Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ

Όλοι λέμε ψέματα!!
Πιστέψτε όσους ψάχνουν την αλήθεια αμφισβητείστε όσους τη βρήκαν.
Antre Gide

Απόψε δεν θέλουμε να σας μιλήσουμε για την αλήθεια, λέγοντας σας ψέματα.
Αλλά θα σας μιλήσουμε για τα ψέματα, λέγοντας σας αλήθειες.
Είναι πιο δύσκολο. Αναμφίβολα πιο δύσκολο.
Ο Ελύτης λέει ότι η αλήθεια και το ψέμα κατασκευάζονται με τα ίδια υλικά. Αλλά όμως το ψέμα απαιτεί πιο ανθεκτικά υλικά από την αλήθεια. Η αλήθεια δεν έχει ανάγκη, αλλά το ψέμα απαιτεί μια διαρκή υποστήριξη. Είσαι όμορφη σαν ψέμα, είπα μια φορά σε ένα όμορφο κορίτσι. Και αυτό μου απάντησε ότι ήταν το πιο ωραίο κομπλιμέντο που της έκαναν.
Το ψέμα δίδει κύρος στην αλήθεια. Η σημερινή αλήθεια είναι το ψέμα του αύριο πολλές φορές. Όποιος λέει ότι δεν λέει ψέματα, έχει ήδη πει το πιο μεγάλο ψέμα.
Η αφορμή της παράστασης μου είπε ο Κώστας είναι επειδή θυμωμένος ο ίδιος με κάποιον είπε: -Α! τον άθλιο, ψέματα λέει. Και η Αντριάνα συγκαταβατικά απαντά!
-Έλα μωρέ, όλοι λέμε ψέματα. Χωρίς το ψέμα θα ήταν η ζωή αφόρητη. Αρκεί να βλέπουμε τις ευεργετικές πλευρές του. Ποιος από μας δεν έχει ανάγκη τα ζωτικά ψεύδη; Ποιος άνθρωπος, ποιος λαός, ποια κοινωνία δεν ζει με τους μύθους της; Ποιος δεν δυστροπεί, δεν δυσανασχετεί με την υπόμνηση των ‘’οικείων κακών’’;
Το ψέμα λοιπόν ως μηχανισμός άμυνας, ως πραϋντικό της αφόρητης πραγματικότητας, ως βάλσαμο της υπαρξιακής κατερήμωσης. Τον κόσμο τον φτιάχνουμε με την σκέψη. Η κατασκευή του κοσμοειδώλου κάνει το πέρασμα μας από τον κόσμο πιο σίγουρο και το ταξίδι πιο ενδιαφέρον. Ότι δεν αντέχεται έχει το ψέμα ως φάρμακο του. Δώσε στους ανθρώπους μια μάσκα να σου που αλήθειες, έλεγε ο Όσκαρ Ουάιλντ. Παρά ταύτα αν σας ζητήσω να πείτε μια αλήθεια, σιγά το δύσκολο. Αν όμως σας ζητήσω να μου πείτε ένα ψέμα, να το δύσκολο!! Για μερικούς αδύνατο. Κι ας λένε οι ψυχίατροι τις τερατολογίες του βαρόνου Μυνχάουζεν ‘’ακατανόητα προσποιητή διαταραχή’’. Η ψυχούλα του θα μας έλεγε την αλήθεια. Μόνο τότε θα ανακαλύπταμε την βαθύτερη, μύχια του ανάγκη. Η καθημερινή μας επιτηδευμένη συμπεριφορά δεν είναι αλήθεια. Η αλήθεια είναι στην μη έκθεση. Γι αυτό η μάσκα δεν κρύβει, αλλά φανερώνει. Η μυθοπλασία είναι ο κρυμμένος, βαθύτερος, ανεπίγνωτος, αληθινός εαυτός. Γι αυτό αγαπητοί μου από δω και πέρα παρακαλώ σεβασμό στο ψέμα. Όχι στη σοβαροφάνεια, που αποκλείει την αλήθεια. Στο ψέμα που πολλές φορές την εμπεριέχει. Και το σπουδαιότερο. Όλοι ξέρουμε τη σχέση ψέματος και γέλιου. Το ψέμα [που αποδομεί ακαριαία την λογική αναλυτική σκέψη και προκαλεί το γέλιο. Είναι ασφαλώς γνωστή η σχέση του γέλιου με το ζην και ευ ζην. Γερνάμε όταν σταματάμε να γελάμε και δεν σταματάμε να γελάμε επειδή γερνάμε. Απόψε ας δραπετεύσουμε από τις τρώγλες της λογικής, στην ανοιχτή ορατότητα του ψέματος και του γέλιου. Χαμογελάστε, λοιπόν. Η παράσταση αρχίζει…. Το κείμενο αυτό εγράφη για τις μουσικές παραστάσεις του Κ.Λειβαδά με ομώνυμο τίτλο.

Πηγή: ΠΥΞΙΔΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: