μετά την εγκατάσταση ψηφιακής κάμερας CCD και φωτομετρικών φίλτρων. Παράλληλα με τη δημιουργία και την εξασφάλιση της λειτουργικότητας των εγκαταστάσεων στον Σκίνακα αναπτύχθηκε στο Π.Κ. και στο ΙΤΕ, στο Ηράκλειο η απαραίτητη υποδομή σε Υ/Η για την επεξεργασία των αστρονομικών παρατηρήσεων ( επεξεργασία ψηφιακών εικόνων - εγκατάσταση των αστρονομικών πακέτων IRAF, MIDAS, FIGARO).
Λόγω του ότι το τηλεσκόπιο των 30 εκ. είναι μικρό για να ικανοποιήσει ορισμένες ερευνητικές απαιτήσεις, αποφασίσθηκε το 1990 στα πλαίσια της συνεργασίας των τριών ιδρυμάτων (Πανεπιστημίου Κρήτης, ΙΤΕ, Max - Planck Institut) η επέκταση των εγκαταστάσεων με τη δημιουργία μεγαλύτερου τηλεσκοπίου κατόπτρου 1.3 μ. που είναι το μεγαλύτερο εν λειτουργία στην Ελλάδα. Το Αστεροσκοπείο με το τηλεσκόπιο των 1.3 μ. εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 1995.

Το αστεροσκοπείο του Σκίνακα βρίσκεται σε ύψος 1750 μέτρων πάνω από τ' Ανώγεια και στη διαδρομή προς το οροπέδιο της Νίδας. Εκπληκτική θέα, εντυπωσιακά κτίσματα με τους αλουμινένιους θόλους.
Το σύγχρονο τηλεσκόπιο με καθρέπτη 130cm είναι διαθέσιμο για παρατήρηση στους πολίτες ορισμένα βράδια του χρόνου. Καλό είναι λοιπόν αν θέλετε να το επισκεφτείτε να επικοινωνήσετε πρώτα με τα τηλέφωνα: Τηλ.: 2810 394200 & 391300, Fax: 2810 394201
E-mail: skinakas@physics.uoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: