Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΛΟΥΠΑΣΑΚΗΣ V ΝΤΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ

Τον τελευταίο μήνα υπάρχει μια έντονη διαμάχη σε γνωστή εφημερίδα των Χανίων σχετικά με την ετυμολογία της λέξεως ΚΙΣΑΜΟΣ. Από την μια ο κ. Λουπασάκης και από την άλλη ο κ. Ντουντουλάκης προσπαθούν απεγνωσμένα να μας ετυμολογήσουν την λέξη, δίνοντας καλές εξηγήσεις και ισχυρά επιχειρήματα. Δεν θα πιαστώ ποιος και γιατί έχει δίκιο αλλά θέλω να αναφέρω και την αρχαιολογική πτυχή της υποθέσεως. Τα τελευταία χρόνια που υπάρχει καλή και πολλή αρχαιολογική δραστηριότητα μέσα και έξω από την πόλη, δεν έχει ακόμα βρεθεί κάτι χειροπιαστό, ιδιαίτερα κάτι που να γράφει το όνομα Κίσαμος. Καμιά επιγραφή, κανένα νόμισμα, να έτσι για να δούμε πως την γράφανε και οι ντόπιοι κάτοικοι της τότε. Στο μουσείο και στις αίθουσες με τα Ρωμαϊκά και Ελληνιστικά εκθέματα τίποτα, στις αποθήκες τίποτα και μόνο σε μια επιγραφή Ε16 με εκθέματα παλαιοχριστιανικά του 3ου ή 4ου αιώνα ; αναγράφεται η λέξη Κίσαμος. Μάλιστα με ένα σίγμα!!!

CΟΦΙΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑ
ΠΡΕCΒΥΤΕΡΑ ΚΕ
ΑΡΧΙCΥΝΑΓΩΓΙCCΑ ΚΙCΑΜΟΥ
ΕΝΘΑ ΜΝΗΜΗ ΔΙCΕΑC
ΙC ΕΩΝΑ ΑΜΗΝ *

Η διαμάχη αυτή βέβαια μας κάνει καλό, προσωπικά θέλω να συνεχιστεί με ήπιους τόνους φυσικά μιας και ....αμ τι άλλο υπάρχουν και κάποιοι που ασχολούνται με μας!!!

* Η επιγραφή βρίσκεται στην βορειοδυτική αίθουσα και γι΄αυτήν θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο, ιδιαίτερα για την φράση αρχισυναγώγισσα που δηλώνει ότι μάλλον υπήρχε τον 3ο -4ο αιώνα εβραϊκή κοινότητα στην πόλη, αλλά και νεκροταφείο !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: