Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ !

Πήρα ένα περίεργο e-mail από ένα αναγνώστη της σελίδας, που μου ξαναθύμισε την περίπτωση της Σαμπά Αλτινσάι, ναι γι' αυτήν την Τουρκάλα λέω, που για λίγο μας το έπαιξε και βέρα....Κρητικιά και η αλήθεια είναι ότι με ξανατάραξε.
Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να πιστεύει ότι θέλει, όμως κανένας δεν μπορεί να επιβάλλει στους άλλους (Κρητικούς) πράγματα που δεν μπορεί να είναι αλήθεια.
Εγώ σε αυτό το σημείο θα μεταφέρω το διαφημιστικό του βιβλίου, που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα των εκδόσεων «Κέδρος»:
«Κρήτη, 1898. Χανιά. Χριστιανοί και Κρήτες μουσουλμάνοι ζουν αδελφωμένοι την κοινή τους μοίρα: ίδια όνειρα, ίδιοι καημοί, ίδια χωρατά στα κρητικά. Ανυποψίαστοι για την περιπέτεια που τους περιμένει. Τα νέα φτάνουν συγκεχυμένα: ο οθωμανικός και ο ελληνικός στρατός θα αποσυρθούν από την Κρήτη, ο διοικητής θα εκλέγεται από τις Προστάτιδες Δυνάμεις. Οι χριστιανοί συζητούν για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Οι Κρήτες μουσουλμάνοι αναρωτιούνται τι περιμένουν στην Ισταμπούλ για να βάλουν τάξη στο χάος.»
Τα συμπεράσματα δικά σας ιδιαίτερα για την τελευταία παράγραφο.
Μετά σκέφτομαι πως μπορεί να υπάρχουν μορφωμένοι άνθρωποι που να δίνουν δίκιο σε αυτήν την ....βαλτή.
Και εντάξει καταλαβαίνω τον δημοσιογράφο κ. Μανόλη Πιμπλή γιατί κάνει την δουλειά του, καταλαβαίνω και την κ. Ελευθερία Κυφωνίδου ερευνήτρια από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Ο πρόεδρος όμως της Παγκρήτιου κ. Μαριδάκης και η κ. Στέλλα Συμβουλάκη-Κουρή, πρόεδρο του Συνδέσμου Γυναικών Χανίων Αττικής, πως μπόρεσαν, σαν πατριώτες μας να μην καταλάβουν; Γιατί αν δεν το διάβασαν ......καλά, τους το ξαναγράφω "Οι Κρήτες μουσουλμάνοι αναρωτιούνται τι περιμένουν στην Ισταμπούλ για να βάλουν τάξη στο χάος."
Δηλαδή οι Κρητικοί Μουσουλμάνοι περίμεναν πως με κάτι ακόμα σύνηθες για αυτούς σφαγιάσεις, η Κρήτη θα ήταν ακόμα Τουρκική. Εκτός αν με το χάος εννοεί το αίμα και τις επαναστάσεις του προπάππου μου του Καρτσώνη, του Σκαλίδη, του Τ. Βάσσου.
Βέβαια η κατά τα άλλα συμπαθείς Σαμπά δεν θα της είπε ο παππούς της για τους Τουρκομανώληδες, θα το ξέχασε.

Καλώς ή κακώς είμαστε αυτό που πάντα επιλέγουμε και δεν έχουμε την ανάγκη να αλλάξουμε τώρα την ιστορία μας, πολύ δε περισσότερο δεν χρειαζόμαστε τους ανιστόρητους ή τους ύποπτα σκεφτόμενους να αποφασίζουν για την δική μας ταυτότητα......
Ας καταλάβουν πλέον όλοι αλλά πρισσότερο κάποιοι ντόπιοι φωστήρες

οτι:«Δεν μας ενδιαφέρει τίνος απόγονου είμαστε......αλλά τίνος προγόνου θέλουμε να είμαστε !!!». Εγώ έχω αποφασίσει !

Δεν υπάρχουν σχόλια: