Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

ΝΤΟΠΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το 1830, σε αντάλλαγμα των υπηρεσιών που προσφέρει ο αντιβασιλέας της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλής στο Σουλτάνο, του παραχωρείται η Κρήτη στην τιμή των 21 εκατομμυρίων γροσίων.

Ο Ισμαήλ Φερίκ πασάς μισό αιώνα μετά την αιχμαλωσία του επέστρεψε στη γενέτειρα του την Κρήτη, ως αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού, για να καταστείλει την επανάσταση του 1866-1868. Κατά τη διάρκειά της, όμως, δολοφονήθηκε.

Ο Ρεούφ πασάς Αυστριακής καταγωγής διοικητής της Κρήτης έκτισε τον Δημοτικό Κήπο Χανίων το 1870, που σχεδιάστηκε με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα, έφτιαξε και στο Καλάμι, 1 χλμ δυτικά από τις Καλύβες, το φρούριο Ιτζεντίν προς τιμή του διαδόχου του Οθωμανικού θρόνου. Ο Πασάς ακόμα αποξήρανε τις αλυκές στον κόλπο της Σούδας και έκτισε εκεί συνοικισμό, τον οποίο ονόμασε Αζιζιέ προς τιμήν του σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ και εγκατέστησε 150 οικογένειες Τούρκων που ζούσαν στη νησίδα του φρουρίου του ομώνυμου κόλπου. Σήμερα έχει το όνομα Κάτω Σούδα.
Πριν μερικά χρόνια ακόμα υπήρχε δρόμος στα Χανιά με το όνομα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: