Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Στις υπόγειες στοές του δημοφιλούς World of Warcraft ένα γιγάντιο ιπτάμενο φίδι σπέρνει τον τρόμο και την αρρώστια. Η πανδημία ονομάζεται Corrupted Blood και προκαλεί πανωλεθρία. Περίπου 4 εκατομμύρια παίκτες μολύνονται και ολόκληρες πόλεις εξαφανίζονται από τον γεωγραφικό χάρτη. Το συγκεκριμένο παιχνίδι τους έδωσε σε επιδημιολόγους την ευκαιρία να μελετήσουν με ασφάλεια την εξέλιξη μιας πανδημίας σε εικονικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο απρόβλεπτα άτομα λαμβάνουν, το κάθε ένα, τη δική του απόφαση. Σε άρθρο τους στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Ιnfectious Diseases το 2007, οι Νίνα Φέφερμαν και Έρικ Λόφγκρεν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts επισήμαναν πως το συγκεκριμένο παιχνίδι, θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει “πολύτιμο επιστημονικό υλικό” για τις πραγματικές πανδημίες. Στο World of Warcraft, οι παίκτες μπορούν να μεταφερθούν εύκολα από το ένα σημείο στο άλλο. Πολλοί από αυτούς που είχαν μολυνθεί μεταφέρθηκαν λοιπόν μακριά, μπήκαν σε πόλεις, μεταφέροντας τον ιό σε αστικές πυκνοκατοικημένες περιοχές. Ο ιός μεταφέρθηκε στα κατοικίδια και η νόσος εξαπλώθηκε ακόμη πιο γρήγορα.
Οι προσπάθειες του δημιουργού του video game να περιορίσει την πανδημία, με τη δημιουργία ασφαλών ζωνών και τον αποκλεισμό περιοχών, δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ανικανότητα των δημιουργών του παιχνιδιού να σταματήσει την εικονική πανδημία αντανακλά ακριβώς την πραγματικότητα, λένε οι ειδικοί: «Ασφάλεια 100% δεν εγγυάται κανείς».
“Αν βγει στην επιφάνεια ένας απόλυτα μολυσματικός ιός, τόσο η εξάπλωσή του σε παγκόσμια κλίμακα θεωρείται αναπόφευκτη”, επισήμανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του το 2006 για τις πιθανές επιπτώσεις μιας πανδημίας γρίπης.
“Οι χώρες”, αναφέρεται στην έκθεση, “με το κλείσιμο των συνόρων και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις καθυστερούν την άφιξη του ιού αλλά δεν τον σταματούν
(απο τα ΝΕΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: