Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προ την υπουργό παιδείας, σχετικά με την ενδεχόμενη υποβάθμιση των σχολείων του Νομού Χανίων, ανάμεσα τους και τα σχολεία 1ο 3ο Κισάμου αλλά και του Δραπανιά που θα έχει την μεγαλύτερη υποβάθμιση.

ΕΡΩΤΗΣΗ
            Προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων
Θέμα: «Υποβάθμιση των Δημόσιων Σχολείων του νομού Χανίων»
Τις πολυδιαφημισμένες, προεκλογικού χαρακτήρα, εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την επέκταση ωραρίου σε 5.000 τμήματα Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, με στόχο την διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων, ακολούθησε για μια ακόμα φορά η σκληρή πραγματικότητα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκείται και στην εκπαίδευση.   
Μετά από σειρά αντιεκπαιδευτικών μέτρων (αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, πλαφόν στην Παράλληλη Στήριξη, κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης, κ.ά.), επιχειρείτε ένα ακόμα, ίσως το μεγαλύτερο, πλήγμα στα Δημόσια Σχολεία του νομού Χανίων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΠΕ Χανίων, η Διευθύντρια Εκπαίδευσης ανακοίνωσε πως για το σχολικό έτος 2022-2023, καταργούνται περισσότερα από 40 τμήματα Δημοτικών Σχολείων, υποβιβάζοντας πάνω από 20 δημοτικά σχολεία του νομού. Πιο αναλυτικά ανακοινώθηκαν οι παρακάτω μεταβολές:
Βουβά από 6/θέσιο θα λειτουργήσει 4/θέσιο
Κουντούρας από 6/θέσιο θα λειτουργήσει 4/θέσιο
Ασή Γωνιάς από 3/θέσιο θα λειτουργήσει 2/θέσιο
Γεωργιούπολης από 7/θέσιο θα λειτουργήσει 6/θέσιο
Καλυβών από 8/θέσιο θα λειτουργήσει 6/θέσιο
Νιό χωριό από 7/θέσιο θα λειτουργήσει 6/θέσιο
Φρε από 4/θέσιο θα λειτουργήσει 3/θέσιο
Χρυσοπηγής από 16/θέσιο θα λειτουργήσει 15/θέσιο
3ο Χανίων από 12/θέσιο θα λειτουργήσει 11/θέσιο
7ο Χανίων από 6/θέσιο θα λειτουργήσει 5/θέσιο
1ο Κουνουπιδιανών από 16/θέσιο θα λειτουργήσει 15/θέσιο
Σκινέ - Φουρνέ από 6/θέσιο θα λειτουργήσει 4/θέσιο
Βουκολιές από 7/θέσιο θα λειτουργήσει 6/θέσιο
2ο Χανίων από 8/θέσιο θα λειτουργήσει 7/θέσιο
Γερανίου από 6/θέσιο θα λειτουργήσει 5/θέσιο
Πλατανιά από 7/θέσιο θα λειτουργήσει 6/θέσιο
Καντάνου από 6/θέσιο θα λειτουργήσει 4/θέσιο
1ο Κισάμου από 7/θέσιο θα λειτουργήσει 6/θέσιο
Δραπανιά από 6/θέσιο θα λειτουργήσει 4/θέσιο
Κολυμπάρι από 11/θέσιο θα λειτουργήσει 10/θέσιο
Ασκύφου από 4/θέσιο θα λειτουργήσει 3/θέσιο
3ο Κισάμου από 7/θέσιο θα λειτουργήσει 6/θέσιο
4ο Χανίων από 7/θέσιο θα λειτουργήσει 6/θέσιο
Είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσει ανάλογη υποβάθμιση και στα Νηπιαγωγεία του νομού και για αυτό η τοπική κοινωνία περιμένει με αγωνία τις σχετικές ανακοινώσεις.
Μετά από δυο σχολικές χρονιές υπό συνθήκες πανδημίας, με την εκπαιδευτική κοινότητα να προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που άφησαν πίσω τους αυτά τα δυο δύσκολα για τους μαθητές χρόνια, αντί να ενισχύσετε το Δημόσιο Σχολείο (τη σχολική χρονιά που πέρασε μόνο στο Νομό Χανίων σημειώθηκαν περισσότερα από 85 κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό), προχωράτε σε συγχώνευση τμημάτων σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών, τα οποία είναι κατ’ εξοχήν ολιγοθέσια.
Επειδή, όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει δικαίως ένα εκρηκτικό μείγμα στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και έχουν φέρει τους γονείς σε απόγνωση.
Επειδή, είναι βέβαιο ότι και η επερχόμενη σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί σε συνθήκες πανδημίας.
Επειδή, η εξοικονόμηση θέσεων εργασίας μέσω της συγχώνευσης τμημάτων δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό κριτήριο για το σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής. 
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
1. Θα προχωρήσει στην ανάκληση της απόφασης για την λειτουργική υποβάθμιση των πρωτοβάθμιων σχολικών μονάδων του νομού Χανίων;
2. Θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία του νομού στο σύνολο τους;
3. Θα καλυφθούν  εγκαίρως, για τη σχολική χρονιά 2022-2023, τα κενά σε δασκάλους, νηπιαγωγούς και ειδικευμένο προσωπικό  προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων;
4. Θα καλύψει στο σύνολο της, με ειδικούς εκπαιδευτικούς, την παράλληλη διδασκαλία, ώστε κανένα παιδί με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες να μην μείνει εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Πολάκης Παύλος
Βαρδάκης Σωκράτης
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μωραΐτης Αθανάσιος
Παπαηλιού Γεώργιος
Πούλου Παραγιού
Ραγκούσης Ιωάννης
Φωτίου Θεανώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: