Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

ΑΧ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΑΠ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ

 Μας ταρακούνησε πολύ η απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην χθεσινή επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή  Ηρακλείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Εμμανουήλ Συντυχάκη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Ακύρωση των σχεδιασμών για ορυχείο γύψου στο Στόμιο του Δήμου Κισσάμου Χανίων».
Διαβάστε παρακάτω όλη την απάντηση.... 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ :
 Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, να αναφέρω το ιστορικό της περιοχής. Στην περιοχή προβλέπεται η εξορυκτική δραστηριότητα από το παλαιότερο αλλά και το πλέον πρόσφατο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο, το οποίο είχε εγκριθεί το 2007, επί προηγούμενης κυβέρνησης. Οι μελέτες και τα σχεδιαγράμματα του παλαιού ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής, που έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές, δεν έχουν δεσμευτικότητα, όπως γνωρίζετε, γιατί το ΣΧΟΟΑΠ ακόμη δεν έχει εγκριθεί, είναι χρόνια στο συρτάρι του δήμου, που παρεμπιπτόντως, όπως είπατε εσείς, αντιτίθεται στο έργο. Άρα, από τη μια αντιτίθεται στο έργο, από την άλλη δεν εγκρίνει το ΣΧΟΟΑΠ. Και βεβαίως δεν μπορεί το ΣΧΟΟΑΠ να δεσμεύσει τον υπερκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό, που πρέπει να τον εξειδικεύσουν, αν θέλουν να πετύχουν κάτι, αντί να τον αντιστρατεύονται. 
Οπότε, η αποκεντρωμένη διοίκηση είναι υποχρεωμένη, εφόσον πληρούνται οι νόμιμοι όροι, να χορηγεί τις ζητούμενες εγκρίσεις στην περιοχή για την ανάπτυξη ερευνητικών, προς το παρόν, και μόνο δραστηριοτήτων. Δεν έχουμε εξόρυξη. Η ερώτησή σας μιλάει για εξορύξεις. Δεν έχουμε εξορύξεις, κύριε συνάδελφε. Έχουμε ερευνητικές δράσεις, διεργασίες, έρευνες, ερευνητικές γεωτρήσεις. Και βέβαια ο νόμος εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων και των περιοίκων. 
Για τις τρεις αρχικές εγκρίσεις για ερευνητικές εργασίες στην περιοχή που έληξαν το ’21 εκκρεμεί ακόμη η δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία έχει προσδιοριστεί για 19 Οκτωβρίου του ’22, για αυτές που έχουν λήξει ήδη, τις αρχικές εγκρίσεις. Δηλαδή υπήρχαν τρεις εγκρίσεις για τρεις περιοχές, οι οποίες έληξαν, και βεβαίως ακόμη εκκρεμεί η δίκη στο ΣτΕ. Για τις άλλες τρεις νεότερες εγκρίσεις για εκτάσεις για τις περιοχές με αριθμούς «τέσσερα», «πέντε» και «έξι» που χορηγήθηκαν αντίστοιχες άδειες ερευνητικών εργασιών το ’21, μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια νομική αντίδραση, πέρα από την αρνητική γνώμη, όπως είπατε, του δήμου.  Εν τω μεταξύ, οι τρεις αρχικές εγκρίσεις ερευνητικών εργασιών χορηγήθηκαν για δύο έτη. Δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία της απευθείας μισθώσεως των εν λόγω δημοσίων εκτάσεων από την αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης προς την εταιρεία διότι δεν είχε ξεκινήσει η σχετική περιβαλλοντική αδειοδότηση εξορυκτικής δραστηριότητας. Άρα, στο επόμενο στάδιο εκκρεμεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση για αυτές τις αρχικές εκτάσεις όπου εντοπίστηκε γύψος. Για τις εκτάσεις αυτές, όπου έπειτα προχώρησε η διαδικασία και συστήθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση, είχαν γνωμοδοτήσει θετικά σχεδόν το σύνολο των αρμοδίων υπηρεσιών, Εφορεία Αρχαιοτήτων, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, Τεχνική Υπηρεσία Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Διεύθυνση Υδάτων Χανίων και λοιπά, πλην των τοπικών φορέων μόνο, του δήμου, δηλαδή του δημοτικού συμβουλίου επί της ουσία, και της περιφέρειας.
Όμως, τελικά οι σχετικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι ακόμη στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης. Και φυσικά καλούνται σε αυτό το στάδιο να υποβάλουν παρατηρήσεις και ενστάσεις όσοι θεσμικά έχουν την αρμοδιότητα να το κάνουν. Άρα, δεν υπάρχει ακόμα περιβαλλοντική αδειοδότηση και δεν γίνονται, όπως είπα, εξορύξεις στην περιοχή. Σε αντίθεση βεβαίως με ό,τι συνέβαινε τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 στην εν λόγω περιοχή. Αυτή η περιοχή, όπως γνωρίζετε, είχε εξορυκτική δραστηριότητα. Η περιοχή είναι βεβαίως δασική, αλλά δεν είναι ένα NATURA. 
Τώρα, για την ευαίσθητη περιοχή της (Ελαφονήσου) που αναφέρετε, φυσικά και δεν παραβλάπτονται -πάντως σίγουρα όχι την ώρα που μιλάμε- γιατί απλούστατα δεν υπάρχει σχετική δραστηριότητα στην περιοχή
Να εισάγουμε φυσικό αέριο από τη Ρωσία ή να εξορίσουμε λιγνίτη και να τον καίμε στα φουγάρα ή να εισάγουμε πετρέλαιο -ξέρετε από πού- και να το καίμε στα πετρελαϊκά εργοστάσια της Κρήτης;  
Ντουμάνι τα φουγάρα στην Κρήτη από το πετρέλαιο και το ντίζελ και το μαζούτ, τα οποία αξιοποιούνε για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Να μην βάλουμε ανεμογεννήτρια. Να μην βάλουμε μια καθαρή ενέργεια. Να μην βάλουμε ένα φωτοβολταϊκό. Να μην αξιοποιήσουμε τον ήλιο της Ελλάδας. Να μην αξιοποιήσουμε το άπλετο αιολικό δυναμικό που, παρεμπιπτόντως, κοστίζει πέντε φορές φθηνότερα από το να εισάγουμε πετρέλαιο ή να εισάγουμε φυσικό αέριο και να το καίμε για να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια, όταν έχουμε ήλιο άπλετο και δωρεάν. Απλά πρέπει μόνο να τον αξιοποιήσουμε. Τι σχέση έχουν τώρα τα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες πραγματικά με το γύψο;
Δεύτερον, να κάνω μία ερώτηση;  Συγνώμη, η Κυβέρνηση θα αποφασίσει και θα εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην εν λόγω περιοχή; Η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια θα το κάνει. Τι έχει κάνει ο Δήμος; Έχει εξειδικεύσει το ΣΧΟΑΠ; Έχει εκπονήσει το γενικό πολεοδομικό σχέδιο; Έχει προσδιορίσει ποιες είναι οι χρήσεις που θέλει να αναπτυχθούν στην περιοχή, για να βοηθήσει την αύξηση του βιοτικού επιπέδου, την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, τη βιώσιμη και διατηρήσιμη αξιοποίηση, την προσέλκυση τουριστών; Τα έχει κάνει όλα αυτά ο Δήμος; Δεν έχει κάνει τίποτα ο Δήμος. Εγώ σας ρωτάω, τι έχει κάνει ο Δήμος; Έρχεστε εδώ και λέτε «ο δήμος, ο δήμος», για πείτε μου έχει κάνει κάτι από αυτά που προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο; Τίποτα δεν έχει κάνει. Απλά λέει κάτι και φωνάζει. Μα, δεν γίνεται, είναι δήμος! Έχει δυνατότητα, έχει αρμοδιότητες, έχει ευθύνες, προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο.
Το λέω επειδή αναφέρεστε στον Δήμο. Εγώ δεν έχω τίποτα με τον Δήμαρχο, είναι αξιαγάπητος άνθρωπος και να τον βοηθήσουμε σε ό,τι κι αν κάνει και θα τον στηρίξουμε ως κεντρική Κυβέρνηση. Θα τον βοηθήσουμε να προχωρήσει σε αναπλάσεις, θα τον βοηθήσουμε να προχωρήσει στα απαραίτητα έργα υποδομής, για να μπορέσει να δημιουργήσει βιώσιμες συνθήκες υποστήριξης και υποδοχής τουριστών και επισκεπτών να έρχονται κάθε χρόνο. Να γίνεται ορθή η αξιοποίηση των φυσικών πόρων, του νερού που έχουμε, να προστατεύσουμε τις θάλασσες μας, το περιβάλλον μας, τα δασικά μας οικοσυστήματα. Αυτά κάνουμε εμείς, συγκεκριμένα.
Βέβαια, δεν προστατεύεις το περιβάλλον όταν καις λιγνίτη. Δεν προστατεύεις το περιβάλλον όταν εισάγεις πετρέλαιο. Δεν προστατεύεις ούτε την οικονομία και δεν προστατεύεις ούτε τους πολίτες, όταν εισάγεις πετρέλαιο πανάκριβα και φυσικό αέριο ακόμα πιο πανάκριβα, για να παράγεις ηλεκτρική ενέργεια. Γι’ αυτό λέμε γρήγορα ΑΠΕ. Και πού μπορούν να γίνουν οι ΑΠΕ; Εκεί που έχει άνεμο. 
Ήμουν στην Κρήτη πριν λίγες ημέρες, πανέμορφος τόπος. Θέλω να τον βοηθήσουμε, να λέει η Κρήτη ότι εμείς παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Το λέει και η λέξη, «ανανεώσιμες». Δεν εξαντλούνται ποτέ, δεν εξορύσσονται από το υπέδαφος, δεν καταστρέφουμε τη γη, δεν καταστρέφουμε τον πλανήτη. Προστατεύουμε το περιβάλλον για τις επόμενες γενιές. Ανανεώσιμες Πηγές! Το λέει και η λέξη. Για ποιο λόγο είσαστε αντίθετοι με αυτό; 
Τώρα, επί της ουσίας, υπάρχουν αυτή τη στιγμή δραστηριότητες στην περιοχή; Υπάρχουν ερευνητικές δραστηριότητες; Υπάρχουν εξορυκτικές δραστηριότητες; Δεν υπάρχουν. Είναι σε ένα στάδιο αδειοδοτικής διαδικασίας, περιβαλλοντικής αδειοδότησης για να το πω πιο σωστά. Υπάρχει η διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Α’ και του Β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι θα γνωματεύσουν. Αυτοί είναι υπεύθυνοι και αρμόδιοι εκ του νόμου και θα το κάνουν. Δεν γνωρίσουν αυτοί τον τόπο τους καλύτερα από εμάς; 
Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι μία ερώτηση προσχηματικού χαρακτήρα γιατί επί της ουσίας δεν έχουμε καμία δραστηριότητα αυτή τη στιγμή να λαμβάνει χώρα εκεί. Είναι ο φόβος. Για να μην υπάρχει ο φόβος καλό είναι αυτοί που είναι υπεύθυνοι να αναλάβουν δράση, διότι υπεύθυνοι-ανεύθυνοι δεν υπάρχουν. Και πρέπει να καταλάβουν κάποιοι όταν ιδίως εκλέγονται από τον λαό ότι έχουν ευθύνη απέναντι στον λαό και στους συμπολίτες τους που τους εκλέγουν.

Αν λείπει κάτι απο όλα αυτά που τα περισσότερα ειναι γνωστά ειναι η ενημέρωση απο τον Δήμο μας.... και φυσικά όταν τα διαβάζουν πρώτη φορά οι πολίτες- δημότες πέφτουν απο τα σύννεφα....με την αδιαφορία της κατάστασης. 
- Που ήταν 10 χρόνια τώρα η δημοτική αρχή να (ξανα) ξεκινήσει το ΣΧΟΑΠ; Αυτό ειναι το συμπέρασμα, γιατί αν υπήρχε ΣΧΟΑΠ ποιος θα έλεγε για γύψο και άλλες βλακείες που όλα αυτά τα προέβλεπε ο πολεοδομικός σχεδιασμός του πρώην Δήμου Ιναχωρίου; 
Αναπάντητα ερωτήματα...και τα γυψορυχεία προ των πυλών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: