Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΑ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ..... ΚΑΙ ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Όπως εξηγεί στα Σελινιώτικα Νέα ο Πρόεδρος της Ακίνητα-Μονομετοχική Α.Ε. του Δήμου Καντάνου Σελίνου, κ. Περράκης Νεκτάριος, εταιρία που διαχειρίζεται την παραλία εκ μέρους του Σελινιώτικου Δήμου, οι αντιδράσεις κρίνονται τουλάχιστον υπερβολικές: 
 “Έχουμε πάρει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από τους αρμόδιους φορείς για τα 4 πόστα που έχουμε στήσει με ομπρελοκαθίσματα τα οποία καλύπτουν περίπου 500 τ.μ. το κάθε” τονίζει αρχικά ο κ.Περράκης για να συμπληρώσει “Η υπόλοιπη παραλία είναι άδεια και στην διάθεση των επισκεπτών που δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν ομπρελοκαθίσματα. Η συγκεκριμένη φωτογραφία που έχει αναρτηθεί απεικονίζει ένα σημείο στη “μύτη” του Ελαφονησίου που συνεχώς μεταλλάσσεται από τις καιρικές συνθήκες αλλά στο γενικό σύνολο η υπόλοιπη παραλία είναι ελεύθερη”.
Για να γίνει πιο κατανοητή η κατάσταση που επικρατεί στο Ελαφονήσι θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνολο των ομπρελοκαθισμάτων καταλαμβάνει το 30% της παραλίας, ενώ το υπόλοιπο 70% είναι ελεύθερο για όσους δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις παροχές που προσφέρουν οι δυο δήμοι που εκμεταλλεύονται την παραλία, Καντάνου-Σελίνου και Κισσάμου.  
“Ο κάθε Δήμος διαθέτει περίπου 200 με 250 σετ με ομπρέλες και ξαπλώστρες και καταλαμβάνονται περίπου 2 στρέμματα της παραλίας από τα 8-10 που είναι το Ελαφονήσι συνολικά. Αρα έχουμε καταλάβει περίπου το 30% της παραλίας και συνεπώς το μεγαλύτερο τμήμα είναι ελεύθερο”, τονίζει ο κ.Περράκης ο οποίος μάλιστα όπως επισημαίνει ο αριθμός των ομπρελοκαθισμάτων είναι πολύ μικρός για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των τουριστών. ”Αυτή τη στιγμή καθημερινά επισκέπτονται το Ελαφονήσι περίπου 3-4 χιλιάδες λουόμενοι, εκ των οποίων οι 2 χιλιάδες ζητάνε απεγνωσμένα και επειγόντως ομπρέλες. Οι 500 που υπάρχουν διαθέσιμες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο με δεδομένο μάλιστα ότι οι περισσότεροι παραμένουν στη παραλία για αρκετές ώρες”, σημειώνει ο κ.Περράκης για να προσθέσει “έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τις ομπρέλες καθώς δεν φτάνουν για αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη όπως ηλικιωμένοι, οικογένειες με παιδιά, ανάπηροι και άλλες ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν”.
Οσον αφορά τα θέματα της καθαριότητας, αλλά και της προστασίας του Ελαφονησίου που συγκαταλέγεται μόνιμα ανάμεσα στις κορυφαίες παραλίες της Ευρώπης και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, ενώ υπάγεται και στο δίκτυο της Natura,  ο κ.Περράκης είναι ξεκάθαρος:  ”Οσον αφορά την επιχείρηση του Δήμου Καντάνου-Σελίνου υπάρχουν τέσσερις υπάλληλοι που φροντίζουν συνεχώς να διατηρείται η παραλία καθαρή, ενώ αν οι ανάγκες στο επόμενο δίμηνο αυξηθούν τότε έχουμε την δυνατότητα να προσλάβουμε επιπλέον υπαλλήλους για την καθαριότητα. Πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι από την πλευρά μας κάνουμε το μέγιστο δυνατό, προστατεύοντας το περιβάλλον και καταβάλουμε το καλύτερο δυνατό που μπορούμε με βάση την μεγάλη επισκεψιμότητα. Οι τεράστια τουριστική κίνηση δείχνει ότι αλλοιώνει το μέρος αλλά είναι όλα δρομολογημένα έτσι ώστε το περιβάλλον να επηρεάζεται το ελάχιστον δυνατό. Υπάρχουν συγκεκριμένοι και οριοθετημένοι διάδρομοι πρόσβασης, ενώ την ίδια στιγμή, όλοι οι χώροι που πρέπει να είναι προστατευμένοι σύμφωνα με τις υποδείξεις του Δασαρχείου, όπως αμμόλοφοι κάποιοι κέδροι είναι περιφραγμένοι”.
Τέλος σχετικά με την τουριστική κίνηση μέχρι τώρα στο Ελαφονήσι, ο κ. Περράκης υποστηρίζει ότι είναι μεν αρκετά μεγάλη αλλά προς το παρόν όχι ανάλογη του 2019:” Η επισκεψιμότητα μέχρι σήμερα δεν αγγίζει ακόμα την αντίστοιχη του 2019, αλλά ενδεχομένως όταν κορυφωθεί η τουριστική κίνηση να το αγγίξουμε, αν και το βλέπω δύσκολο”.
Τα Σελινιώτικά Νέα, ίσως και ο πρόεδρος της Μονομετοχικής του ομορου Δήμου, χρησιμοποίησαν μια φωτο (πρώτη πάνω) που φαίνεται μόνο η Κισαμίτικη μεριά με τις ομπρέλες ..μάλλον δεν τους άρεσε να βάλουν μια γενική με τα χάλια του Λαφονησιού. Τύψεις σίγουρα δεν έχουν αφού προστατεύουν την περιοχή με τον τρόπο τους...την είσπραξη.
Με κόκκινο η Σελινιώτικη μπάντα... και ας μας πουν, που ειναι αυτό το 70% του ελεύθερου χώρου; Μήπως εννοούν στο νησάκι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: