Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

ΩΡΑ ΤΡΥΓΟΥ

Το αμπέλι είναι... μπελάς, αλλά όλα αυτά τα ξεχνάς όταν δεις το κρασί σου στο βαρέλι σου και στη συνέχεια στο ποτήρι σου" εξηγεί ο Μανώλης Πατερομιχελάκης από τις Λουσακιές Κισάμου.
Αυτές τις ημέρες μαζί με τον αδελφό του Γιάννη, τον πατέρα του είναι από το πρωί στους αμπελώνες τους για τον πατροπαράδοτο τρύγο, όπως κάθε χρόνο. Τα δύο αδέλφια ηλικίας 33 ετών είναι αγρότες που βλέποντας την τιμή του λαδιού να κατρακυλάει τα τελευταία χρόνια δίνουν έμφαση και πάλι στην αμπελοκαλλιέργεια, που ειδικά την προηγούμενη δεκαετία είχε υποβαθμιστεί πάρα πολύ και στην Κρήτη.
"Δικά μας έχουμε 30 στρέμματα αμπελιού, νοικιάζουμε 10 στρ. και στο πρόγραμμα μας είναι να βάλουμε άλλα 10 στρ." λέει ο Γιάννης ενώ ο Μανώλης υπογραμμίζει πως "ο αγρότης στην Κρήτη κρατιέται σε δύο πόδια. Το ένα είναι το λάδι το οποίο δεν πάει καλά -κουτσοπατεί- και το δεύτερο το κρασί. Αποφασίσαμε να καλλιεργήσουμε εντονότερα το αμπέλι και ειδικά την ποικιλία τη δική μας, το Ρωμέικο, μήπως και καταφέρουμε να ενισχύσουμε καλύτερα το εισόδημα μας" συμπληρώνει ο Μανώλης.
Παράλληλα, τα δύο αδέλφια έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για την αγορά ενός ημιαυτόματου συσκευαστηρίου καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν "πρέπει να προχωρήσουμε στην τυποποίηση να πάψουμε να πουλάμε το κρασί μας χύμα."
πηγή Χαν.Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: